ESP8266 Primary GUI

vajera
Posts: 177
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Fri Mar 08, 2019 12:12 pm

widzę moduł na stronie konfiguracyjnej routera - wpisuje to IP w przeglądarkę i nic się nie otwiera - strona nie odpowiada.
Ping działa....
krycha88
Posts: 200
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Fri Mar 08, 2019 12:57 pm

vajera wrote:
Fri Mar 08, 2019 12:12 pm
widzę moduł na stronie konfiguracyjnej routera - wpisuje to IP w przeglądarkę i nic się nie otwiera - strona nie odpowiada.
Ping działa....
a tryb konfiguracyjny Ci działa(dwa razy reset)? może wyczyść eeproma, wgraj i skonfiguruj wszystko na nowo?
vajera
Posts: 177
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Fri Mar 08, 2019 1:02 pm

2x reset działa, najpierw wgrałem na płytce 2.5.0, ale był zong, więc cofnąłem się do 2.3.0 a przed wgraniem zrobiłem klasycznego blanka 1M
krycha88
Posts: 200
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Fri Mar 08, 2019 1:12 pm

dziwne to, może w trybie konfiguracji podaj domyślne i tylko wymagane dane np. uzytkownik admin i hasło password itd. nic innego mi na szybko do głowy nie przychodzi.
vajera
Posts: 177
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Fri Mar 08, 2019 9:23 pm

krystianmen wrote:
Fri Mar 08, 2019 8:09 am
vajera wrote:
Fri Mar 08, 2019 7:56 am
Dodałem kod ze strony 11 do procedury WiFi_up(), ale przy braku WiFi przekaźniki dalej nie działają :-( Dopiero teraz analizując Primary GUI doszedłem do wniosku, że ten kod powinien też pojawić się w pętli loop żeby w przypadku braku połączenia mogła zadziałać metoda Iterate - dobrze myślę? I jeszcze jedno - czy ta modyfikacja kodu może mieć jakiś wpływ na to, że nie mogę się zalogować do modułu po IP?
ja rozwiązałem sobie to poprawiając w SuplaDeviceClass::iterate w pliku SuplaDevice oraz WiFi_up() w taki sposób jak to napisałeś.

Code: Select all

if (!Params.cb.svr_connected()) {

	status(STATUS_DISCONNECTED, "Not connected");
	registered = 0;
	last_response = 0;
	last_sent = 0;
	last_ping_time = 0;

	if (!Params.cb.svr_connect(Params.reg_dev.ServerName, 2015)) {

		supla_log(LOG_DEBUG, "Connection fail. Server: %s", Params.reg_dev.ServerName);
		Params.cb.svr_disconnect();

		wait_for_iterate = millis() + 2000;
		return;
	}

}
na

Code: Select all

if (!Params.cb.svr_connected()) {

	status(STATUS_DISCONNECTED, "Not connected");
	registered = 0;
	last_response = 0;
	last_sent = 0;
	last_ping_time = 0;

	if (time_diff > 0) {

		for (a = 0; a < Params.reg_dev.channel_count; a++) {

			iterate_relay( & channel_pin[a], &Params.reg_dev.channels[a], time_diff, a);
			iterate_sensor( & channel_pin[a], &Params.reg_dev.channels[a], time_diff, a);
			iterate_thermometer( & channel_pin[a], &Params.reg_dev.channels[a], time_diff, a);
			iterate_relaybutton( & channel_pin[a], &Params.reg_dev.channels[a], time_diff, a);

		}

		last_iterate_time = millis();
	}

	if (!Params.cb.svr_connect(Params.reg_dev.ServerName, 2015)) {

		supla_log(LOG_DEBUG, "Connection fail. Server: %s", Params.reg_dev.ServerName);
		Params.cb.svr_disconnect();

		wait_for_iterate = millis() + 2000;
		return;
	}

}
zmodyfikowałem ten kod, ale to niewiele pomogło - przy braku WiFi przyciski Sonoff Touch reagują z bardzo dużym opóźnieniem (co któreś przyciśnięcie) - może dlatego, że są ustawione na monostabilne?

przynajmniej problem z wejściem na moduł po IP "sam się naprawił" ;-)
vajera
Posts: 177
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Fri Mar 08, 2019 9:40 pm

@Espablo - może ulitujesz się i wrzucisz swoje rozwiązanie tego "babola" ? ;)
krycha88
Posts: 200
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Fri Mar 08, 2019 10:49 pm

vajera wrote: zmodyfikowałem ten kod, ale to niewiele pomogło - przy braku WiFi przyciski Sonoff Touch reagują z bardzo dużym opóźnieniem (co któreś przyciśnięcie) - może dlatego, że są ustawione na monostabilne?
Może to opóźnienie u Ciebie wynika z
ustawionego daily(500) powtórzone 10 razy w WiFi_up() ;-)
vajera
Posts: 177
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Sat Mar 09, 2019 8:27 am

krystianmen wrote:
Fri Mar 08, 2019 10:49 pm
vajera wrote: zmodyfikowałem ten kod, ale to niewiele pomogło - przy braku WiFi przyciski Sonoff Touch reagują z bardzo dużym opóźnieniem (co któreś przyciśnięcie) - może dlatego, że są ustawione na monostabilne?
Może to opóźnienie u Ciebie wynika z
ustawionego daily(500) powtórzone 10 razy w WiFi_up() ;-)
Też na to wpadłem, ale po usunięciu tej linii wcale nie było lepiej :( Mam prośbę - mógłbyś udostępnić swój kod z procedury WiFi_up? I ew. podlinkować swoją wersję SuplaDevice?
krycha88
Posts: 200
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Sat Mar 09, 2019 9:19 am

vajera wrote:
Sat Mar 09, 2019 8:27 am
krystianmen wrote:
Fri Mar 08, 2019 10:49 pm
vajera wrote: zmodyfikowałem ten kod, ale to niewiele pomogło - przy braku WiFi przyciski Sonoff Touch reagują z bardzo dużym opóźnieniem (co któreś przyciśnięcie) - może dlatego, że są ustawione na monostabilne?
Może to opóźnienie u Ciebie wynika z
ustawionego daily(500) powtórzone 10 razy w WiFi_up() ;-)
Też na to wpadłem, ale po usunięciu tej linii wcale nie było lepiej :( Mam prośbę - mógłbyś udostępnić swój kod z procedury WiFi_up? I ew. podlinkować swoją wersję SuplaDevice?
Jednak zrobiłem trochę inaczej niż napisałem wyżej :)
Attachments
SuplaDevice.rar
(10.25 KiB) Downloaded 67 times
vajera
Posts: 177
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Sat Mar 09, 2019 9:32 am

dzięki - wypróbuję wieczorem :-)
Post Reply