Strona 24 z 39

Re: ESP8266 Primary GUI

: ndz cze 02, 2019 7:46 pm
autor: Rafaello
add_DS18B20_Thermometer(2)
add_DS18B20_Thermometer(12)

Łapie tylko gpio2

Re: ESP8266 Primary GUI

: ndz cze 02, 2019 7:54 pm
autor: cino111
A fizycznie jak je podlaczasz? Dajesz do kazdego rezystor?

Ps. Dziala Ci przekaznik z pamięcią stanu?

Re: ESP8266 Primary GUI

: pn cze 03, 2019 9:27 am
autor: Rafaello
na razie testuje układ na płytce stykowej, więc na razie za sygnalizowanie stanu na GPIO odpowiada dioda. Jak układ się sprawdzi, zawsze wyjścia obciążam rezystorem do GND a sterowanie przekaźnikiem daje przez tranzystor w połączeniu z rezystorem. Dla Relays sugeruje się podłączeniem Espablo dla InCana. Więc jeszcze nie sprawdzałem jak jest z pamięcią stanu. Jeżeli chodzi o DSy to oczywiście rezystor 4,7 daje.

Re: ESP8266 Primary GUI

: pn cze 03, 2019 10:28 am
autor: arekrgw
Spotkaliście się Panowie ze zjawiskiem że po podłączeniu modułu do zasilania i po połączeniu z chmurą przekaźniki włączą się i wyłączą? A jeżeli tak to znaleźliście sposób aby temu zaradzić?

Przekaźniki definiuję w ten sposób. Zmienna CHOICE_TYPE przechowuje wartość "-1", oraz testowałem to na Sonoff Basic i 4CH Pro R2

Kod: Zaznacz cały

add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);

Re: ESP8266 Primary GUI

: pn cze 03, 2019 11:31 am
autor: vajera
arekrgw pisze:
pn cze 03, 2019 10:28 am
Spotkaliście się Panowie ze zjawiskiem że po podłączeniu modułu do zasilania i po połączeniu z chmurą przekaźniki włączą się i wyłączą? A jeżeli tak to znaleźliście sposób aby temu zaradzić?

Przekaźniki definiuję w ten sposób. Zmienna CHOICE_TYPE przechowuje wartość "-1", oraz testowałem to na Sonoff Basic i 4CH Pro R2

Kod: Zaznacz cały

add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE);
Miałem ten problem z Sonoff 4CH Pro - wydaje się, że za ten efekt może odpowiadać procedura iterate_relay_buttons dodana do biblioteki SuplaDevice przez Espablo. Ostatecznie wrzuciłem ją z kodu i zrezygnowałem z add_Relay_Button - obsługę przycisków wrzuciłem w tuner.

Re: ESP8266 Primary GUI

: pn cze 03, 2019 6:06 pm
autor: Rafaello
cino111 pisze:
ndz cze 02, 2019 7:35 pm
Dajesz po jednym ds na gpio i możesz ich dać nawet 9. Normalnie dziala.
może masz kompilacje która działa na dwóch DSach, za nic nie mogę odpalić dwóch, podłączenie na pewno jest OK, bo przy pierwszej wersji Primary GUI z początku postu dla jednego DSa jest OK.

Re: ESP8266 Primary GUI

: pn cze 03, 2019 6:13 pm
autor: wojtas567
Znalazłem błąd który może to powodować
jest

Kod: Zaznacz cały

void add_DS18B20_Thermometer(int thermpin) {
  int channel = SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
  ds18x20[channel] = thermpin;
  ds18x20_channel[nr_dht] = channel;
  nr_ds18b20++;
}
powinno być

Kod: Zaznacz cały

void add_DS18B20_Thermometer(int thermpin) {
  int channel = SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
  ds18x20[channel] = thermpin;
  ds18x20_channel[nr_ds18b20] = channel;
  nr_ds18b20++;
}

Re: ESP8266 Primary GUI

: pn cze 03, 2019 6:14 pm
autor: cino111
Co dokładnie potrzebujesz? Właśnie robię sobie Soft to i dla Ciebie skompiluje.

Re: ESP8266 Primary GUI

: pn cze 03, 2019 6:24 pm
autor: Rafaello
wojtas567 pisze:
pn cze 03, 2019 6:13 pm
Znalazłem błąd który może to powodować
jest

Kod: Zaznacz cały

void add_DS18B20_Thermometer(int thermpin) {
  int channel = SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
  ds18x20[channel] = thermpin;
  ds18x20_channel[nr_dht] = channel;
  nr_ds18b20++;
}
powinno być

Kod: Zaznacz cały

void add_DS18B20_Thermometer(int thermpin) {
  int channel = SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
  ds18x20[channel] = thermpin;
  ds18x20_channel[nr_ds18b20] = channel;
  nr_ds18b20++;
}
Masz może ostatni Primary GUI bo w moim są tylko te linijki
void add_DS18B20_Thermometer(int thermpin) {
int channel = SuplaDevice.addDS18B20Thermometer();
ds18x20[channel] = thermpin;

jak dopisuje dwie podane przez Ciebie to wywala błąd

Re: ESP8266 Primary GUI

: pn cze 03, 2019 6:28 pm
autor: Rafaello
cino111 pisze:
pn cze 03, 2019 6:14 pm
Co dokładnie potrzebujesz? Właśnie robię sobie Soft to i dla Ciebie skompiluje.
dokładnie potrzebuje 6 przekaźników add_Relay i dwa DSy, z góry wielkie dzięki :)