ESP8266 Primary GUI

krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sie 28, 2019 1:10 pm

Ryrzy pisze:
śr sie 28, 2019 1:08 pm
no hmm w configu tego nie widze... więc tak ciężko :) dzięki za gotowca, ale chciałbym to sam ogarnąć, dlatego pytam
Zaloguj się na IP urządzenia lub wejdź w tryb konfiguracji wtedy na 192.168.4.1
Patryk
Posty: 834
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr sie 28, 2019 1:13 pm

Tam gdzie wprowadzasz, nazwę sieci, ssid itd powinna być możliwość wyboru rodzaju wyłącznika ( tak przynajmniej mi się wydaje).
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

śr sie 28, 2019 1:20 pm

mea culpa... jest, nie wiem dlaczego ale nie wyświetlało mi tego ;/ dopiero jak zrobiłem full erease i jeszcze raz skompilowałem pojawiło sie to, przepraszam za zamieszanie :)
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

śr sie 28, 2019 7:49 pm

Próbuję skompilować soft do ESP-01S, tak żeby przekaźnik był na GPIO0, DTH22 na GPIO1, a przycisk sterujący na GPIO3, w supla_board_settings.cpp daję:

Kod: Zaznacz cały

  add_Relay_Button(0, 3, CHOICE_TYPE);
  add_DHT22_Thermometer(1);
w supla_settings.h zmieniam tylko

Kod: Zaznacz cały

#define  DHTPIN                1
Po wgraniu do ESP01, zgłasza się panel konfiguracyjny i mogę wpisać dane z SUPLA serwer, po dodaniu urządzenia, na serwerze widoczna jest temperatura oraz wilgotność, natomiast nie zmienia się stan wyjścia przekaźnikowego.
Jak zmieniłem przekaźnik na GPIO3 i wgrałem do ESP, to w SUPLA mogłem zmieniać stan przekaźnika.

Czy normalnie mogę ustawić przekaźnik na GPIO0, czy z jakiegoś względu nie da się tego zrobić?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr sie 28, 2019 8:28 pm

Zrób to tak i powinno działać

Kod: Zaznacz cały

 add_Relay_Button(2, 0, CHOICE_TYPE);
ewentualnie przekaźnik na GPIO3
przycisk - dzwonkowy oczywiście.
Pozdrawiam
Wojtek
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

śr sie 28, 2019 8:46 pm

W innej konfiguracji mi działało, tylko mam płytkę z przekaźnikiem, gdzie GPIO0 jest połączone do przekaźnika :(

Czyli nie da się zrobić żeby sterowanie przekaźnika było na GPIO0?

Jeżeli tak jest, to będę musiał przerobić płytkę.
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr sie 28, 2019 8:57 pm

Skoro masz taką płytkę to zapewne się da tylko nie na każdym sofcie.
Skompiluj, wgraj i zobaczysz jak będzie się zachowywał zwłaszcza po restarcie.
Pozdrawiam
Wojtek
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

czw sie 29, 2019 6:49 am

Wcześniej przerabiałem płytkę pod soft, ale skoro soft można dostosować do siebie, to postanowiłem skompilować sobie Primary GUI, gdzie sterowanie przekaźnika jest na GPIO0, niestety u mnie to nie chce działać, moduł loguje się do SUPLI, jest odczyt z DHT22, natomiast nie ma sterowania przekaźnikiem.
Gdy daję sterowanie na inne GPIO, to przekaźnik działa poprawnie (na innej płytce).

Czy ktoś może potwierdzić, że się da skompilować sterowanie przekaźnikiem na GPIO0 za pomocą Primary GUI i mu to działa, lub też, że to niemożliwe za pomocą tego softu?
krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw sie 29, 2019 7:02 am

Jeżeli używasz mojego kodu to przestaw #define CONFIG_PIN 0 na gipo na którym ustawiasz przycisk.

Nie jestem pewny czy to pomoże, nie mam jak teraz tego sprawdzić.
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

czw sie 29, 2019 7:32 am

krycha88 pisze:
czw sie 29, 2019 7:02 am
Jeżeli używasz mojego kodu to przestaw #define CONFIG_PIN 0 na gipo na którym ustawiasz przycisk.

Nie jestem pewny czy to pomoże, nie mam jak teraz tego sprawdzić.
Tak, używam Twojego kodu, tylko z gałęzi MASTER, a tam jeszcze nie ma tej konfiguracji.
Na płytce mam przycisk podpięty pod Reset i fajnie działa wejście w tryb konfiguracji przez 2xreset, wchodzenie do konfiguracji przez GPIO0 nie jest mi tutaj potrzebne.

Czy może w tym sofcie GPIO0 jest zdefiniowane tylko do odczytu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”