Sonoff Basic R2 - firmware "ALL IN ONE" v5.0

Thomas
Posts: 8
Joined: Tue Jan 08, 2019 4:11 pm

Sun Jan 13, 2019 4:24 pm

Spróbowałem na drugim sonoffie. Na stronie konfiguracji jest pusto. Próbowałem wgrywać kilka razy, zawsze wszystko ładnie przechodziło, ale strona konfiguracyjna jest pusta.
Zybi
Posts: 1239
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Jan 13, 2019 4:33 pm

Thomas wrote:
Sun Jan 13, 2019 4:24 pm
Spróbowałem na drugim sonoffie. Na stronie konfiguracji jest pusto. Próbowałem wgrywać kilka razy, zawsze wszystko ładnie przechodziło, ale strona konfiguracyjna jest pusta.
Ja nie jestem w stanie Ci pomóc, wgraj i korzystaj z innego softu, niestety nie jest Ci dane korzystać z "All In One".
Thomas
Posts: 8
Joined: Tue Jan 08, 2019 4:11 pm

Sun Jan 13, 2019 4:59 pm

Zybi wrote:
Sun Jan 13, 2019 4:33 pm
Thomas wrote:
Sun Jan 13, 2019 4:24 pm
Spróbowałem na drugim sonoffie. Na stronie konfiguracji jest pusto. Próbowałem wgrywać kilka razy, zawsze wszystko ładnie przechodziło, ale strona konfiguracyjna jest pusta.
Ja nie jestem w stanie Ci pomóc, wgraj i korzystaj z innego softu, niestety nie jest Ci dane korzystać z "All In One".
Nie chcę, by to zabrzmiało niegrzecznie, ale obstawiam, że być może z softem jest coś nie tak. Możliwe, że moje sonoff'y różnią się czymś od tych, na których wykonywałeś testy. Poczekajmy może na posty innych osób, które testowały ten soft. Czy jest na forum ktoś, kto wgrywał soft na sonoffa z układem 8285 i ma podobne lub inne problemy?
Gucio2607.
Posts: 312
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sun Jan 13, 2019 6:14 pm

Wgrywalem do 3 i zadnych problemow nie mialem
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 2x sonoff gate, 2x H801, 5x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
PuteR
Posts: 450
Joined: Wed Dec 06, 2017 10:07 am

Sun Jan 13, 2019 6:54 pm

Ja również wgrałem i dodałem do clouda bez żadnych problemów.
Thomas
Posts: 8
Joined: Tue Jan 08, 2019 4:11 pm

Sun Jan 13, 2019 6:55 pm

Gucio2607. wrote:
Sun Jan 13, 2019 6:14 pm
Wgrywalem do 3 i zadnych problemow nie mialem
To może faktycznie coś u mnie. Mógłbyś opisać cały proces wgrywania?
Gucio2607.
Posts: 312
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Sun Jan 13, 2019 9:56 pm

Zybi wrote:
Sun Jan 13, 2019 10:40 am
Jedyna rada dla Ciebie to:
1. Wykasuj moduł bankiem 1MB
2. Na Cloudzie wykasuj poprzednio zarejestrowaną instancję i włącz aktywację nowych urządzeń.
3. Wygraj soft
Po podłączeniu do zasilania moduł na pewno zgłosić Ci się w trybie konfiguracji, dioda będzie szybko pulsować, więc połącz się z jego siecią i wejdź na stronę konfiguracyjną.
Skoro nie podłączasz żadnych czujników to ustaw No Sensor. Na koniec SAVE z apki w telefonie.
Włącz na Cloudzie odpowiednią funkcję kanału przekaźnika.
Musi działać, a jeżeli nie będzie, to daj sobie spokój i wygraj coś innego do Sonoff-a.
Dokładnie tak
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 2x sonoff gate, 2x H801, 5x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
Thomas
Posts: 8
Joined: Tue Jan 08, 2019 4:11 pm

Mon Jan 14, 2019 9:25 am

Zybi wrote:
Sun Jan 13, 2019 10:40 am
Jedyna rada dla Ciebie to:
1. Wykasuj moduł bankiem 1MB
2. Na Cloudzie wykasuj poprzednio zarejestrowaną instancję i włącz aktywację nowych urządzeń.
3. Wygraj soft
Po podłączeniu do zasilania moduł na pewno zgłosić Ci się w trybie konfiguracji, dioda będzie szybko pulsować, więc połącz się z jego siecią i wejdź na stronę konfiguracyjną.
Skoro nie podłączasz żadnych czujników to ustaw No Sensor. Na koniec SAVE z apki w telefonie.
Włącz na Cloudzie odpowiednią funkcję kanału przekaźnika.
Musi działać, a jeżeli nie będzie, to daj sobie spokój i wygraj coś innego do Sonoff-a.
Mam kilka pytań, bo być może robię coś nie tak.
1. Jakie adresy mam wykasować - tylko 0x0000, czy również jakieś inne? Wgrywałem wcześniej do tych sonoff'ów soft do DHT22 Twojego autorstwa Zybi (który działa). Z tego co pamiętam wgrywałem ten soft na adresy 0x40000, 0xFC0000 i na 0x00000. Być może te dwa pierwsze też muszę wykasować?

Drugi sonoff po wgraniu i podłączeniu zasilania zgłasza się (szybko pulsuje) i wykrywa mi sieć WIFI, do której mogę się połączyć, ale niestety strona konifgu jest pusta (adres wpisuję prawidłowy). W przypadku pierwszego sonoffa dopiero za n-tą próbą udaje mi się wprowadzić sonoffa do trybu konfiguracji, strona się pojawia, ustawiam wszystko zgodnie z instrukcją, ustawienia zapisują się, ale przy próbie dodania do clouda przez apkę ciągle wywala błąd, że nie wykryto urządzenia. Co dziwne sonoff dodaje się do clouda, ale ciągle pisze, że jest rozłączony i nie mogę nim sterować.
Zybi
Posts: 1239
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Mon Jan 14, 2019 9:30 am

Odsyłam Cię jeszcze raz do pierwszego postu w wątku głównym o "All In One" - tekst i grafika, tam jest wszystko objaśnione.
Ten soft dodajemy do Cloud-a "ręcznie" wpisując odpowiednie dane na stronie konfiguracyjnej modułu, a nie przez apkę.
Swoje działania dokumentuj screenami, a nie zapewnieniami, że na pewno zrobiłeś to dobrze.
nat_tan
Posts: 12
Joined: Fri Jan 18, 2019 5:51 pm

Fri Jan 18, 2019 6:12 pm

Witam,
wiem że głupie pytanie ale kto nie pyta ten się nie uczy.
Skąd mogę pobrać firmware "Sonoff Basic R2 - firmware "ALL IN ONE" by Zibi"?

ps. Nie banujcie, wytłumaczcie.
Pozdrawiam
nat_tan
Post Reply