Sonoff Basic R2 - firmware "ALL IN ONE" v5.0

tomkowski
Posts: 32
Joined: Tue Oct 09, 2018 7:16 pm

Fri Jan 18, 2019 7:53 pm

Nie możesz. Musisz napisać do Zibi podając mu MAC modułu (chip ID).
Skompiluje Ci soft i wyśle.
andras
Posts: 202
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Wed Jan 23, 2019 7:41 pm

Witam

Dotarły do mnie w końcu DS18b20 mam wgraną wersję V6 z oled ,
oled wyswietla bez problemu ale czujników nie mogę uruchomić
próbuję z 1 lub 3 ale niestety nie widzi ich , rezystor 4,7 a także bez i nic ,
ds na GPIO2 , co jeszcze mozna zrobić ?
muchac35
Posts: 53
Joined: Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Tue Jan 29, 2019 2:48 pm

firmware "ALL IN ONE" tylko dla wybranych?
nie można pobrać z uploadu?
dawkor
Posts: 121
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Tue Jan 29, 2019 4:38 pm

Wszystko ładnie działa wgrywa się i konfiguruje, jedynie trzeba przeczytać DOKŁADNIE instrukcje, jeden soft działa do jednego sonoffa, mam podłączonego oleda i jednego DS, ale pytanie z innej beczki w które piny wlutować BME280 :D, próbowałem już parę i na żadnym nie powstało. Niestety w tym R2 troszkę inaczej jest, nawet dostep do ESP
User avatar
makrz
Posts: 23
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm

Tue Jan 29, 2019 10:36 pm

dawkor wrote:
Tue Jan 29, 2019 4:38 pm
Wszystko ładnie działa wgrywa się i konfiguruje, jedynie trzeba przeczytać DOKŁADNIE instrukcje, jeden soft działa do jednego sonoffa, mam podłączonego oleda i jednego DS, ale pytanie z innej beczki w które piny wlutować BME280 :D, próbowałem już parę i na żadnym nie powstało. Niestety w tym R2 troszkę inaczej jest, nawet dostep do ESP
Jak oled działa to bme 280 w te same piny podłącz.
Zybi
Posts: 1239
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Tue Jan 29, 2019 10:42 pm

dawkor wrote:
Tue Jan 29, 2019 4:38 pm
Wszystko ładnie działa wgrywa się i konfiguruje, jedynie trzeba przeczytać DOKŁADNIE instrukcje, jeden soft działa do jednego sonoffa, mam podłączonego oleda i jednego DS, ale pytanie z innej beczki w które piny wlutować BME280 :D, próbowałem już parę i na żadnym nie powstało. Niestety w tym R2 troszkę inaczej jest, nawet dostep do ESP
BME280 i OLED pracują przecież na tej samej magistrali I2C, więc moduły te podłączamy równolegle.
Uważać tylko należy na jakie napięcie jest BME280 3,3V czy 5V, najlepiej jak są na oba.
Jeden czujnik BME280 udało mi się spalić. Podłączyłem go do 5V, a był tylko na 3,3V.
dawkor
Posts: 121
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Wed Jan 30, 2019 7:34 am

pierwsze co to podłączałem pod te same równolegle :D może być jednak wina czujnika bo mam bme/p280 6 pinowy. albo wadliwy przyszedł. czekam na drugi.
User avatar
slawek
Posts: 2035
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Jan 30, 2019 7:47 am

Na pewno masz BME, nie BMP?
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
dawkor
Posts: 121
Joined: Sun Jan 07, 2018 1:20 pm

Wed Jan 30, 2019 9:35 am

No kupowałem BME280
Attachments
bme.jpg
bme.jpg (1.22 MiB) Viewed 116 times
muchac35
Posts: 53
Joined: Tue Jan 01, 2019 1:15 pm

Wed Jan 30, 2019 10:02 am

ma ktoś starszą wersje multiboard ?
aby sprawdzić jak na nim działają czujniki wilgotności
Post Reply