Integracja z Asystentem głosowym Amazon Alexa

User avatar
pzygmunt
Posts: 6873
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jan 17, 2019 10:54 am

Po długim czasie oczekiwania z radością informuję, iż integracja z asystentem głosowym Amazon Alexa jest już dostępna w katalogu Amazona.

https://www.amazon.com/gp/product/B07MVX3TJT


Na dzień dzisiejszy wspierane są następujące umiejętności:
  • Włączy/wyłącz
    Zmiana koloru oświetlenia
    Zmiana jasności oświetlenia
    Zmiana pozycji rolety na podstawie wartości podanej w %
    Odczyt temperatury
    Odczyt czujników NO/NC (np. zamknięta brama/furtka/okno)
Instrukcja włączenia integracji dostępna jest pod adresem: https://drive.google.com/open?id=16CilX ... Vyasw5ODpW
Attachments
supla_alexa_logo.png
supla_alexa_logo.png (40.48 KiB) Viewed 3613 times
User avatar
fracz
Posts: 1585
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Rybna

Thu Jan 17, 2019 7:36 pm

Wypas :-D

A da się zmieniać nazwy tych urządzeń dla alexy? Nie podoba mi się że każda nazwa jest poprzedzona nazwa lokalizacji. Muszę mówic "Turniej on na zewnątrz ogród" zamiast po prostu ogród.

Nawett jak zmienię nazwę w aplikacji to nadal nie reaguje na prostą komendę.

I temperaturę podaje nie w celcjusaach bo mówi że mam 36 stopni na zewnątrz :D
User avatar
o_rany
Posts: 204
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Thu Jan 17, 2019 7:39 pm

fracz wrote:
Thu Jan 17, 2019 7:36 pm
Wypas :-D

A da się zmieniać nazwy tych urządzeń dla alexy? Nie podoba mi się że każda nazwa jest poprzedzona nazwa lokalizacji. Muszę mówic "Turniej on na zewnątrz ogród" zamiast po prostu ogród.
Mozna edytowac kazda nazwe w apce ALEXy - tez nie wiedzialem ale Tu mnie nauczyli:)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6873
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jan 17, 2019 8:18 pm

fracz wrote:
Thu Jan 17, 2019 7:36 pm
Wypas :-D

A da się zmieniać nazwy tych urządzeń dla alexy? Nie podoba mi się że każda nazwa jest poprzedzona nazwa lokalizacji. Muszę mówic "Turniej on na zewnątrz ogród" zamiast po prostu ogród.

Nawett jak zmienię nazwę w aplikacji to nadal nie reaguje na prostą komendę.

I temperaturę podaje nie w celcjusaach bo mówi że mam 36 stopni na zewnątrz :D
Nazwę zmieniasz w aplikacji Amazon Alexa. (jak już kolega wyżej wspomniał).
Temperatura wyświetla się tak pomimo, że wysyłamy ją w celsuisach.

PS. Google pozwala na przesłanie lokalizacji osobno. Alexa nie więc lokalizacja jest tylko w celach pomocniczych aby znaleźć kanał i zmienić jego nazwę już w Alexie
User avatar
QLQ
Posts: 814
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Jan 17, 2019 9:10 pm

fracz wrote:
Thu Jan 17, 2019 7:36 pm
Wypas :-D

A da się zmieniać nazwy tych urządzeń dla alexy? Nie podoba mi się że każda nazwa jest poprzedzona nazwa lokalizacji. Muszę mówic "Turniej on na zewnątrz ogród" zamiast po prostu ogród.

Nawett jak zmienię nazwę w aplikacji to nadal nie reaguje na prostą komendę.

I temperaturę podaje nie w celcjusaach bo mówi że mam 36 stopni na zewnątrz :D
Temperaturę wyświetla i mówi poprawnie tylko trzeba ustawić (dla tela osobno i głośnika też jest osobno):
Screenshot_20190117-220943_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190117-220943_Amazon Alexa.jpg (147.82 KiB) Viewed 3439 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6873
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Jan 17, 2019 9:13 pm

aaa widzisz :)
User avatar
QLQ
Posts: 814
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Jan 17, 2019 9:17 pm

Najlepiej z apki bo na www jakoś to pomieszane. Wchodzi się w Devices i tam jest telefon lub wiecej oraz głośniki alexa. Dla każdego ustawiasz osobno. Tak jak tu u mnie dwa pierwsze
Screenshot_20190117-221634_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190117-221634_Amazon Alexa.jpg (218.63 KiB) Viewed 3428 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
QLQ
Posts: 814
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Jan 17, 2019 9:19 pm

W sobotę postaram się zrobić jakąś szybką instrakszyn ze screenami. Albo jutro w nocy bo wtedy mi nikt nie marudzi
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
User avatar
o_rany
Posts: 204
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Thu Jan 17, 2019 9:19 pm

W apce temperaturę pokazuje mi zgodnie z faktyczną w celsjuszach jednak bez znaku °C czy też °F.
Nadal jednak nie umiem zapytać o temperaturę czy tez o stan "contact sensor" :(
User avatar
QLQ
Posts: 814
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Thu Jan 17, 2019 9:24 pm

o_rany wrote:
Thu Jan 17, 2019 9:19 pm
W apce temperaturę pokazuje mi zgodnie z faktyczną w celsjuszach jednak bez znaku °C czy też °F.
Nadal jednak nie umiem zapytać o temperaturę czy tez o stan "contact sensor" :(
Masz tak: zmieniasz nazwę tej temp na np.living room jak u mnie. Jak na nią klikniesz w prawym rogu trybik ustawienia i jest edycja.
Potem pytasz: Alexa Living room temperatur i wszystko.
Screenshot_20190117-221634_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190117-221634_Amazon Alexa.jpg (218.63 KiB) Viewed 3422 times
Screenshot_20190117-222132_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190117-222132_Amazon Alexa.jpg (137.23 KiB) Viewed 3422 times
Screenshot_20190117-222140_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190117-222140_Amazon Alexa.jpg (193.04 KiB) Viewed 3422 times
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
Post Reply