Integracja z Asystentem głosowym Amazon Alexa

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 17, 2019 10:54 am

Po długim czasie oczekiwania z radością informuję, iż integracja z asystentem głosowym Amazon Alexa jest już dostępna w katalogu Amazona.

https://www.amazon.com/gp/product/B07MVX3TJT


Na dzień dzisiejszy wspierane są następujące umiejętności:
  • Włączy/wyłącz
    Zmiana koloru oświetlenia
    Zmiana jasności oświetlenia
    Zmiana pozycji rolety na podstawie wartości podanej w %
    Odczyt temperatury
    Odczyt czujników NO/NC (np. zamknięta brama/furtka/okno)
Instrukcja włączenia integracji dostępna jest pod adresem: https://drive.google.com/open?id=16CilX ... Vyasw5ODpW
Załączniki
supla_alexa_logo.png
supla_alexa_logo.png (40.48 KiB) Przejrzano 4021 razy
Awatar użytkownika
fracz
Posty: 1791
Rejestracja: pt paź 28, 2016 10:56 pm
Lokalizacja: Rybna

czw sty 17, 2019 7:36 pm

Wypas :-D

A da się zmieniać nazwy tych urządzeń dla alexy? Nie podoba mi się że każda nazwa jest poprzedzona nazwa lokalizacji. Muszę mówic "Turniej on na zewnątrz ogród" zamiast po prostu ogród.

Nawett jak zmienię nazwę w aplikacji to nadal nie reaguje na prostą komendę.

I temperaturę podaje nie w celcjusaach bo mówi że mam 36 stopni na zewnątrz :D
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

czw sty 17, 2019 7:39 pm

fracz pisze:
czw sty 17, 2019 7:36 pm
Wypas :-D

A da się zmieniać nazwy tych urządzeń dla alexy? Nie podoba mi się że każda nazwa jest poprzedzona nazwa lokalizacji. Muszę mówic "Turniej on na zewnątrz ogród" zamiast po prostu ogród.
Mozna edytowac kazda nazwe w apce ALEXy - tez nie wiedzialem ale Tu mnie nauczyli:)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 17, 2019 8:18 pm

fracz pisze:
czw sty 17, 2019 7:36 pm
Wypas :-D

A da się zmieniać nazwy tych urządzeń dla alexy? Nie podoba mi się że każda nazwa jest poprzedzona nazwa lokalizacji. Muszę mówic "Turniej on na zewnątrz ogród" zamiast po prostu ogród.

Nawett jak zmienię nazwę w aplikacji to nadal nie reaguje na prostą komendę.

I temperaturę podaje nie w celcjusaach bo mówi że mam 36 stopni na zewnątrz :D
Nazwę zmieniasz w aplikacji Amazon Alexa. (jak już kolega wyżej wspomniał).
Temperatura wyświetla się tak pomimo, że wysyłamy ją w celsuisach.

PS. Google pozwala na przesłanie lokalizacji osobno. Alexa nie więc lokalizacja jest tylko w celach pomocniczych aby znaleźć kanał i zmienić jego nazwę już w Alexie
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1102
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw sty 17, 2019 9:10 pm

fracz pisze:
czw sty 17, 2019 7:36 pm
Wypas :-D

A da się zmieniać nazwy tych urządzeń dla alexy? Nie podoba mi się że każda nazwa jest poprzedzona nazwa lokalizacji. Muszę mówic "Turniej on na zewnątrz ogród" zamiast po prostu ogród.

Nawett jak zmienię nazwę w aplikacji to nadal nie reaguje na prostą komendę.

I temperaturę podaje nie w celcjusaach bo mówi że mam 36 stopni na zewnątrz :D
Temperaturę wyświetla i mówi poprawnie tylko trzeba ustawić (dla tela osobno i głośnika też jest osobno):
Screenshot_20190117-220943_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190117-220943_Amazon Alexa.jpg (147.82 KiB) Przejrzano 3847 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7717
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 17, 2019 9:13 pm

aaa widzisz :)
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1102
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw sty 17, 2019 9:17 pm

Najlepiej z apki bo na www jakoś to pomieszane. Wchodzi się w Devices i tam jest telefon lub wiecej oraz głośniki alexa. Dla każdego ustawiasz osobno. Tak jak tu u mnie dwa pierwsze
Screenshot_20190117-221634_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190117-221634_Amazon Alexa.jpg (218.63 KiB) Przejrzano 3836 razy
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1102
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw sty 17, 2019 9:19 pm

W sobotę postaram się zrobić jakąś szybką instrakszyn ze screenami. Albo jutro w nocy bo wtedy mi nikt nie marudzi
Awatar użytkownika
o_rany
Posty: 250
Rejestracja: śr lis 14, 2018 5:32 pm
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontaktowanie:

czw sty 17, 2019 9:19 pm

W apce temperaturę pokazuje mi zgodnie z faktyczną w celsjuszach jednak bez znaku °C czy też °F.
Nadal jednak nie umiem zapytać o temperaturę czy tez o stan "contact sensor" :(
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1102
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw sty 17, 2019 9:24 pm

o_rany pisze:
czw sty 17, 2019 9:19 pm
W apce temperaturę pokazuje mi zgodnie z faktyczną w celsjuszach jednak bez znaku °C czy też °F.
Nadal jednak nie umiem zapytać o temperaturę czy tez o stan "contact sensor" :(
Masz tak: zmieniasz nazwę tej temp na np.living room jak u mnie. Jak na nią klikniesz w prawym rogu trybik ustawienia i jest edycja.
Potem pytasz: Alexa Living room temperatur i wszystko.
Screenshot_20190117-221634_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190117-221634_Amazon Alexa.jpg (218.63 KiB) Przejrzano 3830 razy
Screenshot_20190117-222132_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190117-222132_Amazon Alexa.jpg (137.23 KiB) Przejrzano 3830 razy
Screenshot_20190117-222140_Amazon Alexa.jpg
Screenshot_20190117-222140_Amazon Alexa.jpg (193.04 KiB) Przejrzano 3830 razy
ODPOWIEDZ