Czujnik ilości opału w podajniku pieca C.O.

cino111
Posts: 484
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Thu Jul 11, 2019 8:03 pm

Simono wrote:
Mon Jul 08, 2019 4:05 pm
@cino111 wcześniej zadałem pytanie odnośnie aktualizacji przez http, może Ci umknęło.
Jeśli wgrwa się plik bin to czy mógłbyś przygotować taki z włączającym się buzzerem przy 10 bądź 15 cm?
Jeśli nie plik bin tylko kod umieszczony w pierwszym poście to rozumiem, że jak zmienię
if ((distance > 0) && (distance < 0.2)) { // przy jakiej odleglosci ma się właczyć buzzer
na
if ((distance > 0) && (distance < 0.1)) { // przy jakiej odleglosci ma się właczyć buzzer
będzie OK?
Czy 0,15 jest akceptowalne (15 cm dla mnie było by najbardziej optymalne, jak nie da rady to 10 cm)?
Podejrzewam, że kod jest dla tych co korzystają z Arduino.
Kolejna opcja to może by się dało zrobić software tak aby ten parametr ustawiać na stronie konfiguracyjnej modułu?
Przepraszam, nie mam ostatnio czasu wchodzic na forum. Można dodać parametr do strony konfigu i nie jest to wcale trudne, ale potrzebny czas. Na razie możesz sobie zmienić
if ((distance > 0) && (distance < 0.2)) { // przy jakiej odleglosci ma się właczyć buzzer
na
if ((distance > 0) && (distance < 0.1)) { // przy jakiej odleglosci ma się właczyć buzzer

0,15 tez możesz wpisać.
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sat Jul 13, 2019 7:59 am

@cino111 jeśli byś znalazł czas przygotował byś firmware ze zmianami o których pisałem. Ja potrzebuję gotowego softu, kod z Arduino to nie dla mnie.
Chodzi o:
- możliwość pisywania na stronie konfiguracyjnej modułu głębokości przy jakiej staruje buzzer
- przydałby się też dodatkowy jeden termometr (lub więcej) np do temperatury podajnika
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Mon Jul 15, 2019 4:58 pm

@cino111 czy mógłbym mieć prośbę jeśli będziesz miał oczywiście czas i ochotę aby w kolejnej wersji oprócz tego co pisałem wcześniej zmienić tę część:

Po otwarciu pokrywy zasobnika, żeby odległość nie pokazywała się z minusem (zawiesza się Apka) zawsze pokazuje stan 2m.

na pokazywanie 0,0 cm zamiast tych 2,0 m?
cino111
Posts: 484
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Jul 15, 2019 5:21 pm

0,0 nie mozna pokazać bo zawiesi apkę.
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Mon Jul 15, 2019 5:31 pm

Co innego byś proponował co by było możliwe bo te 2,0 m na pierwszy rzut oka trudno odróżnić od 2,0 cm?
cino111
Posts: 484
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Jul 15, 2019 6:58 pm

A tam pokazują się 2m czy 2cm? Powinno być 2cm i tak mozesz ustawić. Apka się wiesza przy <= 1cm.
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Mon Jul 15, 2019 7:24 pm

Pokazuje się dokładnie 2,00 dodam, że korzystam ze skompilowanej wersji bo na kod jestem za cienki.
cino111
Posts: 484
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Jul 15, 2019 7:32 pm

Juz nie pamietam, ale 2,00 to chyba pokazuje w cloudzie, a w apce 2cm. Czy się mylę? Do konca tygodnia zerkne na to i doloze do configu przy jakiej odleglosi ma sie uruchomić buzzer.
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Mon Jul 15, 2019 8:09 pm

Super. To o czym pisałem pokazuje w apce, w cloud nie sprawdzałem. Moja propozycja jeżeli już ma być najmniejsza wartość w cm to może niech będzie 1 cm.
Post Reply