Czujnik ilości opału w podajniku pieca C.O.

scoobi
Posty: 27
Rejestracja: ndz gru 17, 2017 9:38 am

ndz mar 15, 2020 2:00 pm

Panowie jest problem:
próbuje skompilować program z z pierwszego postu kolegi cino111
tworze nowy program w adruino 1.8.7 wersja menażera płytek 2.4.2 (biblioteki z postu 8)
kopiluje sie bez błędów
wgrywam do wemosa
dout 2M (1SPIFFS)

na stronie konfiguracyjnej uzupełniam dane, zapisują sie a następnie restart.
poźniej cyklicznie na porcie szeregowym mam

Kod: Zaznacz cały

ounted file system
14:50:20.312 -> reading config file
14:50:20.312 -> opened config file
14:50:20.312 -> 136
14:50:20.312 -> {"Supla_server":"svrx.supla.org","Location_id":"xxx","Location_Pass":"Oju1","glebokosc_podajnika":"100","Supla_name":"/piec","update_path":"/piec","update_username":"x","update_password":"x}
14:50:20.312 -> parsed json
14:50:20.312 -> CONNECTING WIFI
DS Temp 1 : -127.00
14:50:20.405 -> SuplaDevice initialized
DS Temp 1 : -127.00
1.00
14:50:21.515 -> 
14:50:21.515 -> Exception (2):
14:50:21.515 -> epc1=0x3ffea39c epc2=0x00000000 epc3=0x00000000 excvaddr=0x3ffea39c depc=0x00000000
14:50:21.515 -> 
14:50:21.515 -> ctx: cont 
14:50:21.515 -> sp: 3ffffc90 end: 3fffffd0 offset: 01a0
14:50:21.515 -> 
14:50:21.515 -> >>>stack>>>
14:50:21.515 -> 3ffffe30:  3fff1494 00000000 3fff1494 4021b3d7  
14:50:21.515 -> 3ffffe40:  3ffe988c 7f8d9999 7fffffff 3ff00000  
14:50:21.515 -> 3ffffe50:  00000000 00000004 3fff1494 4021ad98  
14:50:21.515 -> 3ffffe60:  00000002 00000000 00000005 401066f9  
14:50:21.562 -> 3ffffe70:  3ffe9350 3fff0748 000000a8 4020ccaa  
14:50:21.562 -> 3ffffe80:  00000000 00000000 3fff1494 4020e02a  
14:50:21.562 -> 3ffffe90:  3fff0528 00000001 0000000e 4021b6b8  
14:50:21.562 -> 3ffffea0:  00000003 00000000 00000006 00000001  
14:50:21.562 -> 3ffffeb0:  00000000 3fff0927 00000001 4020dce5  
14:50:21.562 -> 3ffffec0:  00000002 4bc6a7f0 40106664 3fff0748  
14:50:21.562 -> 3ffffed0:  3fff1494 3fff0934 3fff302c 4020e709  
14:50:21.608 -> 3ffffee0:  00000001 00000000 40106664 000000c5  
14:50:21.608 -> 3ffffef0:  00000000 0000cbfd 3fff0748 00000003  
14:50:21.608 -> 3fffff00:  000000c5 3fff1348 3fff0748 4020e881  
14:50:21.608 -> 3fffff10:  000000c5 3fff0934 000000a8 3fff04a9  
14:50:21.608 -> 3fffff20:  3fff058c 3fff0708 3fff0590 3fff04a9  
14:50:21.608 -> 3fffff30:  3fff058c 3fff0708 3fff04a8 4020a0f1  
14:50:21.608 -> 3fffff40:  3fff0708 3fff2da4 3fff0748 402095c4  
14:50:21.655 -> 3fffff50:  4021e9c0 00000000 000003e8 feefeffe  
14:50:21.655 -> 3fffff60:  3fff20ec 3fff212c b3abf498 8b4e4e8b  
14:50:21.655 -> 3fffff70:  98f4abb3 00000000 4021e798 feefeffe  
14:50:21.655 -> 3fffff80:  00000000 00000100 b3abf498 feef4e8b  
14:50:21.655 -> 3fffff90:  00000000 feefeffe feefeffe feefeffe  
14:50:21.655 -> 3fffffa0:  feefeffe feefeffe feefeffe 3fff1554  
14:50:21.655 -> 3fffffb0:  3fffdad0 00000000 3fff154c 4021cb84  
14:50:21.702 -> 3fffffc0:  feefeffe feefeffe 3ffe865c 40100739  
14:50:21.702 -> <<<stack<<<
14:50:21.702 -> 
14:50:21.702 ->  ets Jan  8 2013,rst cause:2, boot mode:(3,6)
14:50:21.702 -> 
14:50:21.702 -> load 0x4010f000, len 1384, room 16 
14:50:21.702 -> tail 8
14:50:21.702 -> chksum 0x2d
14:50:21.702 -> csum 0x2d
14:50:21.702 -> vbb28d4a3
14:50:21.702 -> ~ld
⸮mounting FS...


soft skompilowany przez kolegę cino111 ( bin) działa bez problemu
nie mam już pomysłu co może być nie tak
timonew
Posty: 13
Rejestracja: wt cze 18, 2019 5:12 pm

śr mar 18, 2020 11:58 am

AKTUALIZACJA
Temat nieaktualny, używałem do kompilacji bibliotek wykorzystywanych przy PrimaryGUI, po zmianie bibliotek SuplaDevice na oficjalne niemodyfikowane wszystko ruszyło (choć to nie wyjaśnia dlaczego nie działało mimo korzystania z plików .bin).

------------------------------------------------------------------------

Cześć,
Mam problem z zalogowaniem tego modułu do clouda. Niezależnie od tego czy wgrywam soft z .bin czy przez Arduino IDE wszystko przebiega poprawnie, sof się wgrywa, konfiguruję i moduł łączy się z siecią WiFi, ale nie z Cloudem.

Monitor portu szeregowego wyświetla:
CONNECTING WIFI

CONNECTED
local IP: 192.168.0.165
subnetMask: 255.255.255.0
gatewayIP: 192.168.0.1
Signal Strength (RSSI): -55 dBm
HTTPUpdateServer ready! Open http://supla.local:81 in your browser and login with username '' and password ''
No i świetnie, ale po wejściu na adres modułu:81 otrzymuję komunikat:
Not found: /
Próbuję wgrać również soft z dzwonka (Push_1_dzwonek_2pu_link.ino.d1_mini.bin) i mam podobny efekt jak przy czujniku ilości opału. Wyłapałem jeszcze w Serial monitorze info:
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
vbb28d4a3
~ld
V⸮failed to mount FS
Jednak wgrywam to z gotowego .bin, pamięć czyszczona przed wgraniem, zachowanie zawsze podobne.. macie jakieś pomysły? Jak żyć?
drboss
Posty: 11
Rejestracja: pt lut 14, 2020 11:43 pm

pt kwie 17, 2020 10:36 pm

Mam dokładnie to co kolega powyżej. Podgląd przez siec SuplaCino po wyzwoleniu config pokazuje że do WiFI moduł jest dołączony prawidłowo, także z sieci właściwej wifi się pinga. Ale próba wejścia na IP:81 kończy się zawsze komunikatem not found :/
Do clouda lokalnego się nie dodaje także przez wpisywanie via sieć SuplaCino adresu serwera, ID lokalizacji, hasła. Inne moduły dodają się prawidłowo (choć akurat te które dodawałem wymagały do tego adresu serwera i email admina, ale to chyba bez znaczenia?)
proszę o pomoc, sugestie
problem dotyczy wersji BIN jak i własnej kompilacji.

update:
nie wiem czy to instotne, ale dane dotyczące serwera supla, danych dla update online w przeciwieństwie do tych dotyczących sieci WiFi po ponownym wejściu na sronę /param są wyczyszczone mimo wcześniejszego komunikatu że zostały zapisane, czy tak powinno być?

[ROZWIĄZANE]
wczytany gotowy BIN na Wemos D1 mini nadal nie działa ale własna kompilacja tak, zamiast wyboru płytki Wemos w IDE wybrałem Generic 4M/1M i poszło...
drboss
Posty: 11
Rejestracja: pt lut 14, 2020 11:43 pm

pt kwie 24, 2020 11:57 pm

i znów kolejne pytanie, jak jest z szerkością wiązki i pomiarem. W moim przypadku chcę mierzyć ilość soli w zbiorniku zmiękczacza. Niestety jest dość wąski (30x20x80cm), ścianki plastikowe. I tu pytanie jakie macie doświadczenie z odbiciami od ścianek równoległych do pomiaru przy takich odległościach?
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob kwie 25, 2020 8:26 am

in your case you should consider using VL53L0X Time of Flight Micro-LIDAR Distance Sensor
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1334
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

sob kwie 25, 2020 9:38 am

drboss pisze:
pt kwie 24, 2020 11:57 pm
i znów kolejne pytanie, jak jest z szerkością wiązki i pomiarem. W moim przypadku chcę mierzyć ilość soli w zbiorniku zmiękczacza. Niestety jest dość wąski (30x20x80cm), ścianki plastikowe. I tu pytanie jakie macie doświadczenie z odbiciami od ścianek równoległych do pomiaru przy takich odległościach?
Mam akurat na biurku sensor HC SR04. Znalazłem rurę od kanalizacji taką fi 210.
Czujnik dałem na spód i mierzyłem odległość. Prawie w każdym ułożeniu czujnik pokazywał mi długość rury (~ 90 cm). Jak wkładałem rękę do środka, to ładnie mierzył odległość ręki od czujnika.
drboss
Posty: 11
Rejestracja: pt lut 14, 2020 11:43 pm

sob kwie 25, 2020 11:48 am

klew pisze:
sob kwie 25, 2020 9:38 am
drboss pisze:
pt kwie 24, 2020 11:57 pm
i znów kolejne pytanie, jak jest z szerkością wiązki i pomiarem. W moim przypadku chcę mierzyć ilość soli w zbiorniku zmiękczacza. Niestety jest dość wąski (30x20x80cm), ścianki plastikowe. I tu pytanie jakie macie doświadczenie z odbiciami od ścianek równoległych do pomiaru przy takich odległościach?
Mam akurat na biurku sensor HC SR04. Znalazłem rurę od kanalizacji taką fi 210.
Czujnik dałem na spód i mierzyłem odległość. Prawie w każdym ułożeniu czujnik pokazywał mi długość rury (~ 90 cm). Jak wkładałem rękę do środka, to ładnie mierzył odległość ręki od czujnika.

WIelkie dzięki za tę radosną nowinę, to ruszam dalej i zamawiał czujnik.
Bernas
Posty: 21
Rejestracja: wt sty 29, 2019 9:15 am

pt cze 19, 2020 2:39 pm

Witam. Podpowiem wam jak pomiar ilości węgla w podajniku działa w moim sterowniku (e sterownik) może to wam coś podpowie. Działa on opierając się na pomiarze ilości obrotów ślimaka od podajnika. Zmieniając opał ( różnej wielkości węgiel zmienia liczbę obrotów) w aplikacji kasuję licznik obrotów i zasypuje podajnik na maxa, od tego momentu sterownik zlicza obroty i tak czekam do prawie maksymalnego opróżnienia podajnika w moim przypadku 125 kg węgla to 478 sekund pracy podajnika znając tą wartość wpisuje ją w ustawienia i od tej pory sterownik informuje mnie, jakiś czas przed końcem węgla poprzez aplikację , stronę www i sms że kończy się węgiel. Aplikacja na tej podstawie prowadzi również statystyki zużycia opału dobowe ,miesięczne i roczne . Podjąć jej kaloryczność naszego opału oblicza moc z jaką pracuje kocioł
white88
Posty: 9
Rejestracja: czw cze 11, 2020 4:20 pm

wt sie 04, 2020 8:30 pm

Witam, mam pytanko czy stosując czujnik HC-SR04 w zbiorniku na opał nie macie problemów z zapyleniem po jakimś czasie ?
Myślałem nad takim rozwiązaniem już 3 lata temu jak jeszcze nie znalem Supli w moim systemie transmisji radiowej do stacji bazowej w pokoju w której wysyłam kilka pomiarów temp + pomiar ilości opału używając krańcówek z prętem.
Działa to już 3 rok jest w miarę dokładne pokazuje wartość min, srednio,max. Jednak podczas załadunku trzeba czasami lekko docisnąc opal by groszek się ułożył. Chciał bym teraz ulepszyć to o użycie HC-SR04 ale zastanawiam się czy ten czujnik po 2 dniach nadal będzie działać bo zdarza się że w zbiorniku lubi się zapylić. :?:
20180918_155100.jpg
20180918_155100.jpg (246.98 KiB) Przejrzano 608 razy
20180915_181150.jpg
20180915_181150.jpg (125.93 KiB) Przejrzano 608 razy
Dzięki i pozdrawiam
miko1282
Posty: 451
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:15 pm
Lokalizacja: Brodnica

wt sie 04, 2020 10:14 pm

U mnie chodzą 2 praktycznie od początku implementacji tego rozwiązania tutaj, nie ma z nimi problemu, też się tego obawiałem i zakładałem, że koszt nie duży to co sezon zmienię ale nie ma takiej potrzeby
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”