Czujnik ilości opału w podajniku pieca C.O.

cino111
Posts: 483
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Jun 22, 2019 1:32 pm

A jak oddalasz np rękę lub przybliżają to coś się zmienia? Patrzysz na Cloudzie czy w apce? Może jednak 2cm? Jeżeli odległość jest równa lub mniejsza 1cm to się wiesza apka więc ustawiłem że w takim przypadku ma być zawsze 2cm. Chyba masz głębszy podajnik niż 65cm. Ustaw 80 i sprawdź.
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sat Jun 22, 2019 1:42 pm

Właśnie nic się nie dzieje. Na razie mam sprzęt na biurku. Sensor skierowany na ścianę w odległości od niej ok 30cm. Gdy przybliżam rękę lu oddalam nic się nie dzieje. Sprawdzam na swoim cloudzie. W apce to samo. Gdy odepne sensor to pokazuje ustawione 0,65m
cino111
Posts: 483
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Jun 22, 2019 1:45 pm

Sprawdź podłączenie i czy nie pomyliłeś pinów. Soft jest napewno ok, bo juz kilku osobom działa.
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sat Jun 22, 2019 1:55 pm

Jakby co to używam Nodemcu.
Połączenia sprawdzałem trzy razy :)
Może sensor jest walnięty?
Temperaturę na DS pokazuje poprawnie.
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Mon Jun 24, 2019 7:04 am

Teraz dopiero mnie oświeciło aby zerknąć na specyfikację HC-SR04 i on potrzebuje 5V a ja dałem 3v z Nodemcu (pierdoła ze mnie :D).
Wieczorem dam zasilanie bezpośrednio z zasilacza.
User avatar
pilcu
Posts: 124
Joined: Fri Jan 11, 2019 9:49 am
Location: Wrocław

Mon Jun 24, 2019 7:57 am

Simono wrote:
Mon Jun 24, 2019 7:04 am
Teraz dopiero mnie oświeciło aby zerknąć na specyfikację HC-SR04 i on potrzebuje 5V a ja dałem 3v z Nodemcu (pierdoła ze mnie :D).
Wieczorem dam zasilanie bezpośrednio z zasilacza.
NodeMCU tez na swoim pokładzie ma pin 5V opisany jako Vin.
Jeśli zasilasz go z gniazda microUSB, to spokojnie możesz użyć tego pinu do zasilenia czujnika.
Ja mam tak podłączone, tyle że do płytki Wemos D1 mini.
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Mon Jun 24, 2019 8:25 am

Tak zasilam z gniazda micro USB zasilaczem HiLink.
W takim razie dam zasilanie z Vin.
Dzięki za info
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Mon Jun 24, 2019 4:34 pm

Koledzy sukces. Dzięki wszystkim.
Problemem okazało sie jak pisałem wcześniej za niskie zasilanie z Nodemcu. Na Vin tylko 0.5V.
Dałem zasilanie z bezpośrednio z zasilacza HiLink którego użyłem i wszystko działa :D
Wygiąłem pasek z blachy wycięty z kawałka profilu od regipsów który się gdzieś walał, wywierdziłem w nim dwa otworki coby opaską czujnik przytwierdzić i przykleiłem go poxipolem do pokrywy. Klej wyschnie to zamontuję w nim sensor i wyginając blachę dopasuję kąt.
Simono
Posts: 194
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sat Jun 29, 2019 3:42 pm

Koledzy wszystko działa.
Mam pytanie co do aktualizacji. Czy dobrze rozumiem, że jeśli chciałbym podłączyć buzzer ale aby załączał się przy 15 cm to jeśli zmienię w tej linii

Code: Select all

if ((distance > 0) && (distance < 0.2))
0.2 na 0.15 bądź 0.1 dla 10 cm jeśli 15 nie może być
to będzie OK
Zapisany plik jak rozumiem należy załadować do modułu po połączeniu się z nim? Czy rozszerzenie pliku ma jakieś znaczenie?

Zauważyłem jeden mały problem z oprogramowaniem. Jeśli wykonuję jakieś zmiany na cloudzie które wymagają ponownego połączenia się modułów to wszystkie pozostałe moduły rozłączają się z WiFi co widzę na routerze i ponownie łączą i poprawnie działają poza Nodemcu które jest cały czas połączone i zdarza się, że zamiast temperatury pokazuje 85 stopni a czujnik głębokości pokazuje --- lub któreś z nich ma nieprawidłowe wskazania (w cloudzie oba urządzenia są jako połączone). Czasem po kilku minutach pokazują się prawidłowe pomiary a czasem pomaga jedynie odpięcie Nodemcu od zasilania. Wydaje mi się, że tak jak w przypadku pozostałych urządzeń powinien być reconnect WiFi (zrzuciłem połączone urządzenie z routera) i po kilku minutach bez odcięcia zasilania zaczęło pokazywać pomiary.

Edit:
Małe sprostowanie. Właściwe wskazania pojawiają się po jakimś, a dokładniej po ich zmianie (dopóki się nie zmienią to temperatura jest 85 stopni a zbiornik Eko jako ---. Dla mnie może tak pozostać choć jeśli wskazania nie zmieniały by się np przez godzinę to może to być lekko niepokojące dla kogoś kto o tym nie wie.
Ramirez09
Posts: 5
Joined: Thu Jul 04, 2019 9:25 pm

Thu Jul 04, 2019 10:21 pm

Witam wszystkich. Jestem nowy w temacie Supla i chciałbym uruchomić czujnik paliwa w piecu na ekogroszek. Jakie pliki należy wgrać do Nodemcu v3? Bo próbuje wgrać flash download plik bin Czujnik ekogroszku ESP.ino.generic i wywala błąd. Tylko ten plik wgrywamy czy jeszcze jakiś inny bo nie jest to sprecyzowane. Szukam coś w tej tematyce ale nic nie znalazłem. Proszę o wyrozumiałość. Za okazaną pomoc z góry dziękuję.
Post Reply