Miejsce montażu, jak wszystkim wiadomo, odwiedzane przez mrówki

ESP8266-12F radził sobie bez problemu, nie zrywał, choć sygnał nie był na super poziomie ale było stabilne -86
Po podmianie na SBW-02 i ustawieniu w takiej pozycji jak widać, którą to doświadczalnie wybrałem jako właściwą, bo kręciłem SBW we wszystkie strony monitując siłę sygnału na dodatkowym mietku ustawionym w świetle okna. Musiałem dołożyć kolejnego cAP-a, bo za żadne skarby SBW nie chciał się podpiąć pod bazowego mietka

W sumie to moduł montowany jest zazwyczaj przy napędzie, gdzie nie koniecznie musi mieć obudowę dopuszkową, jaki był powód wyboru takiej obudowy, a nie np. tej z SRW-03?
Brama zawsze jest w znacznej odległości od domu, a punkt dostępowy WiFi schowany gdzieś w centrum domu. Może warto rozważyć modyfikację konstrukcyjną modułu i dołożyć jakieś złącze dla dodatkowej anteny np. MMCX lub U.FL, bez dokładania do zestawu anteny, lub RP-SMA i antenę jak do MEW-01?
Jak jest umiejscowiona antena i jak ustawić moduł, żeby działał w polaryzacji pionowej?
Czy antena jest nadrukowana na płytce jak w ESP8266, czy jakaś mikropaskowa klejona do obudowy?
Chciałem w końcu posprzątać parapet, ale mam z tym taki problem