Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 29, 2020 9:15 pm

Elektryk Szczecin pisze:
sob lut 29, 2020 8:55 pm
A kondensator na żarówce
Nic nie daje. Testy trwają.
maly_13
Posty: 60
Rejestracja: pt paź 28, 2016 3:55 am
Lokalizacja: Wlkp.

ndz mar 01, 2020 11:39 am

myślałem coś żeby zastosować coś na zasadzie zasilacza bez transformatorowego
https://www.google.com/search?q=zasilac ... mVL64XO0xM:

będzie działało jak będzie wyłączone ale jak będzie włączone to już nie.
w użyciu: supla, nettemp...
woytas1
Posty: 72
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

ndz mar 01, 2020 10:56 pm

Znalazłem coś takiego.Może pomoże.

https://electronics.stackexchange.com/q ... ower-input
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

śr mar 04, 2020 10:38 pm

To działa ! Tyle że nie z żarówkami diodowymi. Myślałem o tym wcześniej ale nie zrobiłem testu i się przez to męczyłem. Jak na filmie - działa ze zwykłą żarówką, energooszczędną ale świetlówką a z diodową niestety nie :(
https://youtu.be/rMOKffmfe-E

Swoją drogą - a czy te oryginały "single fire" z Ali działają Wam z diodowymi energooszczędnymi ?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1128
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw mar 05, 2020 5:37 am

Tak, działają właśnie dzięki kondensatorowi. Przy zwykłej żarówce nie ma potrzeby montować kondensatora.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
woytas1
Posty: 72
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

czw mar 05, 2020 1:52 pm

Tak jak Robert pisze, działają. Ale u mnie np. działa to z kondensatorem który był w zestawie. Mam w domu jeszcze inne kondensatory i z tymi nie działa. Pewnie zależy, jaką elektronikę ma żarówka led wtedy trzeba dobrać kondensator. Ktoś pisał o mruganiu żarówek wcześniej, ale nie pisał czy rozwiązał problem.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

czw mar 05, 2020 2:32 pm

Robert Błaszczak pisze:
czw mar 05, 2020 5:37 am
Tak, działają właśnie dzięki kondensatorowi. Przy zwykłej żarówce nie ma potrzeby montować kondensatora.
woytas1 pisze:
czw mar 05, 2020 1:52 pm
Tak jak Robert pisze, działają. Ale u mnie np. działa to z kondensatorem który był w zestawie. Mam w domu jeszcze inne kondensatory i z tymi nie działa. Pewnie zależy, jaką elektronikę ma żarówka led wtedy trzeba dobrać kondensator. Ktoś pisał o mruganiu żarówek wcześniej, ale nie pisał czy rozwiązał problem.
a no widzisz. trzeba iść i kupić 5kg różnych do testów :D :lol:
bigthomas
Posty: 50
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

pt mar 06, 2020 8:34 am

Ja miałem taki problem że mi żarówki ledowe migotały z dość dużą intensywnością co było irytujące, zmieniłem na inne z firmy EMOS i problem ustąpił.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1230
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

pt mar 06, 2020 11:58 pm

Takie sterowanie MOC3021 może być ? będzie działać ? Chyba bez tego rezystora 10k od strony GND
20200307_004732.jpg
20200307_004732.jpg (126.29 KiB) Przejrzano 467 razy
Awatar użytkownika
Elektryk Szczecin
Posty: 41
Rejestracja: pt sty 03, 2020 11:14 pm

ndz mar 08, 2020 8:48 pm

QLQ pisze:
pt mar 06, 2020 11:58 pm
Takie sterowanie MOC3021 może być ? będzie działać ? Chyba bez tego rezystora 10k od strony GND
20200307_004732.jpg
Powinno działać bez tego tranzystora bc
I opornik 200 Om i tyle albo

https://www.google.com/imgres?imgurl=ht ... h%2Fx%2Fim
ODPOWIEDZ