Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

mareks6
Posts: 99
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Thu Aug 01, 2019 10:24 am

Tak jak kolega wcześniej wspomniał - link nie działa - przekierowuje na stronę główną. Aplikację mam ale nie pomaga
Gucio2607.
Posts: 401
Joined: Tue Aug 22, 2017 1:56 pm

Thu Aug 01, 2019 11:12 am

Link działa
Screenshot_20190801-121139.jpg
Screenshot_20190801-121139.jpg (418.2 KiB) Viewed 288 times
Zainstalowane:
11x sonoff basic, 1x sonoff gate, 1x Yunshan, 2x H801, 7x sonoff touch(1,2,3 gang), 1x sonoff 4ch PRO
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 288
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Thu Aug 01, 2019 1:38 pm

Taki link będzie działał bezproblemowo: https://pl.aliexpress.com/item/33016227381.html
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
mareks6
Posts: 99
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Thu Aug 01, 2019 6:56 pm

Robert Błaszczak wrote:
Thu Aug 01, 2019 1:38 pm
Taki link będzie działał bezproblemowo: https://pl.aliexpress.com/item/33016227381.html
No i ten link działa. Poprzedni mi zarówno na laptopie jak i na komórce stronę główna otwierał. Może to dlatego że otwieram go z Niemiec?

Co do samego działania takiego układu. Z początku wydawało mi się niemożliwe zasilanie takiego włącznika przy zapalonym świetle (kiedy to 2 przewody dostępne w puszcze muszą być zwarte). Dało mi jednak do myślenia to, iż nie ma tam przekaźnika. Tam pewnie siedzą triaki? Przy wyłączonym świetle prąd zmienny przechodzi przez kondensator, a przy włączonym jak się domyślam, układ naprzemiennie gasi i zapala światło z taką częstotliwością że oko ludzkie tego nie zauważy, a z chwilą gdy jest ono zgaszone, to układ dostaje zasilanie przez wspomniany kondensator przy odbiorniku a za przetwornicą jest odpowiedni elektrolit który podtrzymuje zasilanie z chwilą zwarcia przez triak styków i zapalenia światła?

Ktoś już ma i rozbierał ten włącznik? Czy dobrze rozumuję zasadę działania?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 288
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra
Contact:

Thu Aug 01, 2019 7:00 pm

Na pierwszej stronie tego wątku założyciel tematu pokazał zdjęcie.

A odnośnie sposobu zasilania, to też podobnie jak Ty podejrzewam, że na takiej zasadzie to działa. Ale jak przyjdzie, to rozbierzemy i zobaczymy.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
mareks6
Posts: 99
Joined: Sat Jan 13, 2018 4:39 pm

Thu Aug 01, 2019 7:31 pm

Wydaje mi się że jeśli by to właśnie tak działało to oznacza z kolei że odbiornik pod wpływem takiego przerywanego dosyłu zasilania może nie działać z pełną mocą. Chodzi tu głównie o żarówki zwykłe i led które nie mają wbudowanej przetwornicy. Wszystko będzie zależeć od wypełnienia przebiegu. Im dłużej styki zwarte tym mocniejsze światło ale z kolei słabsze zasilanie samego przełącznika. To tak jakby sterowanie PWM I pewnie przebieg będzie miał wypełnienie bliskie stanu zwartych styków, ale z niecierpliwością czekam na jakieś testy tych przełączników.
Jeśli się sprawdzą to na dzień dobry ich z 5 mogę zamawiać, bo o ile pomieszczenia gdzie już remontowałem w domu mają doprowadzony N do przełącznika o tyle te przed remontem jeszcze go nie mają :-)

Czekam więc na dobre wieści :D
akir
Posts: 110
Joined: Wed Nov 07, 2018 7:17 pm

Fri Aug 02, 2019 5:06 am

Nie ma przekaźnika w srodku. W kibelku działa u mnie na multiboard, jest szybki. Na zdjęciu jest tylko panel z esp ten sam co mam w innych włącznikach F+N. Panel jest identyczny i kompatybilny z innymi wlacznikami. Może ktoś wyśle prezent do Espablo, żeby poprawił soft dla 2 gang i 3 Gang :p
Simono
Posts: 217
Joined: Mon Sep 17, 2018 5:26 pm

Sun Aug 11, 2019 1:47 pm

Koledzy czy w to dostępne w Polsce https://elty.pl/pl/p/Wlacznik-dotykowy- ... eLink/2377 da sie wgrać Suplę?
andras
Posts: 228
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Sun Aug 11, 2019 6:43 pm

Przecież on jest tylko na 433MHz
User avatar
makrz
Posts: 146
Joined: Tue Nov 27, 2018 1:43 pm
Location: Opole

Sun Aug 11, 2019 6:47 pm

Simono wrote:
Sun Aug 11, 2019 1:47 pm
Koledzy czy w to dostępne w Polsce https://elty.pl/pl/p/Wlacznik-dotykowy- ... eLink/2377 da sie wgrać Suplę?
Tak jest dostępne w Polsce np. w sklepie którego link podałeś.
Supli ani niczego innego nie wgrasz do tego.
Post Reply