Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz lis 10, 2019 8:31 pm

andrzejano pisze:
ndz lis 10, 2019 8:22 pm
krycha88 pisze:
ndz lis 10, 2019 6:12 pm
andrzejano pisze:
ndz lis 10, 2019 5:45 pm

Czy dałbyś rade zrobić to samo dla DHT22 na tym RX ?
Przetestuj soft który skompilowalem 2 posty wyzej, jeżeli potwierdzisz że wszystko działa np. dotyk to przygotuje ci soft z dht
dotyk dobrze, mniej czuły, ale nie działa podświetlenie niebieskie przy wyłączonym
kompilacje zrobiłem na podstawie konfiguracji podanej przez kolege @gbiel. Jedynie co poprawiłem to aby dotyk był mniej czuły. Może dioda działa na odwrót? Czy to jest ta sama dioda, która mróga podczas łączenia do wifi?
woytas1
Posty: 69
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

ndz lis 10, 2019 8:41 pm

W pojedynczym wyłączniku na multiboard jak wyłączyłem diodę to dopiero wtedy działało podświetlenie na niebiesko.
Patryk
Posty: 713
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz lis 10, 2019 9:31 pm

Z własnego doświadczenia wiem, że niektóre "urządzenia" np sonoff th16, sonoff mini itd mają odwróconą logikę LED.
I wtedy trzeba to zmienić w sofcie  ( programie), albo tak jak napisał @woytas1 wyłączyć LED( podczas konfiguracji), żeby "świeciła ".
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn lis 11, 2019 8:06 am

Odwróciłem logikę LED zobaczcie czy teraz będzie działać podświetlenie poprawnie.

Kod: Zaznacz cały

#define DEFAULT_HOSTNAME      "SONOFF TOUCH 3GANG"

#define RELAY1_PIN            12
#define BUTTON1_PIN           0

#define RELAY2_PIN            5
#define BUTTON2_PIN           9

#define RELAY3_PIN            4
#define BUTTON3_PIN           10

#define LED_CONFIG_PIN        13
#define CONFIG_PIN            0

#define DS18B20_PIN           3
Załączniki
SONOFF_TOUCH_3GANG.rar
(252.26 KiB) Pobrany 61 razy
bigthomas
Posty: 37
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

pn lis 11, 2019 8:17 am

krycha88 pisze:
pn lis 11, 2019 8:06 am
Odwróciłem logikę LED zobaczcie czy teraz będzie działać podświetlenie poprawnie.
.....
Gratuluje, działa teraz bardzo dobrze!!!
andrzejano
Posty: 270
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

pn lis 11, 2019 10:06 am

krycha88 pisze:
pn lis 11, 2019 8:06 am
Odwróciłem logikę LED zobaczcie czy teraz będzie działać podświetlenie poprawnie.

Kod: Zaznacz cały

#define DEFAULT_HOSTNAME      "SONOFF TOUCH 3GANG"

#define RELAY1_PIN            12
#define BUTTON1_PIN           0

#define RELAY2_PIN            5
#define BUTTON2_PIN           9

#define RELAY3_PIN            4
#define BUTTON3_PIN           10

#define LED_CONFIG_PIN        13
#define CONFIG_PIN            0

#define DS18B20_PIN           3
Ok.Jeśli działa, można dht22 zamiast ds.
-Poproszę
bigthomas
Posty: 37
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

pn lis 11, 2019 4:26 pm

bigthomas pisze:
pn lis 11, 2019 8:17 am
krycha88 pisze:
pn lis 11, 2019 8:06 am
Odwróciłem logikę LED zobaczcie czy teraz będzie działać podświetlenie poprawnie.
.....
Gratuluje, działa teraz bardzo dobrze!!!
Pospieszyłem się... kolego @krycha88 jest teraz taki błąd że przy restarcie urządzenia, jak i w przypadku gdy włączony zostanie prąd po jego zaniku to światło jest zaświecone. Nie pomaga zapisanie stanu przekaźnika (Reset/Pamiętaj stan).
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn lis 11, 2019 8:06 pm

bigthomas pisze:
pn lis 11, 2019 4:26 pm
bigthomas pisze:
pn lis 11, 2019 8:17 am
krycha88 pisze:
pn lis 11, 2019 8:06 am
Odwróciłem logikę LED zobaczcie czy teraz będzie działać podświetlenie poprawnie.
.....
Gratuluje, działa teraz bardzo dobrze!!!
Pospieszyłem się... kolego @krycha88 jest teraz taki błąd że przy restarcie urządzenia, jak i w przypadku gdy włączony zostanie prąd po jego zaniku to światło jest zaświecone. Nie pomaga zapisanie stanu przekaźnika (Reset/Pamiętaj stan).
Dziwne trochę :) czy ktoś zaobserwował podobny problem?
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

wt lis 12, 2019 9:37 am

krycha88 pisze:
pn lis 11, 2019 8:06 pm
bigthomas pisze:
pn lis 11, 2019 4:26 pm
bigthomas pisze:
pn lis 11, 2019 8:17 am


Gratuluje, działa teraz bardzo dobrze!!!
Pospieszyłem się... kolego @krycha88 jest teraz taki błąd że przy restarcie urządzenia, jak i w przypadku gdy włączony zostanie prąd po jego zaniku to światło jest zaświecone. Nie pomaga zapisanie stanu przekaźnika (Reset/Pamiętaj stan).
Dziwne trochę :) czy ktoś zaobserwował podobny problem?
Mam włącznik podwójny. Włączone zapamiętywanie stanu
Sprawdziłem różne kombinacje
PRZED ODŁĄCZENIEM PRĄDU => PO PODŁĄCZENIU PRĄDU
OFF OFF => ON ON
OFF ON => OFF OFF
ON OFF => OFF ON
ON ON => ON OFF
Oczywiście jest to podane po ustanowieniu połączenia (po podłączeniu zasilania), bo do tego czasu, stany potrafią się zmieniać.
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gniazdko z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gniazdko
1x MediaTech MT3105 gniazdko
1x Yunshan (brama)
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt lis 12, 2019 9:56 am

Darkman pisze:
wt lis 12, 2019 9:37 am
krycha88 pisze:
pn lis 11, 2019 8:06 pm
bigthomas pisze:
pn lis 11, 2019 4:26 pm


Pospieszyłem się... kolego @krycha88 jest teraz taki błąd że przy restarcie urządzenia, jak i w przypadku gdy włączony zostanie prąd po jego zaniku to światło jest zaświecone. Nie pomaga zapisanie stanu przekaźnika (Reset/Pamiętaj stan).
Dziwne trochę :) czy ktoś zaobserwował podobny problem?
Mam włącznik podwójny. Włączone zapamiętywanie stanu
Sprawdziłem różne kombinacje
PRZED ODŁĄCZENIEM PRĄDU => PO PODŁĄCZENIU PRĄDU
OFF OFF => ON ON
OFF ON => OFF OFF
ON OFF => OFF ON
ON ON => ON OFF
Oczywiście jest to podane po ustanowieniu połączenia (po podłączeniu zasilania), bo do tego czasu, stany potrafią się zmieniać.
viewtopic.php?p=51853#p51853
na tym sofcie nie mieliście tych problemów? Tam gdzie stan się zmienił to rozumiem, że żarówka zgasła lub się zapaliła czy podajecie stany odczytane z aplikacji?
ODPOWIEDZ