Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

krycha88
Posty: 703
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr lis 13, 2019 12:06 pm

Darkman pisze:
śr lis 13, 2019 10:57 am
krycha88 pisze:
wt lis 12, 2019 6:58 pm
Sprawdźcie teraz. Czy działa Wam 3 przycisk ?
Sprawdzone i tak:
Sprawdziłem różne kombinacje na moim dwu przyciskowym
PRZED ODŁĄCZENIEM PRĄDU => PO PODŁĄCZENIU PRĄDU
OFF OFF => OFF OFF
OFF ON => OFF ON
ON OFF => OFF OFF
ON ON => OFF ON

Jakbyś kompilował nową wersję, czy mógłbyś zrobić by moduł rozgłaszał się nazwą sieci "SUPLA_6-ostatnich-znaków-MAC" zamiast "MODUL SUPLA"?
(gdyż mam już 7 włączników, a w drodze jest kolejnych 24 :D po promocjach 11.11)
Rozumiem, że problem zauważasz przy "Pamiętaj stan"? A jak się zachowuje moduł gdy masz "Restart"? A po co chcesz taką nazwę? Przecież ona się nie rozgłasza ciągle a tylko w momencie trybu konfiguracji.
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

śr lis 13, 2019 12:27 pm

tak, to była rozpiska dla opcji "Pamiętaj stan".

Po zmianie na "Reset" wszystkich kanałów, po restarcie zawsze są one wyłączone.

Różna nazwa SSID jest po to, że jak podłącze kilka włączników pierwszy raz (tryb konfiguracji) w jednym pokoju, to zgłosi mi się kilka włączników z tą samą nazwą sieci.

PS
mój adapter do programowania :)
Załączniki
20191113_132833.jpg
20191113_132833.jpg (550.81 KiB) Przejrzano 550 razy
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
krycha88
Posty: 703
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr lis 13, 2019 12:38 pm

Darkman pisze:
śr lis 13, 2019 12:27 pm
tak, to była rozpiska dla opcji "Pamiętaj stan".

Po zmianie na "Reset" wszystkich kanałów, po restarcie zawsze są one wyłączone.

Różna nazwa SSID jest po to, że jak podłącze kilka włączników pierwszy raz (tryb konfiguracji) w jednym pokoju, to zgłosi mi się kilka włączników z tą samą nazwą sieci.
Ogólnie to nie polecał opcji "Pamiętaj stan" przy włączniku ściennym :) "Pamiętaj stan" bym zarezerwował w miejscach gdzie jest to tylko konieczne.

Ale jak dodam Ci dodatkowe informacje do SSID to i tak nie będziesz wstanie dojść który to moduł albo ja sobie tego nie umiem wyobrazić :)
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

śr lis 13, 2019 12:57 pm

Ja przed montażem zrobie sobie rozpiskę w jakim pomieszczeniu jaki włącznik i o jakim adresie MAC montuje :)
Potem widząc ostatnie 6 znaków adresu MAC będę w stanie dojść który to który mi się zgłasza.

Poradzisz coś z tym zapamiętywaniem stanu czy się poddajesz?

Tak czy owak, proszę skompiluj proszę firmware ze zmienionym SSID i jak się da to z poprawionym zapamiętywaniem stanów.


Pytanie jeszcze trochę z innej beczki.
Jak ustawie na serwerze, że kanał ma być włącznikiem schodowym na 5 sekund.
To włączając kanał przez serwer, wyłącza się on po zadeklarowanych 5 sekundach, natomiast jak zrobię to z guzika fizycznego to już się nie wyłącza po tym czasie, a zostaje ciągle włączone (widać to też na serwerze).
Czy to normalne?
Jak zrobić by timer działał po obu stronach od włączenia?
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
krycha88
Posty: 703
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr lis 13, 2019 1:31 pm

Darkman pisze:
śr lis 13, 2019 10:57 am
krycha88 pisze:
wt lis 12, 2019 6:58 pm
Sprawdźcie teraz. Czy działa Wam 3 przycisk ?
Sprawdzone i tak:
Sprawdziłem różne kombinacje na moim dwu przyciskowym
PRZED ODŁĄCZENIEM PRĄDU => PO PODŁĄCZENIU PRĄDU
OFF OFF => OFF OFF
OFF ON => OFF ON
ON OFF => OFF OFF
ON ON => OFF ON

Jakbyś kompilował nową wersję, czy mógłbyś zrobić by moduł rozgłaszał się nazwą sieci "SUPLA_6-ostatnich-znaków-MAC" zamiast "MODUL SUPLA"?
(gdyż mam już 7 włączników, a w drodze jest kolejnych 24 :D po promocjach 11.11)
Jakie numery mają aktywne kanały po stronie clouda?
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

śr lis 13, 2019 1:37 pm

Na włączniku dwu przyciskowym:
przycisk lewy => Numer kanału: 1
przycisk prawy => Numer kanału: 0
przycisk nieużywany (wyłączony) => Numer kanału: 2
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
krycha88
Posty: 703
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr lis 13, 2019 1:39 pm

Darkman pisze:
śr lis 13, 2019 1:37 pm
Na włączniku dwu przyciskowym:
przycisk lewy => Numer kanału: 1
przycisk prawy => Numer kanału: 0
przycisk nieużywany (wyłączony) => Numer kanału: 2
czyli z kanałem 0 jest problem?
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

śr lis 13, 2019 1:51 pm

krycha88 pisze:
śr lis 13, 2019 1:39 pm
Darkman pisze:
śr lis 13, 2019 1:37 pm
Na włączniku dwu przyciskowym:
przycisk lewy => Numer kanału: 1
przycisk prawy => Numer kanału: 0
przycisk nieużywany (wyłączony) => Numer kanału: 2
czyli z kanałem 0 jest problem?
jeśli chodzi o zapamiętywanie stanu, to problem jest z kanałem 1
jeśli chodzi o funkcje automatu schodowego, to problem jest z każdym kanałem na przycisku fizycznym
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
krycha88
Posty: 703
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt lis 15, 2019 10:19 am

Darkman pisze:
śr lis 13, 2019 12:57 pm
Pytanie jeszcze trochę z innej beczki.
Jak ustawie na serwerze, że kanał ma być włącznikiem schodowym na 5 sekund.
To włączając kanał przez serwer, wyłącza się on po zadeklarowanych 5 sekundach, natomiast jak zrobię to z guzika fizycznego to już się nie wyłącza po tym czasie, a zostaje ciągle włączone (widać to też na serwerze).
Czy to normalne?
Jak zrobić by timer działał po obu stronach od włączenia?
Dodałem możliwość określenia przycisku jako automatu schodowego :)
automat_schodowy.JPG
automat_schodowy.JPG (23.95 KiB) Przejrzano 426 razy

Kod: Zaznacz cały

#define DEFAULT_HOSTNAME      "SONOFF TOUCH 2 GANG"

#define RELAY1_PIN            13
#define BUTTON1_PIN           12

#define RELAY2_PIN            4
#define BUTTON2_PIN           14

#define LED_CONFIG_PIN        16
#define CONFIG_PIN            14
Załączniki
SONOFF_TOUCH_2GANG_ESP8285.rar
(252.5 KiB) Pobrany 45 razy
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

pt lis 15, 2019 11:01 am

rzeczywiście, automat schodowy działa teraz z pozycji samego włącznika, ale z kolei nie działa teraz tryb zwykły włącznika czyli bistabilny.
Przy próbie zmiany stanu kanału z pozycji touchpada, zmiana następuje tylko na pół sekundy i wraca do poprzedniego stanu.

Czy nie jest możliwe żeby automat schodowy z pozycji tocuhpada, był realizowany na serwerze (odliczał czas ustawiony na serwerze, a następnie wyłączał kanał?
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
ODPOWIEDZ