Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

pn gru 09, 2019 7:47 pm

Robert Błaszczak pisze:
ndz gru 08, 2019 5:15 pm
tijo pisze:
pt gru 06, 2019 8:57 pm
@Robert Błaszczak ja również mam touche typu Designator3 z TYWE3S. Czy do programowania podpinałeś się bezpośrednio pod ESP i iloma kabelkami?
Tak, podpinałem się bezpośrednio pod ESP (TYWE3S). Należy podpiąć 4 przewody: RX i TX, 3,3V i masę oraz podać masę na GPIO0 aby wprowadzić moduł w tryb programowania.

TYWE3S.jpg

Jak widać na zdjęciu, troszkę podgrzałem lutownicą obudowę buzzera :D :D :D
kurcze, tak właśnie podpinam i nie może ruszyć...może programator nie wyrabia z 3,3v...?
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1133
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn gru 09, 2019 7:50 pm

A TX i RX dałeś na krzyż (Touch TX <-> konwerter RX | Touch RX <-> konwerter TX)?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

pn gru 09, 2019 8:00 pm

Robert Błaszczak pisze:
pn gru 09, 2019 7:50 pm
A TX i RX dałeś na krzyż (Touch TX <-> konwerter RX | Touch RX <-> konwerter TX)?
ów
Tak właśnie zrobiłem....ja wiem że czasami najprostsze rozwiązanie jest najlepsze...ale już trochę sonoff-ów u siebie w domku z Suplą zainstalowałem...
Załączniki
touch.jpg
touch.jpg (74.08 KiB) Przejrzano 678 razy
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1133
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn gru 09, 2019 8:08 pm

Zwierasz do masy GPIO0, podłączasz konwerter do portu USB komputera, przerywasz zwarcie GPIO0 z masą i uruchamiasz wgrywanie softu. Bez problemu mi to działało. Oczywiście najpierw wyczyściłem pamięć funkcją ERASE z FDT.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
krycha88
Posty: 722
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn gru 09, 2019 8:10 pm

andrzejano pisze:
wt lis 26, 2019 11:21 pm
krycha88 pisze:
pn lis 25, 2019 8:05 pm
andrzejano pisze:
ndz lis 24, 2019 6:23 pm
Teraz ok.
Poprosiłbym o DHT22 nr RX do tego
Proszę ;)

Kod: Zaznacz cały

#define DEFAULT_HOSTNAME      "SONOFF TOUCH 2GANG"

#define RELAY1_PIN            12
#define BUTTON1_PIN           0

#define RELAY2_PIN            5
#define BUTTON2_PIN           9

#define LED_CONFIG_PIN        13
#define CONFIG_PIN            9

#define DHT22_PIN             3
Coś jest źle , nie działa lokalnie i nie daje sie wywołać, wejść w tryb config?
Czy potrzebujesz jeszcze tego softa, bo poprzedni na pewno nie działał poprawnie z DHT22 ;)
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

pn gru 09, 2019 8:13 pm

Robert Błaszczak pisze:
pn gru 09, 2019 8:08 pm
Zwierasz do masy GPIO0, podłączasz konwerter do portu USB komputera, przerywasz zwarcie GPIO0 z masą i uruchamiasz wgrywanie softu. Bez problemu mi to działało. Oczywiście najpierw wyczyściłem pamięć funkcją ERASE z FDT.
wyjąłem 3 touch i wyczyściło flasha, teraz napisz który soft dokładnie dałeś...
dziękuję
andrzejano
Posty: 271
Rejestracja: śr sie 30, 2017 8:47 am

pn gru 09, 2019 9:00 pm

krycha88 pisze:
pn gru 09, 2019 8:10 pm
andrzejano pisze:
wt lis 26, 2019 11:21 pm
krycha88 pisze:
pn lis 25, 2019 8:05 pm


Proszę ;)

Kod: Zaznacz cały

#define DEFAULT_HOSTNAME      "SONOFF TOUCH 2GANG"

#define RELAY1_PIN            12
#define BUTTON1_PIN           0

#define RELAY2_PIN            5
#define BUTTON2_PIN           9

#define LED_CONFIG_PIN        13
#define CONFIG_PIN            9

#define DHT22_PIN             3
Coś jest źle , nie działa lokalnie i nie daje sie wywołać, wejść w tryb config?
Czy potrzebujesz jeszcze tego softa, bo poprzedni na pewno nie działał poprawnie z DHT22 ;)
Tak.Poprosze.
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

pn gru 09, 2019 10:31 pm

krycha88 pisze:
wt lis 12, 2019 6:58 pm
Sprawdźcie teraz. Czy działa Wam 3 przycisk ?
a możesz klupnąć soft dla tywe3s? 3-gang...thx
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

wt gru 10, 2019 7:45 am

Jak wcześniej 7 zamówionych włączników miało tą samą budowę tak teraz przyszło mi 20 nowych włączników dotykowych, w których okazało się że konstrukcja już jest inna i pinout też :(
Czy miał ktoś styczność z poniższą budową i wie na jakich pinach są "dotyki" (buttons) oraz "przekaźniki" (relays)?
Wgrałem wersje Supla od @krycha88 pasującą do wcześniejszej budowy, ale już na starcie zauważyłem że jest coś nie tak, bo 1 "dotyk" (gang 1) zaczął mrugać wraz z podłączoną lampą pod L1 jako LED konfiguracyjny.
Załączniki
wersja Tuya spód.jpg
wersja Tuya spód.jpg (281.1 KiB) Przejrzano 608 razy
wersja Tuya pinout.jpg
wersja Tuya pinout.jpg (131.21 KiB) Przejrzano 608 razy
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
tijo
Posty: 168
Rejestracja: pt gru 01, 2017 12:44 pm

wt gru 10, 2019 4:11 pm

Darkman pisze:
wt gru 10, 2019 7:45 am
Jak wcześniej 7 zamówionych włączników miało tą samą budowę tak teraz przyszło mi 20 nowych włączników dotykowych, w których okazało się że konstrukcja już jest inna i pinout też :(
Czy miał ktoś styczność z poniższą budową i wie na jakich pinach są "dotyki" (buttons) oraz "przekaźniki" (relays)?
Wgrałem wersje Supla od @krycha88 pasującą do wcześniejszej budowy, ale już na starcie zauważyłem że jest coś nie tak, bo 1 "dotyk" (gang 1) zaczął mrugać wraz z podłączoną lampą pod L1 jako LED konfiguracyjny.
Niestety, mam 3 rodzaje touch-ów z Tuya, ale wszystkie na tywe3s. wgraj multiboard na ESP8285 bo taki jest u Ciebie i musi latać, tam chyba @krycha88 robił soft pod 8285

PS. Na 6 stronie @Wojtas dał linka...Jeszcze jedno....może nie wszyscy wiedzą....ale u mnie wszystkie dotyki miały folijkę zabezpieczającą która robiła psikusy...po zerwaniu bezbarwnej folijki wszystko jest OK!!
ODPOWIEDZ