Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

bigthomas
Posty: 41
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

wt sty 14, 2020 7:45 pm

Czy u Was również żarówki LED mrugają po instalacji tych włączników wraz z kondensatorem ?
Mruganie jest dość intensywne, co ciekawe jeżeli mam włącznik na dwie żarówki (2 GANG) to tylko mruga jedna, druga świeci światłem ciągłym.
Próbowałem zmienić kondensator na inny (100nF ( 0,1uF ) 275V) ale wtedy włącznik nie działał prawidłowo (po włączeniu światła wyłączał się i nie reagował na dotyk).
woytas1
Posty: 70
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

śr sty 15, 2020 7:04 am

Na pewno w dobrym miejscu założyłeś kondensator?
bigthomas
Posty: 41
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

śr sty 15, 2020 7:37 pm

woytas1 pisze:
śr sty 15, 2020 7:04 am
Na pewno w dobrym miejscu założyłeś kondensator?
Przy żarówce, jeśli są dwie w lampie to kondensator podłączyłem tylko do jednej.
Co ciekawe nie wszystkie LEDy reagują w ten sam sposób. Tam gdzie ledy zachowują się prawidłowo był inny kondensator (brązowy), w nowej zamówionej partii był "żółty". Sprawdzałem parametry, wydawały się takie same.
kambuj1
Posty: 19
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 9:29 am

czw sty 16, 2020 3:25 pm

U mnie włącznik 2 gang na jednej linii żarówki led na drugiej energooszczędne, kondensator dałem na energooszczędnych i ledy też migały lecz nie wszystkie. Zauważyłem że po wymianie na inne (innego producenta) przestały mrugać. Żarówki led jakieś najtańsze marketowe.
mareks6
Posty: 127
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

czw sty 16, 2020 8:02 pm

Chyba wszystko zależy od konstrukcji posiadanego włącznika. Mi w 2-gang'u też migały i pomogło przełożenie kondensatora na drugą linię. Najwyraźniej w moim egzemplarzu zasilanie jest brane z jednej konkretnej linii/kanału i to na niej musi być ten kondensator
woytas1
Posty: 70
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

czw sty 16, 2020 9:20 pm

mareks6 pisze:
czw sty 16, 2020 8:02 pm
Chyba wszystko zależy od konstrukcji posiadanego włącznika. Mi w 2-gang'u też migały i pomogło przełożenie kondensatora na drugą linię
. Najwyraźniej w moim egzemplarzu zasilanie jest brane z jednej konkretnej linii/kanału i to na niej musi być ten kondensator
Właśnie o tym myślałem. Na schematach jest dokładnie zaznaczone gdzie ma być kondensator.
bigthomas
Posty: 41
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

czw sty 16, 2020 10:13 pm

Ok, a co jeśli miga na pojedynczym włączniku?
woytas1
Posty: 70
Rejestracja: wt paź 02, 2018 10:34 pm
Lokalizacja: Krosno

pt sty 17, 2020 8:25 am

bigthomas pisze:
czw sty 16, 2020 10:13 pm
Ok, a co jeśli miga na pojedynczym włączniku?
Miga, czy tylko tak zakładasz? Pisałeś o podwójnym włączniku.Jeśli naprawdę miga, to tylko eksperymenty z różnymi kondensatorami. Zanim moje włączniki dojechały, kupiłem kondensatory, bo nie wiedziałem, że są w zestawie. Z tymi z zestawu działają ok, ale na tych dokupowanych już nie.
bigthomas
Posty: 41
Rejestracja: pn sie 12, 2019 3:35 pm

pt sty 17, 2020 8:57 am

woytas1 pisze:
pt sty 17, 2020 8:25 am
bigthomas pisze:
czw sty 16, 2020 10:13 pm
Ok, a co jeśli miga na pojedynczym włączniku?
Miga, czy tylko tak zakładasz? Pisałeś o podwójnym włączniku.Jeśli naprawdę miga, to tylko eksperymenty z różnymi kondensatorami. Zanim moje włączniki dojechały, kupiłem kondensatory, bo nie wiedziałem, że są w zestawie. Z tymi z zestawu działają ok, ale na tych dokupowanych już nie.
Na 4 włączniki pojedyncze tylko jeden miga, pozostałe 3 świecą OK.
Musze potestować z różnymi kondensatorami.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 01, 2020 8:02 pm

Chlopaki a jakis schemat aby zrobic DIY? takiego oneN na własnych klockach jak inCan? Szwagier mnie męczy bo nie ma N w puszkach
ODPOWIEDZ