Touch 1/2/3 Gang brak wymaganej N

Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 02, 2020 6:32 pm

OK. Mam taką idee: w puszce mamy fizycznie tylko 2 przewody (NIE MAMY PRZEWODU N) -> przychodzącą L ze skrzynki i drugi przewód , który idzie do (przyjmijmy dla uproszczenia na razie) od strony żarówki. Żarówkę można potraktować w dużym uproszczeniu jako przewód. Skoro tak to w puszcze jest teraz zgodnie z tym założeniem przychodząca L oraz drugi przewód mamy N od strony żarówki. Mamy więc już zasilanie 230 V w puszce jak te przewody podłączymy do modułu.
Teraz pytanie do znawców : JAK TO ZROBIĆ aby zgasić żarówkę i ponownie ją zapalić i tak do n mając już zasilanie modułu

przykład o co mi kaman (NIE ROBIĆ TAKICH RZECZY POD ŻADNYM POZOREM CO NA FILMIE - TAKA INSTALACJA ZAGRAŻA WASZEMU ZDROWIU I ŻYCIU ): (Takie też grożą konsekwencje zabraniem takiego jak ten przewodu żonie od żelazka :lol: :lol: :lol: :lol: )
https://youtu.be/RhDMvTQ1DAE

Nie wiem czy wiecie ale jestem strasznym uparciuchem i jak mi coś nie działa to muszę to zrobić więc tak czy inaczej będę Was męczył do bólu aż zrobimy!! A i Szwagier mnie męczy o to więc będę męczył podwójnie :lol: :mrgreen:
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

ndz lut 02, 2020 6:40 pm

Tu masz gotowca:
https://a.aliexpress.com/_Ucimy
W zamówieniu wybierasz:
Single Fire Line,
 oraz
Tuya(Smart Line).
Ja mam taki podwójny i działa idealnie.

Edit:
Na dodatek głębokość tego wyłącznika to ok 26mm, więc mieści się w płytkich puszkach.
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

ndz lut 02, 2020 6:58 pm

Patryk pisze:
ndz lut 02, 2020 6:40 pm
Tu masz gotowca:
https://a.aliexpress.com/_Ucimy
W zamówieniu wybierasz:
Single Fire Line,
 oraz
Tuya(Smart Line).
Ja mam taki podwójny i działa idealnie.

Edit:
Na dodatek głębokość tego wyłącznika to ok 26mm, więc mieści się w płytkich puszkach.
Dziekuję wiem ze są od dawna. Ale ja nie chcę gotowca !!!
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1175
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob lut 08, 2020 9:29 pm

I nikt, nic ??? Coś na triac??
maly_13
Posty: 58
Rejestracja: pt paź 28, 2016 3:55 am
Lokalizacja: Wlkp.

pn lut 10, 2020 8:01 pm

kondensator dla prądu przemiennego jest jak rezystor wykorzystane jest to tak jak w zasilaczach beztransformatorowych.
w użyciu: supla, nettemp...
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr lut 12, 2020 6:53 am

Darkman pisze:
śr gru 11, 2019 2:15 pm

W końcu sam doszedłem jaki jest pinout ...
@Darkman
Masz może pinout dla MiniTiger-a 1gang ?
Awatar użytkownika
Elektryk Szczecin
Posty: 40
Rejestracja: pt sty 03, 2020 11:14 pm

śr lut 12, 2020 7:50 am

QLQ pisze:
ndz lut 02, 2020 6:32 pm
OK. Mam taką idee: w puszce mamy fizycznie tylko 2 przewody (NIE MAMY PRZEWODU N) -> przychodzącą L ze skrzynki i drugi przewód , który idzie do (przyjmijmy dla uproszczenia na razie) od strony żarówki. Żarówkę można potraktować w dużym uproszczeniu jako przewód. Skoro tak to w puszcze jest teraz zgodnie z tym założeniem przychodząca L oraz drugi przewód mamy N od strony żarówki. Mamy więc już zasilanie 230 V w puszce jak te przewody podłączymy do modułu.
Teraz pytanie do znawców : JAK TO ZROBIĆ aby zgasić żarówkę i ponownie ją zapalić i tak do n mając już zasilanie modułu

przykład o co mi kaman (NIE ROBIĆ TAKICH RZECZY POD ŻADNYM POZOREM CO NA FILMIE - TAKA INSTALACJA ZAGRAŻA WASZEMU ZDROWIU I ŻYCIU ): (Takie też grożą konsekwencje zabraniem takiego jak ten przewodu żonie od żelazka :lol: :lol: :lol: :lol: )
https://youtu.be/RhDMvTQ1DAE

Nie wiem czy wiecie ale jestem strasznym uparciuchem i jak mi coś nie działa to muszę to zrobić więc tak czy inaczej będę Was męczył do bólu aż zrobimy!! A i Szwagier mnie męczy o to więc będę męczył podwójnie :lol: :mrgreen:
Niema takiej możliwości prąd to nie Wi-Fi
Awatar użytkownika
Elektryk Szczecin
Posty: 40
Rejestracja: pt sty 03, 2020 11:14 pm

śr lut 12, 2020 8:29 am

W instalacjach elektrycznych przewód N jest bardzo ważny widziałem dom po spaleniu gdzie ekspertyza wykazała upalenie N.
Inny przykład znajomy tak to opisał.
Przy upaleniu N, oraz zasilaniu z 3 faz, na odbiorniki dostaje się 380V poprzez inne odbiorniki.
Poszedł mi tym sposobem TV oraz komputer.
Pan elektryk ze spółdzielni oswiadczył,że pierwszy raz w życiu cos podobnego widział.
Ja nie.
N jest bardzo ważnym przewodem.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 913
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lut 12, 2020 8:37 am

@ Elektryk Szczecin, wątek dotyczy innego tematu. Chodzi o zasilanie sterownika zamontowanego w puszce łącznika, w której to nie ma przewodu N (neutralnego). A starsze instalacje elektryczne w mieszkaniach / domach nie posiadają właśnie tego przewodu w puszkach łącznika.
Sterownik można jednak zasilić (jeśli pobiera mały prąd) przy pomocy kondensatora zamontowanego przy żarówce - patrz pierwsze strony tego tematu. Koledze @QLQ chodzi o to, czy już ma może ktoś schemat elektroniki przy takim sposobie zasilania urządzenia wykonawczego.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

śr lut 12, 2020 9:39 am

Patryk pisze:
śr lut 12, 2020 6:53 am
Darkman pisze:
śr gru 11, 2019 2:15 pm

W końcu sam doszedłem jaki jest pinout ...
@Darkman
Masz może pinout dla MiniTiger-a 1gang ?
Zależy czy to wersja z fabrycznym eWelink czy z Tuya.
Załączniki
eWelink
eWelink
piny.jpg (165.35 KiB) Przejrzano 279 razy
Tuya
Tuya
wersja Tuya pinout.jpg (174.93 KiB) Przejrzano 279 razy
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gniazdko z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gniazdko
1x MediaTech MT3105 gniazdko
1x Yunshan (brama)
ODPOWIEDZ