Witam szanowne grono, walczyłem , walczyłem i wygrałem

.Jako że potrzebowałem specjalnego softu do mojego urządzenia którym jest sterownik bojlera , sterownik a nie regulator , wziąłem na warsztat soft Primary GUI, Sterownik - nic specjalnego , chodzi o to aby bojler grzał tylko w nocnej taryfie i posiadał termometr.
Urządzenie musi pamiętać stan po wyłączeniu sieci wifi jaki i tej elektrycznej aby się nie okazało że rano nie będzie ciepłej wody

.
Miałem problem z zapamiętywaniem stanu w eepromie, były też próby z flash'em ale w końcu dotarły FRAM'y.
Bazowałem na bibliotece SuplaDevice od Espablo dołączonej do Primary GUI, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia

. Jak już jest I2C na pokładzie to czemu nie wstawić BME no i się zaczęły schody , bo .. bo wiedzy brak. Biblioteka Espablo nie obsługiwała czujnika ciśnienia i nowszych (wiatru, deszczu) więc musiałem ją uzupełnić o te elementy. Jako że wiedza z obsługi GitHub'a u mnie niewielka jak i przyswajanie nowych wiadomości

poszedłem na około i sam połączyłem dwie biblioteki w jedną .
Tak powstała wersja Primary GUI + Fram . fram wykorzystuję tylko do zapamiętywania stanów przekaźników, zastosowałem układy FM24CL04F chyba najmniejsze jakie są produkowane (512x8bit). Szkic działa na dwóch przekaźnikach i BME280, choć docelowo będzie 1 przekaźnik i DS na 2m przewodzie . Płytki zamówione w JLCPCB niestety z błędem
W załączniku wersje źródłowe + biblioteka SuplaDevice.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.