ESP8266 Primary GUI + FRAM

User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Aug 03, 2019 3:54 pm

Witam szanowne grono, walczyłem , walczyłem i wygrałem :D .Jako że potrzebowałem specjalnego softu do mojego urządzenia którym jest sterownik bojlera , sterownik a nie regulator , wziąłem na warsztat soft Primary GUI, Sterownik - nic specjalnego , chodzi o to aby bojler grzał tylko w nocnej taryfie i posiadał termometr.
Urządzenie musi pamiętać stan po wyłączeniu sieci wifi jaki i tej elektrycznej aby się nie okazało że rano nie będzie ciepłej wody ;) .
Miałem problem z zapamiętywaniem stanu w eepromie, były też próby z flash'em ale w końcu dotarły FRAM'y.
Bazowałem na bibliotece SuplaDevice od Espablo dołączonej do Primary GUI, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia :D . Jak już jest I2C na pokładzie to czemu nie wstawić BME no i się zaczęły schody , bo .. bo wiedzy brak. Biblioteka Espablo nie obsługiwała czujnika ciśnienia i nowszych (wiatru, deszczu) więc musiałem ją uzupełnić o te elementy. Jako że wiedza z obsługi GitHub'a u mnie niewielka jak i przyswajanie nowych wiadomości :D poszedłem na około i sam połączyłem dwie biblioteki w jedną .
Tak powstała wersja Primary GUI + Fram . fram wykorzystuję tylko do zapamiętywania stanów przekaźników, zastosowałem układy FM24CL04F chyba najmniejsze jakie są produkowane (512x8bit). Szkic działa na dwóch przekaźnikach i BME280, choć docelowo będzie 1 przekaźnik i DS na 2m przewodzie . Płytki zamówione w JLCPCB niestety z błędem :roll:
W załączniku wersje źródłowe + biblioteka SuplaDevice.
Attachments
PrimaryGUI-FRAM.zip
(73.79 KiB) Downloaded 19 times
IMG_1722.JPG
IMG_1722.JPG (32.84 KiB) Viewed 527 times
IMG_1721.JPG
IMG_1721.JPG (34.34 KiB) Viewed 527 times
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Aug 03, 2019 9:18 pm

A gdyby tak ... A czemu nie ? No i mamy jeszcze OLED'a na dokładkę :D
Attachments
IMG_1723.JPG
IMG_1723.JPG (37.54 KiB) Viewed 483 times
Primary_GUI_OLED.zip
(75.57 KiB) Downloaded 20 times
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
pzygmunt
Posts: 6668
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Sat Aug 03, 2019 9:57 pm

Brawo :)
cino111
Posts: 631
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Aug 04, 2019 9:54 am

@shinamno73 kawał dobrej roboty. Szacun. Czy mógłbyś przy bibliotekach podać jaką bibliotekę ściągnąć i jaką wersję?

Chodzi mi o coś takiego:

Code: Select all

#include <Adafruit_SSD1306.h> //****Adarfuit SSD1306 Wemos Mini OLED by Adarfuit + mcauser wersja x.xx***
User avatar
wojtas567
Posts: 1757
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Aug 04, 2019 10:02 am

Jak masz taką sytuację to najprościej to zrobić w ten sposób: https://www.google.pl/search?client=ope ... 8&oe=UTF-8
i pobrać tą biblioteke z github.
Potem wracasz do arduino przechodzisz do szkic/dołącz bibliotekę/dodj biblitekę ZIP i wskazujesz to co przed chwilą pobrałeś.
Pozdrawiam
Wojtek
cino111
Posts: 631
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Aug 04, 2019 10:11 am

Wiem jak dodać biblioteke tylko moze być ich wiecej i różne wersje. Jak cos nie dziala to ciezko dojsc. Jak by byly podane konkretne biblioteki i ich wersje nie bylo by nieporozumien i zbednych pytan.
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Aug 04, 2019 7:32 pm

jeszcze wersja z dodatkami na oled'zie , bez zmian w SuplaDevice
I filmik jak to działa :https://youtu.be/YRRQvdk6A4M
Attachments
Primary_GUI_OLED_v2.zip
(15.72 KiB) Downloaded 18 times
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
cino111
Posts: 631
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Aug 04, 2019 8:18 pm

Oled czy bme280 to dziala bez pamieci fram, czy przy tym sofcie pamięć jest konieczna?
User avatar
shimano73
Posts: 879
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Aug 04, 2019 8:40 pm

Podejrzewam ze jeśli nie będzie pamięci to program się wysypie , tak jak to się dzieje gdy nie widzi no bme .
Jak znajdę chwile to przygotuje sofcik bez fram’u
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
wojtas567
Posts: 1757
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Sun Aug 04, 2019 8:47 pm

Odpala się bez fram-u
Pozdrawiam
Wojtek
Post Reply