ESP8266 Primary GUI + FRAM

User avatar
shimano73
Posts: 851
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Aug 04, 2019 8:51 pm

Tak , ale nie zadziała pamięć stanu przekaźnika
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
QLQ
Posts: 744
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Tue Aug 06, 2019 9:02 pm

O sz ty ! Brawo Ty! :o :lol:
Rzeczy niemożliwe załatwiam "od ręki". Na cuda potrzebuje chwili...
George2002
Posts: 57
Joined: Mon May 01, 2017 2:00 am

Sun Aug 18, 2019 12:04 am

Tak z ciekawości - da się przepiąć konfig I2C do LCD na piny RX i TX w esp8285 ? czy muszą być sztywno SDA i SCL dedykowane ?
User avatar
shimano73
Posts: 851
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sun Aug 18, 2019 7:18 am

Nie wiem jak 8285 , ale 8266 się da
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Zybi
Posts: 1365
Joined: Sun Jun 26, 2016 4:24 pm

Sun Aug 18, 2019 7:20 am

Da się bez problemów.
George2002
Posts: 57
Joined: Mon May 01, 2017 2:00 am

Sun Aug 18, 2019 10:17 pm

Wywaliłem wszędzie obsługę printf i rs ogólnie aby nie przeszkadzał i zmieniłem piny jak poniżej dla sda i scl i niestety ani LCD ani BME280 nie działa hmm, chyba że jeszcze trza dodać 4,7K podciąganie, spróbuję jutro :)

Code: Select all

void setup() {
//  Serial.begin(74880);
  EEPROM.begin(EEPROM_SIZE);





  if ('1' != char(EEPROM.read(EEPROM_SIZE - 1))) {
    czyszczenieEEPROM();
    first_start();
    save_guid();
  }

  supla_board_configuration();

  if (drd.detectDoubleReset()) {
    drd.stop();
    gui_color = GUI_GREEN;
    Tryb_konfiguracji();
  }
  else gui_color = GUI_BLUE;

  delay(5000);
  drd.stop();

  // Begin I2C
  Wire.begin(1,3);  //(SDA,SCL); <---- tutaj dokonana zmiana - niestety LCD and BME nie działa :(
 // bme.begin(0x76);
  if (!bme.begin(0x76)) {
//    Serial.println("Could not find a valid BME280 sensor, check wiring!");
    while (1);
    }
User avatar
shimano73
Posts: 851
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Mon Aug 19, 2019 12:43 am

Jeszcze nie uruchamiałem LCD pod esp, ale może spróbuj przeprogramować czysty szkic nodemcu z przykładów supladevice najpierw pod bme a później dodaj LCD , a przede wszystkim sprawdź skanerem czy oba są widoczne w sieci
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
George2002
Posts: 57
Joined: Mon May 01, 2017 2:00 am

Mon Aug 19, 2019 10:45 am

Chce dołączyć LCD i BME280 do Sonoff touch dla tego działam na esp8285 który w nim jest ale mam tez nodemcu i sprawdzę wieczorem czy zadziała :)
Post Reply