ESP8266 Primary GUI + FRAM

Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1016
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz sie 04, 2019 8:51 pm

Tak , ale nie zadziała pamięć stanu przekaźnika
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1091
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

wt sie 06, 2019 9:02 pm

O sz ty ! Brawo Ty! :o :lol:
George2002
Posty: 121
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

ndz sie 18, 2019 12:04 am

Tak z ciekawości - da się przepiąć konfig I2C do LCD na piny RX i TX w esp8285 ? czy muszą być sztywno SDA i SCL dedykowane ?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1016
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz sie 18, 2019 7:18 am

Nie wiem jak 8285 , ale 8266 się da
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Zybi
Posty: 1434
Rejestracja: ndz cze 26, 2016 4:24 pm

ndz sie 18, 2019 7:20 am

Da się bez problemów.
George2002
Posty: 121
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

ndz sie 18, 2019 10:17 pm

Wywaliłem wszędzie obsługę printf i rs ogólnie aby nie przeszkadzał i zmieniłem piny jak poniżej dla sda i scl i niestety ani LCD ani BME280 nie działa hmm, chyba że jeszcze trza dodać 4,7K podciąganie, spróbuję jutro :)

Kod: Zaznacz cały

void setup() {
//  Serial.begin(74880);
  EEPROM.begin(EEPROM_SIZE);





  if ('1' != char(EEPROM.read(EEPROM_SIZE - 1))) {
    czyszczenieEEPROM();
    first_start();
    save_guid();
  }

  supla_board_configuration();

  if (drd.detectDoubleReset()) {
    drd.stop();
    gui_color = GUI_GREEN;
    Tryb_konfiguracji();
  }
  else gui_color = GUI_BLUE;

  delay(5000);
  drd.stop();

  // Begin I2C
  Wire.begin(1,3);  //(SDA,SCL); <---- tutaj dokonana zmiana - niestety LCD and BME nie działa :(
 // bme.begin(0x76);
  if (!bme.begin(0x76)) {
//    Serial.println("Could not find a valid BME280 sensor, check wiring!");
    while (1);
    }
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1016
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn sie 19, 2019 12:43 am

Jeszcze nie uruchamiałem LCD pod esp, ale może spróbuj przeprogramować czysty szkic nodemcu z przykładów supladevice najpierw pod bme a później dodaj LCD , a przede wszystkim sprawdź skanerem czy oba są widoczne w sieci
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
George2002
Posty: 121
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

pn sie 19, 2019 10:45 am

Chce dołączyć LCD i BME280 do Sonoff touch dla tego działam na esp8285 który w nim jest ale mam tez nodemcu i sprawdzę wieczorem czy zadziała :)
ODPOWIEDZ