ESP8266 Primary LED WS2812B

User avatar
shimano73
Posts: 851
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Aug 20, 2019 10:05 am

W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie :lol:
Nie dawało mi spokoju dlaczego te diody tak migają, no wziąłem miernik w garść i zacząłem mierzyć.
Okazało się że te pyłki stykowe to straszny chłam co potwierdziło się kolejny raz , spadki na zasilaniu diod dochodziło do 2V na odcinku kilkunastu centymetrach. Dodatkowo diody biorą trochę prądu , nawet więcej niż trochę, bo przy 16szt i białym kolorze to jest już 200mA. :o
Na początku myślaem że to usb w kompie nie wyrabia i tanie ładowarki telefoniczne usb z których zasilałem, bo spadki były ogromne z 4.5 przy wyłączonym do 3,3 przy białym kolorze. Gdy połączenia zrobiłem bardzo krótkie , blisko siebie, problem się rozwiązał. Teraz diody swiecą mocniej , białe jest białe, kolorki nie migają. Grunt to dobry kontakt :D
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Aug 20, 2019 5:01 pm

A dodałeś duży elektrolit na zasilaniu?
Pozdrawiam
Wojtek
User avatar
shimano73
Posts: 851
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Aug 20, 2019 6:10 pm

Wstawiłem dopiero na samym końcu prób gdy już doszedłem w czym był problem , gdy skróciłem połączenia poprawiłem kontakt i przestało migać , wstawiłem 470uF ale on już nic nie wnosił . Chyba przejdę na prototypy lutowane
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Zibi
Posts: 62
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Tue Aug 20, 2019 6:43 pm

shimano73 wgrałem tego bina mam okno konfiguracji wpisałem ustawienia wifi, ustawienia supla, w ustawieniach administratora też coś trzeba wpisywać? To pole pominąłem zapisałem ale moduł esp po resecie ciągle pokazuje się jako sieć na adres 192.
User avatar
shimano73
Posts: 851
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Tue Aug 20, 2019 6:47 pm

Ja zawsze wpisywałem Admin i hasło supla i działa
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Zibi
Posts: 62
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Tue Aug 20, 2019 7:04 pm

Próbowałem, ale przechodzi w stan konfiguracji cały czas. Jeszcze jak przyjdzie do mnie wemos to spróbuję na wemosie, ajjj już myślałeym, że się uda z tego bina.
Parametry wgrywania
Crystal 26M
40Mhz
DOUT
8Mbit
115200
andras
Posts: 230
Joined: Fri Dec 30, 2016 5:51 pm

Tue Aug 20, 2019 8:31 pm

Można jakiś schemat ? jak podłączyć te diody .
Patryk
Posts: 353
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Tue Aug 20, 2019 8:48 pm

Zibi wrote:
Tue Aug 20, 2019 7:04 pm
Próbowałem, ale przechodzi w stan konfiguracji cały czas. Jeszcze jak przyjdzie do mnie wemos to spróbuję na wemosie, ajjj już myślałeym, że się uda z tego bina.
Parametry wgrywania
Crystal 26M
40Mhz
DOUT
8Mbit
115200
A z czego zasilasz moduł ?
Jak z USB kompa, to może się tak dziać.
Spróbuj podłączyć np: pod ładowarkę z telefonu.
User avatar
wojtas567
Posts: 1717
Joined: Sun Apr 03, 2016 7:16 pm
Location: Olsztyn

Tue Aug 20, 2019 9:51 pm

Dla ESP01 popraw tą linijkę

Code: Select all

#define LED_CONFIG_PIN         1
reszta śmiga bez problemu :)
Pozdrawiam
Wojtek
Zibi
Posts: 62
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am

Tue Aug 20, 2019 10:40 pm

Patryk wrote:
Tue Aug 20, 2019 8:48 pm
Zibi wrote:
Tue Aug 20, 2019 7:04 pm
Próbowałem, ale przechodzi w stan konfiguracji cały czas. Jeszcze jak przyjdzie do mnie wemos to spróbuję na wemosie, ajjj już myślałeym, że się uda z tego bina.
Parametry wgrywania
Crystal 26M
40Mhz
DOUT
8Mbit
115200
A z czego zasilasz moduł ?
Jak z USB kompa, to może się tak dziać.
Spróbuj podłączyć np: pod ładowarkę z telefonu.
Tak, zasilanie z usb kompa. Zrobiłem tak jak napisałeś, ale to samo cały czas przelatuje mi w tryb konfiguracji.
Post Reply