ESP8266 Primary LED WS2812B

Zibi
Posty: 172
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

wt sie 20, 2019 10:42 pm

wojtas567 pisze:
wt sie 20, 2019 9:51 pm
Dla ESP01 popraw tą linijkę

Kod: Zaznacz cały

#define LED_CONFIG_PIN         1
reszta śmiga bez problemu :)
Niestety nie wiem o co dokładnie chodzi. Domyślam się tylko, że w kodzie arduino trzeba to zmienić?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1891
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr sie 21, 2019 5:27 am

Zibi pisze:
wt sie 20, 2019 10:42 pm
Niestety nie wiem o co dokładnie chodzi. Domyślam się tylko, że w kodzie arduino trzeba to zmienić?
To akurat tak.
Czy masz wypełnione wszystkie pola?
Pozdrawiam
Wojtek
Zibi
Posty: 172
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

śr sie 21, 2019 9:17 am

Tak, wszystkie. Ustawienie wifi wpisałem nazwę sieci i hasło, i tam gdzie pole nie wymagane to wpisalem nazwe rgbw.
Ustawienie administratira login Admin i hasło supla, ustawienia supla to te z clouda czyli adres, id, hasło i tam ilość diod to w moim przypadku 30.
Patryk
Posty: 690
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr sie 21, 2019 9:27 am

To może, jeszcze pytanie. Nie masz przypadkiem "niebieskiej" płytki esp-01 ?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1891
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr sie 21, 2019 9:29 am

Kolega ma 01S czy tam przypadkiem nie ma 8285?
Pozdrawiam
Wojtek
Zibi
Posty: 172
Rejestracja: śr lip 31, 2019 9:20 am
Lokalizacja: Białogard

śr sie 21, 2019 2:09 pm

Dokładnie takie mam po wgraniu wkładam w kostkę i zasilanie daje z zasilacza żeby spr.
ESP 8266 01s wgrywalem na niego kilka innych softow i raczej to jest 8266.
Załączniki
IMG_20190821_160606.jpg
IMG_20190821_160606.jpg (4.92 MiB) Przejrzano 577 razy
IMG_20190821_160621.jpg
IMG_20190821_160621.jpg (3.93 MiB) Przejrzano 577 razy
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1013
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sie 28, 2019 1:41 pm

Witam, jako że siedzę w domu z niespranym brakiem, próbuje coś wykombinować jedną ręką ale mi nie wychodzi.
Do rzeczy, zmodyfikowałem program tak aby zapamiętywał kolor po wyłączeniu zasilania lub utracie sieci i ta część programu działa.
Problem polega na tym że nie umiem przywrócić świecenia po powrocie zasilania, zapamiętany kolor wskazuje apka.
Diody się zaświecają w momencie nawiązywania łączności ale zaraz po zestawieniu gasną. Nie potrafię znaleźć miejsca gdzie należałoby zmienić kod aby to działało. Załączenie polega na zmianie wartości jasności a nie jak w przypadku gpio i przekaźnika
Na razie , ze względu utrudnionych funkcji manualnych :D , kolory zapamiętuje w eepromie, ale później przerzucę to do frama
Załączniki
Primary_GUI_WS2812B_eeprom.zip
(74 KiB) Pobrany 46 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1013
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pt sie 30, 2019 7:59 am

Szanowni forumowicze, proszę poradźcie co zrobić aby przywrócić świecenie LED'ów po zaniku zasilania, czy zmiany dotyczą SuplaDevice , czy wystarczy modyfikacja samego szkicu ? :(
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt sie 30, 2019 8:14 pm

Jak dla mnie to nie dodałeś w setup

Kod: Zaznacz cały

SuplaDevice.setRGBWCallbacks(&get_rgbw_value, &set_rgbw_value)
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1013
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob sie 31, 2019 10:34 am

krycha88 pisze:
pt sie 30, 2019 8:14 pm
Jak dla mnie to nie dodałeś w setup

Kod: Zaznacz cały

SuplaDevice.setRGBWCallbacks(&get_rgbw_value, &set_rgbw_value)
Niestety nie pomogło, i wydaje mi się że fragment poniżej robi to samo

Kod: Zaznacz cały


SuplaDeviceCallbacks supla_arduino_get_callbacks(void) {
  SuplaDeviceCallbacks cb;

  cb.tcp_read = &supla_arduino_tcp_read;
  cb.tcp_write = &supla_arduino_tcp_write;
  cb.eth_setup = &supla_arduino_eth_setup;
  cb.svr_connected = &supla_arduino_svr_connected;
  cb.svr_connect = &supla_arduino_svr_connect;
  cb.svr_disconnect = &supla_arduino_svr_disconnect;
  cb.get_temperature = &get_temperature;
  cb.get_temperature_and_humidity = &get_temperature_and_humidity;
  cb.get_rgbw_value = &get_rgbw_value;
  cb.set_rgbw_value = &set_rgbw_value;
  cb.read_supla_relay_state = &read_supla_relay_state;
  cb.save_supla_relay_state = &save_supla_relay_state;

  return cb;
}
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ