ESP8266 Primary GUI v2

Rafaello
Posty: 67
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

sob sie 31, 2019 8:09 am

krycha88 pisze:
sob sie 31, 2019 8:03 am
Rafaello pisze:
sob sie 31, 2019 7:55 am
Natomiast nadal mam problem z pamięcią stanu po restarcie załącza przekaźnik ale na kilka sekund po czym go rozłącza, cloud podąża za zmianami.
Ale docelowo ustawia Ci się stan zapamiętany przed restartem? Jeżeli tak jest to chyba będzie ciężko coś z tym zrobić bo jest to czas który jest potrzebny do uruchomienia urządzenia (spojrzę później może da się szybciej ustawić prawidłowy stan).

Rozwiązaniem wydaj się ustawienie za pomocą add_Relay_Button lub add_Relay_Button_Invert stanu który domyślnie jest częściej używany.
Dokładnie tak ustawia się stan przed restartem ale w przypadku załączonego przekaźnika przed restartem załącza się po restarcie tylko na kilka sekund
Dla mnie wystarczy na stałe Pamietaj stan
krycha88
Posty: 611
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob sie 31, 2019 8:19 am

Rafaello pisze:
sob sie 31, 2019 8:09 am
krycha88 pisze:
sob sie 31, 2019 8:03 am
Rafaello pisze:
sob sie 31, 2019 7:55 am
Natomiast nadal mam problem z pamięcią stanu po restarcie załącza przekaźnik ale na kilka sekund po czym go rozłącza, cloud podąża za zmianami.
Ale docelowo ustawia Ci się stan zapamiętany przed restartem? Jeżeli tak jest to chyba będzie ciężko coś z tym zrobić bo jest to czas który jest potrzebny do uruchomienia urządzenia (spojrzę później może da się szybciej ustawić prawidłowy stan).

Rozwiązaniem wydaj się ustawienie za pomocą add_Relay_Button lub add_Relay_Button_Invert stanu który domyślnie jest częściej używany.
Dokładnie tak ustawia się stan przed restartem ale w przypadku załączonego przekaźnika przed restartem załącza się po restarcie tylko na kilka sekund
Dla mnie wystarczy na stałe Pamietaj stan
wrzuciłem poprawkę - zobacz czy szybciej się załączy.
Rafaello
Posty: 67
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

sob sie 31, 2019 8:32 am

krycha88 pisze:
sob sie 31, 2019 8:19 am
Rafaello pisze:
sob sie 31, 2019 8:09 am
krycha88 pisze:
sob sie 31, 2019 8:03 am

Ale docelowo ustawia Ci się stan zapamiętany przed restartem? Jeżeli tak jest to chyba będzie ciężko coś z tym zrobić bo jest to czas który jest potrzebny do uruchomienia urządzenia (spojrzę później może da się szybciej ustawić prawidłowy stan).

Rozwiązaniem wydaj się ustawienie za pomocą add_Relay_Button lub add_Relay_Button_Invert stanu który domyślnie jest częściej używany.
Dokładnie tak ustawia się stan przed restartem ale w przypadku załączonego przekaźnika przed restartem załącza się po restarcie tylko na kilka sekund
Dla mnie wystarczy na stałe Pamietaj stan
wrzuciłem poprawkę - zobacz czy szybciej się załączy.
no tak po restarcie szybciej się załącza ale nie w tym rzecz, chodzi o to że po restarcie się załącza ale samoczynnie po jakiś kolejnych 20 sekunda się wyłącza, tak jakby ktoś wyłączył. Nie utrzymuje stanu tylko sam przekaźnik się rozłącza.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 970
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

sob sie 31, 2019 8:50 am

Prawdopodobnie załącza się przekaźnik po restarcie ale po nawiązano łączności z serwerem się wyłącza , podobnie jak moje diody
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Rafaello
Posty: 67
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

sob sie 31, 2019 8:54 am

shimano73 pisze:
sob sie 31, 2019 8:50 am
Prawdopodobnie załącza się przekaźnik po restarcie ale po nawiązano łączności z serwerem się wyłącza , podobnie jak moje diody
Dokładnie tak to wygląda, tylko zaraz po połączeniu z serwerem ikona w aplikacji pokazuje ON po czym dosłownie po sekundzie przełącza na OFF.
Dla uzupełnienia, w momencie kiedy przekaźnik ustawię na ON i usunę urządzenie z clouda, wyłączę dodawanie nowych w cloud i zresetuje moduł, stan przekaźnika powraca, i jeżeli nie zarejestruje się moduł w cloud to trzyma stan na ON. Więc problem leży raczej po stronie serwera, a bardziej serwer nie potrafi z modułu przyjąć na stałe informacji że obecny stan jest ON. Może ta informacja wytyczy wam drogę do modyfikacji skryptu.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

sob sie 31, 2019 7:06 pm

@Krycha88 a czy byś miał czas zerknąć dlaczego na tej bibliotece nie działa Arduino Mega? Jak chcę coś pod niego skompilować to muszę podmieniać bibliotekę Supla na oficjalną. Przy okazji może byś też dostosował program do Arduino :?: :D :D
krycha88
Posty: 611
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 01, 2019 9:14 am

Rafaello pisze:
sob sie 31, 2019 8:32 am
no tak po restarcie szybciej się załącza ale nie w tym rzecz, chodzi o to że po restarcie się załącza ale samoczynnie po jakiś kolejnych 20 sekunda się wyłącza, tak jakby ktoś wyłączył. Nie utrzymuje stanu tylko sam przekaźnik się rozłącza.
wrzuciłem poprawkę do SuplaDevice.cpp oraz SuplaDevice.h. Możesz zobaczyć czy teraz jest dobrze?
krycha88
Posty: 611
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 01, 2019 9:39 am

cino111 pisze:
sob sie 31, 2019 7:06 pm
@Krycha88 a czy byś miał czas zerknąć dlaczego na tej bibliotece nie działa Arduino Mega? Jak chcę coś pod niego skompilować to muszę podmieniać bibliotekę Supla na oficjalną. Przy okazji może byś też dostosował program do Arduino :?: :D :D
Wrzuć jaki dostajesz błąd kompilacji.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz wrz 01, 2019 9:54 am

krycha88 pisze:
ndz wrz 01, 2019 9:39 am
cino111 pisze:
sob sie 31, 2019 7:06 pm
@Krycha88 a czy byś miał czas zerknąć dlaczego na tej bibliotece nie działa Arduino Mega? Jak chcę coś pod niego skompilować to muszę podmieniać bibliotekę Supla na oficjalną. Przy okazji może byś też dostosował program do Arduino :?: :D :D
Wrzuć jaki dostajesz błąd kompilacji.
poprostu

Kod: Zaznacz cały

Błąd kompilacji dla płytki Arduino/Genuino Mega or Mega 2560.
Fajnie by było jak byś stworzył soft dokładnie jak Primary GUI ale dla Arduino Mega, czyli bez configu.

Co do dzisiejszej twojej poprawki to wgrałem jak niżej do modułu dopuszkowego Espablo InCan i przy włączeniu zasilania na chwilę załączają się przekaźniki (nie mam ustawionej pamięci stanu), przyciski bistabilne.

Kod: Zaznacz cały

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
Edit: Przekaźniki się załączają i tak już zostaje. W apce też pokazuje, że jest włączone.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz wrz 01, 2019 1:10 pm

No coś jest nie tak. Wgrałem cośtakiego do Nodemcu:

Kod: Zaznacz cały

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
         add_Relay(15);
      add_Relay(4);
       add_DS18B20_Thermometer(2);
Wyłączam wszystkie 4 przekaźniki, odcinam zasilanie, podłaczam ponownie i 1,2 oraz 4 przekaźnik od razu się załącza. O dziwo przekaźnik na GPIO15 pozostaje wyłączony.
ODPOWIEDZ