ESP8266 Primary GUI v2

krycha88
Posty: 617
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 03, 2019 6:53 pm

superprzemo pisze:
wt wrz 03, 2019 6:49 pm
Właśnie zauważyłem, ze stan po ponownym włączeniu zasilania jest odwrotny niż przed wyłączeniem zasilania
ale w aplikacji czy przekaźnika?

U mnie stany w aplikacji dla 3 i kolejnych kanałów odświeżają się z lekkim opóźnieniem. Ale o tym już kiedyś pisałem na forum.
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

wt wrz 03, 2019 7:05 pm

U mnie zaraz po włączeniu zasilania jest tak jak powinno być (czyli stan taki jak przed wyłączeniem zasilania), a po chwili stan się zmienia na odwrotny.
krycha88
Posty: 617
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 03, 2019 7:25 pm

superprzemo pisze:
wt wrz 03, 2019 7:05 pm
U mnie zaraz po włączeniu zasilania jest tak jak powinno być (czyli stan taki jak przed wyłączeniem zasilania), a po chwili stan się zmienia na odwrotny.
czy na pewno pobrałeś nowe?
https://github.com/krycha88/Primary_GUI
https://github.com/krycha88/SuplaDevice

bo ten problem to już wydaje się być nie aktualny

PS.
napisałem do Ciebie na PRIV z tym GPIO.
Patryk
Posty: 620
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt wrz 03, 2019 9:29 pm

Na wstępie chciałbym Ci jeszcze raz PODZIĘKOWAĆ, za wkład pracy w udoskonalenie  arduino pod SUPLE.
Pobrałem Twoje najnowsze aktualizacje, wgrałem do swojego " królika doświadczalnego " ,czyli sonoffa th16.
Win 7 64, arduino ide 1.8.8, oraz menadżer płytek, tak jak pisałeś wcześniej 2.5.0.
Teraz do rzeczy:
1. Pamięć przekaźnika działa prawidłowo ( czy to wybiore "reset", czy "pamiętaj stan" ).
2. Przy braku wifi "ręczne" zał/wył  ( przyciskiem fabrycznym ), działa niemal idealnie, choć  zdarza się, raz na parę naście lub pare dziesiąt razy, że nie zadziała.
Chociaż nie wykluczam, że to wina  mikrostyku.

Jedynie co zauważyłem.
Wchodząc w tryb konfiguracji  ( naciśnięcie gpio0 do GND - 5 sekund), to żeby wyjść z trybu trzeba, albo  przez stronę konfiguracyjną, zresetować moduł, albo wyłączyć zasilanie.
Fajnie by było, gdyby wyjście z trybu konfiguracyjnego, było możliwe również przez ponowne "naciśnięcie" gpio0 do GND, - ale to jest tylko takie moje ....
Jeszcze raz dziękuję !!!.
Rafaello
Posty: 67
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

śr wrz 04, 2019 6:39 am

Widzę że skrypt dąży do ideału. Brawo krycha88. Potwierdzam, zamierzone zmiany działają poprawnie. Tak wychodząc bardzo do przodu i pewnie to takie pobożne życzenia, ale jeżeli mamy możliwość konfiguracji po IP i mamy pięknie przygotowany panel konfiguracji to i pewnie dałoby radę wprowadzić logikę, wiem że ma być w Supli, lecz kiedy, to trudno powiedzieć bo zapowiadana była już bardzoo dawno. Mam tu na myśli wprowadzenie pewnych zdarzeń, np. jeżeli temperatura przekroczy ustawioną wartość to zmień stan na przekaźniku itp., całość można by konfigurować poprzez stronę po IP., i jeszcze jedna "drobna rzecz" obsługa LCD 2004 po I2C.
krycha88
Posty: 617
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr wrz 04, 2019 7:43 am

Patryk pisze:
wt wrz 03, 2019 9:29 pm
Wchodząc w tryb konfiguracji  ( naciśnięcie gpio0 do GND - 5 sekund), to żeby wyjść z trybu trzeba, albo  przez stronę konfiguracyjną, zresetować moduł, albo wyłączyć zasilanie.
Fajnie by było, gdyby wyjście z trybu konfiguracyjnego, było możliwe również przez ponowne "naciśnięcie" gpio0 do GND, - ale to jest tylko takie moje ....
poprawię to w taki sposób, że jeżeli będziesz w konfiguracji i wciśniesz przez 5s przycisk to moduł się zrestartuje.

Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie denerwuje to, że jeżeli zmienicie rodzaj przycisku lub przekaźnika to należy wykonać restart urządzenia aby parametry działały. Postaram się to też poprawić :-)
Rafaello
Posty: 67
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

śr wrz 04, 2019 8:07 am

krycha88 pisze:
śr wrz 04, 2019 7:43 am
Patryk pisze:
wt wrz 03, 2019 9:29 pm
Wchodząc w tryb konfiguracji  ( naciśnięcie gpio0 do GND - 5 sekund), to żeby wyjść z trybu trzeba, albo  przez stronę konfiguracyjną, zresetować moduł, albo wyłączyć zasilanie.
Fajnie by było, gdyby wyjście z trybu konfiguracyjnego, było możliwe również przez ponowne "naciśnięcie" gpio0 do GND, - ale to jest tylko takie moje ....
poprawię to w taki sposób, że jeżeli będziesz w konfiguracji i wciśniesz przez 5s przycisk to moduł się zrestartuje.

Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie denerwuje to, że jeżeli zmienicie rodzaj przycisku lub przekaźnika to należy wykonać restart urządzenia aby parametry działały. Postaram się to też poprawić :-)
Restart urządzenia po wprowadzeniu zmian to chyba nie jest duży problem, @krycha88 co myślisz o wprowadzeniu logiki oraz obsługi wyświetlaczy LCD po I2C.
krycha88
Posty: 617
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr wrz 04, 2019 8:21 am

Rafaello pisze:
śr wrz 04, 2019 8:07 am
krycha88 pisze:
śr wrz 04, 2019 7:43 am
Patryk pisze:
wt wrz 03, 2019 9:29 pm
Wchodząc w tryb konfiguracji  ( naciśnięcie gpio0 do GND - 5 sekund), to żeby wyjść z trybu trzeba, albo  przez stronę konfiguracyjną, zresetować moduł, albo wyłączyć zasilanie.
Fajnie by było, gdyby wyjście z trybu konfiguracyjnego, było możliwe również przez ponowne "naciśnięcie" gpio0 do GND, - ale to jest tylko takie moje ....
poprawię to w taki sposób, że jeżeli będziesz w konfiguracji i wciśniesz przez 5s przycisk to moduł się zrestartuje.

Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie denerwuje to, że jeżeli zmienicie rodzaj przycisku lub przekaźnika to należy wykonać restart urządzenia aby parametry działały. Postaram się to też poprawić :-)
Restart urządzenia po wprowadzeniu zmian to chyba nie jest duży problem, @krycha88 co myślisz o wprowadzeniu logiki oraz obsługi wyświetlaczy LCD po I2C.
termostat by było można zrobić, ale do tego LCD to nie jestem przekonany. Jak by miało to działać?
Rafaello
Posty: 67
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

śr wrz 04, 2019 12:33 pm

zauważyłem że po ostatniej aktualizacji nie pokazuje temperatury, czujnik widzi natomiast nie pokazuje temp, nawet w oknie konfiguracji, może to ktoś potwierdzić. Dodam tylko że nie pokazuj temperatury jak mamy ustawiony przekaźnika jako add_relay, przy add_relay_button jest OK.
Ten błąd był już przy którejś poprzedniej wersji skryptu.
krycha88
Posty: 617
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr wrz 04, 2019 1:41 pm

Rafaello pisze:
śr wrz 04, 2019 12:33 pm
zauważyłem że po ostatniej aktualizacji nie pokazuje temperatury, czujnik widzi natomiast nie pokazuje temp, nawet w oknie konfiguracji, może to ktoś potwierdzić. Dodam tylko że nie pokazuj temperatury jak mamy ustawiony przekaźnika jako add_relay, przy add_relay_button jest OK.
Ten błąd był już przy którejś poprzedniej wersji skryptu.
Pokaż co ustawiasz w supla_board_settings.cpp
ODPOWIEDZ