ESP8266 Primary GUI v2

Rafaello
Posty: 67
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

śr wrz 04, 2019 4:53 pm

krycha88 pisze:
śr wrz 04, 2019 1:41 pm
Rafaello pisze:
śr wrz 04, 2019 12:33 pm
zauważyłem że po ostatniej aktualizacji nie pokazuje temperatury, czujnik widzi natomiast nie pokazuje temp, nawet w oknie konfiguracji, może to ktoś potwierdzić. Dodam tylko że nie pokazuj temperatury jak mamy ustawiony przekaźnika jako add_relay, przy add_relay_button jest OK.
Ten błąd był już przy którejś poprzedniej wersji skryptu.
Pokaż co ustawiasz w supla_board_settings.cpp
Mam dokładnie to samo co w wersji przed ostatnimi zmianami.

Kod: Zaznacz cały

void supla_board_configuration(void) {

  add_Relay_Button(12, 14, CHOICE_TYPE);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE);

  add_Relay(4);
  //  add_Relay_Invert(5);

  //  add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
  //  SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);

    add_Sensor(5);
  //  add_Sensor(16);

  // add_DS18B20Multi_Thermometer(5);
    add_DS18B20_Thermometer(2);
  //  add_DHT11_Thermometer(12);
  //  add_DHT22_Thermometer(4);

  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);

}
krycha88
Posty: 611
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr wrz 04, 2019 6:34 pm

Rafaello pisze:
śr wrz 04, 2019 4:53 pm
krycha88 pisze:
śr wrz 04, 2019 1:41 pm
Rafaello pisze:
śr wrz 04, 2019 12:33 pm
zauważyłem że po ostatniej aktualizacji nie pokazuje temperatury, czujnik widzi natomiast nie pokazuje temp, nawet w oknie konfiguracji, może to ktoś potwierdzić. Dodam tylko że nie pokazuj temperatury jak mamy ustawiony przekaźnika jako add_relay, przy add_relay_button jest OK.
Ten błąd był już przy którejś poprzedniej wersji skryptu.
Pokaż co ustawiasz w supla_board_settings.cpp
Mam dokładnie to samo co w wersji przed ostatnimi zmianami.

Kod: Zaznacz cały

void supla_board_configuration(void) {

  add_Relay_Button(12, 14, CHOICE_TYPE);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE);

  add_Relay(4);
  //  add_Relay_Invert(5);

  //  add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
  //  SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);

    add_Sensor(5);
  //  add_Sensor(16);

  // add_DS18B20Multi_Thermometer(5);
    add_DS18B20_Thermometer(2);
  //  add_DHT11_Thermometer(12);
  //  add_DHT22_Thermometer(4);

  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);

}
A jak spróbujesz add_DS18B20Multi_Thermometer(2) i wtedy zapiszesz konfigurację w szukaj DS to też nie pokazuje temperatury?
Rafaello
Posty: 67
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

śr wrz 04, 2019 6:55 pm

krycha88 pisze:
śr wrz 04, 2019 6:34 pm
Rafaello pisze:
śr wrz 04, 2019 4:53 pm
krycha88 pisze:
śr wrz 04, 2019 1:41 pm


Pokaż co ustawiasz w supla_board_settings.cpp
Mam dokładnie to samo co w wersji przed ostatnimi zmianami.

Kod: Zaznacz cały

void supla_board_configuration(void) {

  add_Relay_Button(12, 14, CHOICE_TYPE);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE);

  add_Relay(4);
  //  add_Relay_Invert(5);

  //  add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
  //  SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);

    add_Sensor(5);
  //  add_Sensor(16);

  // add_DS18B20Multi_Thermometer(5);
    add_DS18B20_Thermometer(2);
  //  add_DHT11_Thermometer(12);
  //  add_DHT22_Thermometer(4);

  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);

}
A jak spróbujesz add_DS18B20Multi_Thermometer(2) i wtedy zapiszesz konfigurację w szukaj DS to też nie pokazuje temperatury?
przy Multi temperaturę czyta poprawnie
krycha88
Posty: 611
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr wrz 04, 2019 7:45 pm

Rafaello pisze:
śr wrz 04, 2019 6:55 pm
krycha88 pisze:
śr wrz 04, 2019 6:34 pm

A jak spróbujesz add_DS18B20Multi_Thermometer(2) i wtedy zapiszesz konfigurację w szukaj DS to też nie pokazuje temperatury?
przy Multi temperaturę czyta poprawnie
wrzuciłem poprawkę w Primary_GUI dla add_DS18B20_Thermometer. Jeżeli nadal nic, to wrzuć tutaj co wyświetla serial monitor do momentu połączenia z serwerem.
Rafaello
Posty: 67
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

śr wrz 04, 2019 8:10 pm

krycha88 pisze:
śr wrz 04, 2019 7:45 pm
Rafaello pisze:
śr wrz 04, 2019 6:55 pm
krycha88 pisze:
śr wrz 04, 2019 6:34 pm

A jak spróbujesz add_DS18B20Multi_Thermometer(2) i wtedy zapiszesz konfigurację w szukaj DS to też nie pokazuje temperatury?
przy Multi temperaturę czyta poprawnie
wrzuciłem poprawkę w Primary_GUI dla add_DS18B20_Thermometer. Jeżeli nadal nic, to wrzuć tutaj co wyświetla serial monitor do momentu połączenia z serwerem.
teraz jest OK, dzięki
Ryrzy
Posty: 136
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

czw wrz 05, 2019 9:00 am

Panowie, takie pytanie, sonoff mini dyi - ma wyjscie na zew włącznik (GPIO4) i normalnie na plycie switcha (GPIO0 czyli config/flashowanie), jak poprawnie ustawić w kodzie, żeby szło stan przekaźnika zmieniać jednym i drugim GPIO i zeby zachowac na GPIO0 (bądz na obu jeśli to możliwe) wejscie/wyjscie do configu po przytrzymaniu (lub, chyba lepiej po X kliknięciach - wtedy mozna by tym zewnętrzym bistabilnym też wchodzić bez ingerencji już w samą plytke leżącą powiedzmy w puszce) :) mam nadzieje ze napisałem to 'wyraznie' o co mi chodzi :P
Yepestis
Posty: 203
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

czw wrz 05, 2019 5:45 pm

Da się coś zrobić z tym że przy restarcie zasilania (powrocie Wi-Fi, zmianie konfiguracji w cloud) przekaźniki na kilka sekund się załączają a dopiero po chwili przechodzą do pozycji wyłączonej?
Używam funkcji add_Relay_Invert() ponieważ mam moduły przekaźników sterowane stanem niskim.
Przekaźniki podłączone są pod GPIO12 oraz GPIO13.
W ustawieniach modułu wybrany tryb "reset"
krycha88
Posty: 611
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw wrz 05, 2019 6:11 pm

Yepestis pisze:
czw wrz 05, 2019 5:45 pm
Da się coś zrobić z tym że przy restarcie zasilania (powrocie Wi-Fi, zmianie konfiguracji w cloud) przekaźniki na kilka sekund się załączają a dopiero po chwili przechodzą do pozycji wyłączonej?
Używam funkcji add_Relay_Invert() ponieważ mam moduły przekaźników sterowane stanem niskim.
Przekaźniki podłączone są pod GPIO12 oraz GPIO13.
W ustawieniach modułu wybrany tryb "reset"
Wrzuciłem nowe SuplaDevice zobacz czy będzie dobrze.
Yepestis
Posty: 203
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

czw wrz 05, 2019 6:21 pm

krycha88 pisze:
czw wrz 05, 2019 6:11 pm
Yepestis pisze:
czw wrz 05, 2019 5:45 pm
Da się coś zrobić z tym że przy restarcie zasilania (powrocie Wi-Fi, zmianie konfiguracji w cloud) przekaźniki na kilka sekund się załączają a dopiero po chwili przechodzą do pozycji wyłączonej?
Używam funkcji add_Relay_Invert() ponieważ mam moduły przekaźników sterowane stanem niskim.
Przekaźniki podłączone są pod GPIO12 oraz GPIO13.
W ustawieniach modułu wybrany tryb "reset"
Wrzuciłem nowe SuplaDevice zobacz czy będzie dobrze.
Niestety dalej to samo

Edit

A tak to wyglada
https://www.youtube.com/watch?v=FhmRlOUNvrk

Może to ESP8266 tak ma że startuje ze stanem niskim na tych pinach ?
krycha88
Posty: 611
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw wrz 05, 2019 6:51 pm

Yepestis pisze:
czw wrz 05, 2019 6:21 pm
krycha88 pisze:
czw wrz 05, 2019 6:11 pm
Yepestis pisze:
czw wrz 05, 2019 5:45 pm
Da się coś zrobić z tym że przy restarcie zasilania (powrocie Wi-Fi, zmianie konfiguracji w cloud) przekaźniki na kilka sekund się załączają a dopiero po chwili przechodzą do pozycji wyłączonej?
Używam funkcji add_Relay_Invert() ponieważ mam moduły przekaźników sterowane stanem niskim.
Przekaźniki podłączone są pod GPIO12 oraz GPIO13.
W ustawieniach modułu wybrany tryb "reset"
Wrzuciłem nowe SuplaDevice zobacz czy będzie dobrze.
Niestety dalej to samo

Edit

A tak to wyglada
https://www.youtube.com/watch?v=FhmRlOUNvrk

Może to ESP8266 tak ma że startuje ze stanem niskim na tych pinach ?
zobacz teraz.
ODPOWIEDZ