ESP8266 Primary GUI v2

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 133
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 11:05 am

Maniek913 pisze:
śr sty 22, 2020 10:52 am
Tu niestety chyba jest problem z "jednowątkowością" ESP.Trzeba by pewnie jakoś zatrzymać próby połączenia po kilku niepowodzeniach na jakiś czas, aby można obsłużyć sterowanie lokalne bez połączenia z internetem.
Wszystko zależy jak jest zaimplementowane połączenie z WiFi. W prostych przypadkach wziętych z przykładów z biblioteki ESP jest nieskończona pętla, gdzie co pół sekundy jest próba nawiązania połączenia aż do skutku. Nic innego ESP nie robi wtedy.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02
This is only the beggining...
Patryk
Posty: 700
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr sty 22, 2020 11:19 am

Maniek913 pisze:
śr sty 22, 2020 10:52 am
dobo pisze:
śr sty 22, 2020 9:31 am
Czy u was też jest problem, że jak urządzenie nie jest połączone z cloud to nie można sterować ręcznie przekaźnikami?
To prawda, ale nie do końca - obserwując terminal przy np. celowym wprowadzeniu błędnego hasła do Wi-Fi to generalnie przy dużej determinacji można sterować przekaźnikiem - jeżeli tylko ESP "będzie miał chwilkę ;) "na obsługę butona to załączy i wyłączy przekaźnik po iluś tam próbach. Tu niestety chyba jest problem z "jednowątkowością" ESP.Trzeba by pewnie jakoś zatrzymać próby połączenia po kilku niepowodzeniach na jakiś czas, aby można obsłużyć sterowanie lokalne bez połączenia z internetem.
Też to zauważyłem już jakiś czas temu.
Dlatego, jeżeli soft ma obsługiwać jakiś "przycisk" który steruje "przekaźnikiem" wolę soft który jest napisany w Linuksie.
Tam ten problem nie występuje.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 133
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 11:22 am

Patryk pisze:
śr sty 22, 2020 11:19 am
Też to zauważyłem już jakiś czas temu.
Dlatego, jeżeli soft ma obsługiwać jakiś "przycisk" który steruje "przekaźnikiem" wolę soft który jest napisany w Linuksie.
Tam ten problem nie występuje.
Na Arduino IDE też można tak napisać, żeby się nic nie blokowało.
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02
This is only the beggining...
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 22, 2020 11:24 am

Patryk pisze:
śr sty 22, 2020 11:19 am
Maniek913 pisze:
śr sty 22, 2020 10:52 am
dobo pisze:
śr sty 22, 2020 9:31 am
Czy u was też jest problem, że jak urządzenie nie jest połączone z cloud to nie można sterować ręcznie przekaźnikami?
To prawda, ale nie do końca - obserwując terminal przy np. celowym wprowadzeniu błędnego hasła do Wi-Fi to generalnie przy dużej determinacji można sterować przekaźnikiem - jeżeli tylko ESP "będzie miał chwilkę ;) "na obsługę butona to załączy i wyłączy przekaźnik po iluś tam próbach. Tu niestety chyba jest problem z "jednowątkowością" ESP.Trzeba by pewnie jakoś zatrzymać próby połączenia po kilku niepowodzeniach na jakiś czas, aby można obsłużyć sterowanie lokalne bez połączenia z internetem.
Też to zauważyłem już jakiś czas temu.
Dlatego, jeżeli soft ma obsługiwać jakiś "przycisk" który steruje "przekaźnikiem" wolę soft który jest napisany w Linuksie.
Tam ten problem nie występuje.
Może jakieś ostanie moje zmiany to spowodowały sprawdzę wieczorem :)

A co do SDK to wszystko byłoby fajnie ale jak chcesz dodać multi DS, OLEDa , dodać obsługę jakiegoś nowego czujnika lub czego kolwiek innego to już nie jest tak kolorowo jak piszesz ;) Więc zysk jest naprawdę niewielki.
Maniek913
Posty: 198
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

śr sty 22, 2020 11:29 am

Może tak , ale w tym konkretnym przypadku (cały czas mówię o nowym sofcie od kol.krycha88 ) ostatnia modyfikacja poprawiła znacznie łączność - połączenie z Wi-Fi i z serwerem jest błyskawiczne, znacząco różnie niż w poprzedniej wersji, więc może tu jest jakaś zmiana.ogólnie mi się to bardzo podoba :P
Patryk
Posty: 700
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr sty 22, 2020 11:34 am

krycha88 pisze:
śr sty 22, 2020 11:24 am

A co do SDK to wszystko byłoby fajnie ale jak chcesz dodać multi DS, OLEDa , dodać obsługę jakiegoś nowego czujnika lub czego kolwiek innego to już nie jest tak kolorowo jak piszesz ;) Więc zysk jest naprawdę niewielki.
Zgadzam się z Tobą w 100%.
Ostatnio męczyłem się prawie miesiąc z gpio3
viewtopic.php?p=58233#p58233
dobo
Posty: 199
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

śr sty 22, 2020 1:26 pm

krycha88 pisze:
śr sty 22, 2020 10:41 am
wg mnie nie ma takiego problemu :) Nie połączony z cloud rozumiesz brak wifi czy jeszcze inny stan?
Wyłączyłem ruter.

Zauważyłem to na sterowniku założonym na zaworze gazowym.
Soft do zaworu przerobiony z sonof mini, który udostępniłem w temacie do mini.
Kilkukrotne dłuższe przytrzymanie przycisku czasem załączało zawór.
Robiłem to na starszej wersji softu @krycha88.

Wieczorem sprawdzę jeszcze jak to w sumie wygląda na sonoff mini i canwing cw001 bo wczoraj już nie miałem czasu.
Wszystko robione na tej samej wersji ESP8266 Primary GUI v2 jedyna różnica to, że wszystko robię na świeżym systemie oraz Arduino i bibliotekach tu może być, że zainstalowałem inną niż wcześniej bo był problem z kompilacją więc szukałem czego mi jeszcze brakowało.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 22, 2020 2:08 pm

dobo pisze:
śr sty 22, 2020 1:26 pm
krycha88 pisze:
śr sty 22, 2020 10:41 am
wg mnie nie ma takiego problemu :) Nie połączony z cloud rozumiesz brak wifi czy jeszcze inny stan?
Wyłączyłem ruter.

Zauważyłem to na sterowniku założonym na zaworze gazowym.
Soft do zaworu przerobiony z sonof mini, który udostępniłem w temacie do mini.
Kilkukrotne dłuższe przytrzymanie przycisku czasem załączało zawór.
Robiłem to na starszej wersji softu @krycha88.

Wieczorem sprawdzę jeszcze jak to w sumie wygląda na sonoff mini i canwing cw001 bo wczoraj już nie miałem czasu.
Wszystko robione na tej samej wersji ESP8266 Primary GUI v2 jedyna różnica to, że wszystko robię na świeżym systemie oraz Arduino i bibliotekach tu może być, że zainstalowałem inną niż wcześniej bo był problem z kompilacją więc szukałem czego mi jeszcze brakowało.
na nowej wersji płytek faktycznie jakiś problem jest na szybko nie wiem co blokuje ESP :) popatrzę na to wieczorkiem.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 22, 2020 5:14 pm

Wrzuciłem wam poprawkę do SuplaDevice aby przycisk się nie blokował się przy braku wifi. Kiedyś było dobrze ale przy okazji poprawy czegoś popsułem :lol:
dobo
Posty: 199
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

śr sty 22, 2020 6:31 pm

Sprawdziłem sonoff mini i cawning, które robiłem dawno temu działają bez WiFi

Podmieniłem bibliotekę.
Teraz ręczne sterowanie zaworem od gazu bez zasięgu do sieci WiFi działa :)

Dzięki


Przy okazji zapytam czy coś nowego doszło w wersji custom bo widzę nowe poprawki :)
ODPOWIEDZ