ESP8266 Primary GUI v2

Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 169
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

czw mar 12, 2020 8:06 am

krycha88 pisze:
czw mar 12, 2020 7:33 am
pilcu pisze:
czw mar 12, 2020 7:26 am
krycha88 pisze:
czw mar 12, 2020 6:41 am


to co odkomentowałeś to są tylko przykłady

zrób tak jak pisałem wyżej.
Mógłbyś pomóc prostszym językiem jak dodać te metody? Ja raczkuję w programowaniu...
Ogólnie chcę to ogarnąć na WeMos z Oledem i BME280.
Podpowiedz jak powinien wyglądać plik supla_board_settings.cpp
Co w nim zostawić, co zmienić, gdzie #if, #elif itp.
Pobierz sobie nowe pliki które wrzuciłem na githuba:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI/tree/custom
I wszystkie metody dodajesz w tym miejsciu:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... s.cpp#L134
Pobrałem, rozpakowałem, odkomentowałem Wemosa z Oledem w pliku hardware.h
W pliku supla_board_settings.cpp widzę, że jest dodany czujnik BME.
Coś jeszcze muszę tam dopisać żeby spr czy będą odczyty z BME?
Na wyświetlaczu kanały są wyświetlane ale wartości brak(error).
krycha88
Posty: 714
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw mar 12, 2020 8:19 am

pilcu pisze:
czw mar 12, 2020 8:06 am
krycha88 pisze:
czw mar 12, 2020 7:33 am
pilcu pisze:
czw mar 12, 2020 7:26 am


Mógłbyś pomóc prostszym językiem jak dodać te metody? Ja raczkuję w programowaniu...
Ogólnie chcę to ogarnąć na WeMos z Oledem i BME280.
Podpowiedz jak powinien wyglądać plik supla_board_settings.cpp
Co w nim zostawić, co zmienić, gdzie #if, #elif itp.
Pobierz sobie nowe pliki które wrzuciłem na githuba:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI/tree/custom
I wszystkie metody dodajesz w tym miejsciu:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... s.cpp#L134
Pobrałem, rozpakowałem, odkomentowałem Wemosa z Oledem w pliku hardware.h
W pliku supla_board_settings.cpp widzę, że jest dodany czujnik BME.
Coś jeszcze muszę tam dopisać żeby spr czy będą odczyty z BME?
Na wyświetlaczu kanały są wyświetlane ale wartości brak(error).
Jeżeli odkomentowałeś:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... ware.h#L14
to wpadnie do tego if'a
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... are.h#L116
oraz
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... s.cpp#L120


Jak pobierzesz kod taki jak wrzuciłem to wtedy wykona się tylko:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... s.cpp#L134


Jeżeli Oled działa to znaczy, że masz źle podpięty BME280. Oleda oraz BME masz podpięty do tych samych pinów SDA, SCL??
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 169
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

czw mar 12, 2020 8:49 am

krycha88 pisze:
czw mar 12, 2020 8:19 am
pilcu pisze:
czw mar 12, 2020 8:06 am
krycha88 pisze:
czw mar 12, 2020 7:33 am


Pobierz sobie nowe pliki które wrzuciłem na githuba:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI/tree/custom
I wszystkie metody dodajesz w tym miejsciu:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... s.cpp#L134
Pobrałem, rozpakowałem, odkomentowałem Wemosa z Oledem w pliku hardware.h
W pliku supla_board_settings.cpp widzę, że jest dodany czujnik BME.
Coś jeszcze muszę tam dopisać żeby spr czy będą odczyty z BME?
Na wyświetlaczu kanały są wyświetlane ale wartości brak(error).
Jeżeli odkomentowałeś:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... ware.h#L14
to wpadnie do tego if'a
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... are.h#L116
oraz
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... s.cpp#L120


Jak pobierzesz kod taki jak wrzuciłem to wtedy wykona się tylko:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... s.cpp#L134


Jeżeli Oled działa to znaczy, że masz źle podpięty BME280. Oleda oraz BME masz podpięty do tych samych pinów SDA, SCL??
Znalazłem błąd a raczej brak.
Wszystko co opisałeś wcześniej było dobrze robione przeze mnie. Czujnik, oled i cała reszta jest dobrze podpięte.
Problemem było brak adresu pod jakim ma szukać czujnika BME.
Dopisałem w nawiasie 0x76.
vsdvsdvsd.png
vsdvsdvsd.png (87.62 KiB) Przejrzano 536 razy
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 169
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

pt mar 13, 2020 6:45 am

@krycha88
Proszę o pomoc.
Wgrywam soft do Sonoff Touch 1Gang na ESP 8285.
Wszystko mi poszło, dodałem urządzenie i pinologię do pliku hardware.h oraz metody w pliku supla_board_settings.ccp i działa pięknie.

Nie wiem jak zrobić aby dioda od stanu WiFi po zalogowaniu się modułu została wygaszona.
Mogę liczyć na pomoc co i w którym miejscu dopisać?
krycha88
Posty: 714
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt mar 13, 2020 7:05 am

pilcu pisze:
pt mar 13, 2020 6:45 am
@krycha88
Proszę o pomoc.
Wgrywam soft do Sonoff Touch 1Gang na ESP 8285.
Wszystko mi poszło, dodałem urządzenie i pinologię do pliku hardware.h oraz metody w pliku supla_board_settings.ccp i działa pięknie.

Nie wiem jak zrobić aby dioda od stanu WiFi po zalogowaniu się modułu została wygaszona.
Mogę liczyć na pomoc co i w którym miejscu dopisać?
Spróbuj użyć metody add_Led_Config_Invert
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 169
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

pt mar 13, 2020 7:28 am

@krycha88
Mam tę metodę zastosowaną ale w trybie konfiguracyjnym nie ma opcji jak ma się zachowywać dioda po połączeniu.
Drugim problemem jest brak odczytu wartości z DS18B20.
touch 2.png
touch 2.png (94.78 KiB) Przejrzano 486 razy
touch 1.png
touch 1.png (91.34 KiB) Przejrzano 486 razy
EDIT:

Z odczytem temperatury poradziłem sobie dodając 4,7k pullUp, wcześniej na sofcie multiboard działało bez rezystorka.
Dalej mam problem z diodą statusu WiFi.
Pomoże ktoś co dopisać i gdzie, żeby po zarejestrowaniu modułu dioda gasła?
George2002
Posty: 136
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

wt mar 17, 2020 1:18 am

pilcu pisze:
pt mar 13, 2020 7:28 am
Dalej mam problem z diodą statusu WiFi.
Pomoże ktoś co dopisać i gdzie, żeby po zarejestrowaniu modułu dioda gasła?
Przekop moje posty w tym temacie bo opisywałem jak ja sobie poradziłem :)
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 316
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn mar 23, 2020 10:54 am

Cześć, pomimo stosowania najnowszej wersji Primary GUI, nadal słabo działają DSy. Zastanawia mnie czy to kwestia biblioteki czy algorytmu czytania danych.

Odczyty są poszatkowane, nie tak płynne jak w multiboard, każda modyfikacja dowolnego kanału w cloud, skutkuje pojawieniem się 25 st. na wybranych odczytach, przeważnie na połowie losowo wybranej, całkowity brak reguły. Widać to bardzo dobrze na zrzucie ekranu, piki do 25 są dość częste co ma wpływ na pracę termostatu, stabilizuje się wyniki czasami nawet po kilkunastu minutach :(

Zerknij Krycha proszę i dajcie znać czy to tylko u mnie.
PS
Dzieje się tak na d1 mini, NodeMCU, sonoff basic.
Załączniki
PrimaryGUIv2.jpeg
PrimaryGUIv2.jpeg (152.15 KiB) Przejrzano 310 razy
Multiboard.jpeg
Multiboard.jpeg (156.91 KiB) Przejrzano 310 razy
krycha88
Posty: 714
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn mar 23, 2020 12:54 pm

uchnast.michal pisze:
pn mar 23, 2020 10:54 am
Cześć, pomimo stosowania najnowszej wersji Primary GUI, nadal słabo działają DSy. Zastanawia mnie czy to kwestia biblioteki czy algorytmu czytania danych.

Odczyty są poszatkowane, nie tak płynne jak w multiboard, każda modyfikacja dowolnego kanału w cloud, skutkuje pojawieniem się 25 st. na wybranych odczytach, przeważnie na połowie losowo wybranej, całkowity brak reguły. Widać to bardzo dobrze na zrzucie ekranu, piki do 25 są dość częste co ma wpływ na pracę termostatu, stabilizuje się wyniki czasami nawet po kilkunastu minutach :(

Zerknij Krycha proszę i dajcie znać czy to tylko u mnie.
PS
Dzieje się tak na d1 mini, NodeMCU, sonoff basic.
Nie potwierdzam :-) użyj biblioteki od kolegi @klew
https://github.com/klew/arduino
Jeżeli tam będziesz miał identyczny problem to już wiesz gdzie szukać problemu.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 850
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn mar 23, 2020 1:47 pm

krycha88 pisze:
pn mar 23, 2020 12:54 pm
Nie potwierdzam :-) użyj biblioteki od kolegi @klew
https://github.com/klew/arduino
Jeżeli tam będziesz miał identyczny problem to już wiesz gdzie szukać problemu.
Używasz nowej biblioteki do DSów? Czy to jeszcze po starej bibliotece leci?
Bo jakoś magiczne 25 stopni przy resecie połączenia (po zmianie kanału w cloud) wydaje mi się mało prawdopodobne :)
ODPOWIEDZ