ESP8266 Primary GUI v2

krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 08, 2019 8:21 am

superprzemo pisze:
ndz wrz 08, 2019 8:05 am
Mi coś nie chce działać poprawnie załączanie przekaźnika przez add_Relay_Button(1, 3, CHOICE_TYPE);.
Jak ustawiam w konfiguracji przekaźnik na reset, to po każdym włączeniu zasilania przekaźnik jest załączany, natomiast jak ustawię na "Pamiętaj stan" to po włączeniu zasilania stan jest ustawiany na przeciwny niż był przed wyłączeniem zasilania.
Dodam, że dodanie przekaźnika przez add_Relay(1); działa poprawnie (wgrywam do modułu ESP-01S).
zacznij od sprawdzenia na środowisku adruino 1.8.9 wersję płytek mam 2.5.0 Jak to nie pomoże będziemy szukać dalej.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 210
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

ndz wrz 08, 2019 8:39 am

Krycha, dzisiaj miałem przyjemność pierwszy raz użyć Twojej wersji softu po utworzeniu nowego tematu forum. Wielu kolegów przyczyniło się do obecnego stanu testując kolejne modyfikacje.
Jest MEGA! Wielkie dzięki Wam wszystkim.
Przy okazji mam pytanie dotyczące dalszego rozwoju Primery GUI v2, planujesz wprowadzanie obsługi Pushover?
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 08, 2019 8:49 am

uchnast.michal pisze:
ndz wrz 08, 2019 8:39 am
Krycha, dzisiaj miałem przyjemność pierwszy raz użyć Twojej wersji softu po utworzeniu nowego tematu forum. Wielu kolegów przyczyniło się do obecnego stanu testując kolejne modyfikacje.
Jest MEGA! Wielkie dzięki Wam wszystkim.
Przy okazji mam pytanie dotyczące dalszego rozwoju Primery GUI v2, planujesz wprowadzanie obsługi Pushover?
Może pushbullet? Aktualnie z niego korzystam i działa fajnie. Tylko napisz jak byś chciał z tego korzystać.
cino111
Posty: 710
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

ndz wrz 08, 2019 9:13 am

superprzemo pisze:
ndz wrz 08, 2019 8:05 am
Mi coś nie chce działać poprawnie załączanie przekaźnika przez add_Relay_Button(1, 3, CHOICE_TYPE);.
Jak ustawiam w konfiguracji przekaźnik na reset, to po każdym włączeniu zasilania przekaźnik jest załączany, natomiast jak ustawię na "Pamiętaj stan" to po włączeniu zasilania stan jest ustawiany na przeciwny niż był przed wyłączeniem zasilania.
Dodam, że dodanie przekaźnika przez add_Relay(1); działa poprawnie (wgrywam do modułu ESP-01S).
Tez tak mam. Z buttonem jest cos jeszcze nie tak. Po powrocie zasilania same sie wlaczaja.
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

ndz wrz 08, 2019 9:58 am

krycha88 pisze:
ndz wrz 08, 2019 8:21 am
superprzemo pisze:
ndz wrz 08, 2019 8:05 am
Mi coś nie chce działać poprawnie załączanie przekaźnika przez add_Relay_Button(1, 3, CHOICE_TYPE);.
Jak ustawiam w konfiguracji przekaźnik na reset, to po każdym włączeniu zasilania przekaźnik jest załączany, natomiast jak ustawię na "Pamiętaj stan" to po włączeniu zasilania stan jest ustawiany na przeciwny niż był przed wyłączeniem zasilania.
Dodam, że dodanie przekaźnika przez add_Relay(1); działa poprawnie (wgrywam do modułu ESP-01S).
zacznij od sprawdzenia na środowisku adruino 1.8.9 wersję płytek mam 2.5.0 Jak to nie pomoże będziemy szukać dalej.
Mam takie same wersje.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 08, 2019 10:03 am

superprzemo pisze:
ndz wrz 08, 2019 9:58 am
krycha88 pisze:
ndz wrz 08, 2019 8:21 am
superprzemo pisze:
ndz wrz 08, 2019 8:05 am
Mi coś nie chce działać poprawnie załączanie przekaźnika przez add_Relay_Button(1, 3, CHOICE_TYPE);.
Jak ustawiam w konfiguracji przekaźnik na reset, to po każdym włączeniu zasilania przekaźnik jest załączany, natomiast jak ustawię na "Pamiętaj stan" to po włączeniu zasilania stan jest ustawiany na przeciwny niż był przed wyłączeniem zasilania.
Dodam, że dodanie przekaźnika przez add_Relay(1); działa poprawnie (wgrywam do modułu ESP-01S).
zacznij od sprawdzenia na środowisku adruino 1.8.9 wersję płytek mam 2.5.0 Jak to nie pomoże będziemy szukać dalej.
Mam takie same wersje.
A na jakie urządzenie to wygrywasz i z jaką konfiguracją.
George2002
Posty: 121
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

ndz wrz 08, 2019 10:46 am

Tak czytam czytam i może załatać tą wersję żeby była ok i inny wątek założyć jak ktoś chce LCD czy coś tam dodatkowego bo niby to jest drugi wątek a problemy nadal czytam są podstawowe ... :( podatawowa funkcjonalność czyli przekaźniki + przyciski + ds18b20 i dth może opanować i w kolejnym rozwijać bo tak to drugi temat ma 11 stron i te same albo podobne problemy :(
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

ndz wrz 08, 2019 10:51 am

George2002 pisze:
ndz wrz 08, 2019 10:46 am
Tak czytam czytam i może załatać tą wersję żeby była ok i inny wątek założyć jak ktoś chce LCD czy coś tam dodatkowego bo niby to jest drugi wątek a problemy nadal czytam są podstawowe ... :( podatawowa funkcjonalność czyli przekaźniki + przyciski + ds18b20 i dth może opanować i w kolejnym rozwijać bo tak to drugi temat ma 11 stron i te same albo podobne problemy :(
Kod jest ogólnie dostępny więc możecie go poprawić. Ja nie mogę tego poprawić bo u mnie działa poprawnie i nie tylko u mnie.

Jak już poprawcie to dajcie znać co trzeba zrobić :-)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7709
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz wrz 08, 2019 12:01 pm

Oficjalne źródła i oficjalne przykłady (nieoficjalnych też do dotyczy) są pod konkretne rozwiązania sprzętowe. Wystarczy drobiazg zmienić aby coś przestało działać tak jak powinno. To jest embeded development. Bez OS-u i warstwy zunifikowanych sterowników. Warto mieć tego świadomość.
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

ndz wrz 08, 2019 12:15 pm

krycha88 pisze:
ndz wrz 08, 2019 10:03 am
superprzemo pisze:
ndz wrz 08, 2019 9:58 am
krycha88 pisze:
ndz wrz 08, 2019 8:21 am


zacznij od sprawdzenia na środowisku adruino 1.8.9 wersję płytek mam 2.5.0 Jak to nie pomoże będziemy szukać dalej.
Mam takie same wersje.
A na jakie urządzenie to wygrywasz i z jaką konfiguracją.
Ustawienia supla_board:

Kod: Zaznacz cały

 add_Relay_Button(1, 3, CHOICE_TYPE);
 //   add_Relay_Button_Invert(1, 3, CHOICE_TYPE);
 // add_Relay(1);
  //  add_Relay_Invert(5);
  //  add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
  //  SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);
  //  add_Sensor(4);
  //  add_Sensor(16);
//  add_DS18B20Multi_Thermometer(5);
  //  add_DS18B20_Thermometer(2);
  //  add_DHT11_Thermometer(12);
    add_DHT22_Thermometer(0);
  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
 // add_Config(CONFIG_PIN);
Ustawienia Supla_settings:

Kod: Zaznacz cały

//DHT ****************************************************************************************************
#define  DHTPIN                0
#define  DHTTYPE               DHT22
#define  MAX_DHT               8

//DS18B20 ************************************************************************************************
#define  MAX_DS18B20            4
#define  TEMPERATURE_PRECISION  10  // rozdzielczość czujnika DS 9 -12 bit
//LED CONFIG *********************************************************************************************
#define LED_CONFIG_PIN         2
//CONFIG PIN *********************************************************************************************
#define CONFIG_PIN             0 //D3     // triger config
Wgrywam do ESP-01S
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (61.46 KiB) Przejrzano 293 razy
ODPOWIEDZ