ESP8266 Primary GUI v2

Sibikk
Posts: 288
Joined: Mon Nov 07, 2016 12:42 pm
Location: Katowice

Tue Sep 10, 2019 11:31 am

Ok, myślałem że będzie prościej ;-) Dziękuję za wyjaśnienie ;-)

Czy bez pamięci stanów zadziała? Nie ukrywam że sposób konfiguracji i mnogość opcji znacznie ułatwia zabawę :-)
Chcę wrzucić to na lolin nodemcu v3 który flashmode powinienem ustawić?
superprzemo
Posts: 64
Joined: Thu May 09, 2019 6:52 am

Tue Sep 10, 2019 5:51 pm

krycha88 wrote:
Sun Sep 08, 2019 8:21 pm
superprzemo wrote:
Sun Sep 08, 2019 8:05 pm
krycha88 wrote:
Sun Sep 08, 2019 7:54 pm

jeżeli działa na odwrót to wykorzystaj add_Relay_Button_Invert
Probowalem, podobne zachowanie, tylko dodatkowo ikona w Supli odwrotnie pokazywala stan, do faktycznego stanu przekaźnika. Czy add_relay korzysta z tych samych funkcji co add_relay_button (odczyt i ustawienie stanu na pinie)?
Znalazłem błąd w SuplaDevice, który prawdopodobnie rozwiąże wasze problemy ;)
Teraz działa tak jak powinno, dzięki za Twój wkład w rozwój oprogramowania.
krycha88
Posts: 188
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Sep 10, 2019 8:34 pm

Sibikk wrote:
Tue Sep 10, 2019 11:31 am
Ok, myślałem że będzie prościej ;-) Dziękuję za wyjaśnienie ;-)

Czy bez pamięci stanów zadziała? Nie ukrywam że sposób konfiguracji i mnogość opcji znacznie ułatwia zabawę :-)
Chcę wrzucić to na lolin nodemcu v3 który flashmode powinienem ustawić?
Nie mam pojęcia, lepiej pytaj w dziale ogólniejszym.
krycha88
Posts: 188
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Wed Sep 11, 2019 4:27 pm

Dzisiaj wrzuciłem nowy ficzer czyli możliwość określenia czasu załączenia przekaźnika dla przycisku monostabilnego. Musicie podmienić Primary oraz SuplaDevice.

Code: Select all

  add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 5000);
  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE, 5000);  
George2002
Posts: 57
Joined: Mon May 01, 2017 2:00 am

Wed Sep 11, 2019 5:45 pm

krycha88 wrote:
Wed Sep 11, 2019 4:27 pm
Dzisiaj wrzuciłem nowy ficzer czyli możliwość określenia czasu załączenia przekaźnika dla przycisku monostabilnego. Musicie podmienić Primary oraz SuplaDevice.

Code: Select all

  add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 5000);
  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE, 5000);  
To jest czas po jakim się wyłączy przekaźnik licząc od włączenia 😊? Bo to było by mi pomocne bo teraz w gate module da się tylko minimum 0,5s ustawić żeby impuls był a ja potrzebuję 0,1s :)

To 5000 to w ms czyli 5s tak :) ?
krycha88
Posts: 188
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Wed Sep 11, 2019 5:53 pm

George2002 wrote:
Wed Sep 11, 2019 5:45 pm
krycha88 wrote:
Wed Sep 11, 2019 4:27 pm
Dzisiaj wrzuciłem nowy ficzer czyli możliwość określenia czasu załączenia przekaźnika dla przycisku monostabilnego. Musicie podmienić Primary oraz SuplaDevice.

Code: Select all

  add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 5000);
  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE, 5000);  
To jest czas po jakim się wyłączy przekaźnik licząc od włączenia 😊? Bo to było by mi pomocne bo teraz w gate module da się tylko minimum 0,5s ustawić żeby impuls był a ja potrzebuję 0,1s :)

To 5000 to w ms czyli 5s tak :) ?
Dwa razy tak :-)
cino111
Posts: 588
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Wed Sep 11, 2019 5:56 pm

Super. Teraz juz chyba wszystko pieknie dziala. Po ostatniej aktualizacji moj problem we wczesniejszych postach z wlaczaniem sie przekaznikow po powrocie zasilania zniknal. Jeszcze raz dzieki Krycha88
uchnast.michal
Posts: 110
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Wed Sep 11, 2019 7:36 pm

Kupiłem ESP 01 z płytką (https://pl.aliexpress.com/item/32843645 ... 5c0fgTkNKl) wraz z przekaźnikiem z uwagi na małe gabaryt i ewentualną możliwość umieszczenia w puszcze.
Po zasileniu płytki zwarcie GPIO0 i masy włącza przekaźnik:/
Jeżeli na pinie gdzie ma być gpio0 jest napięcie to jak to zrobić w Primery GUI?
add_Relay(0) niczym nie skutkuje poza włącznie diody na module ESP.
Dzięki za odp.
14 x sonoff basic, 1 x SV, 1 x R Pi zero, 2 x NodeMcu v3
krycha88
Posts: 188
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Wed Sep 11, 2019 7:43 pm

uchnast.michal wrote:
Wed Sep 11, 2019 7:36 pm
Kupiłem ESP 01 z płytką (https://pl.aliexpress.com/item/32843645 ... 5c0fgTkNKl) wraz z przekaźnikiem z uwagi na małe gabaryt i ewentualną możliwość umieszczenia w puszcze.
Po zasileniu płytki zwarcie GPIO0 i masy włącza przekaźnik:/
Jeżeli na pinie gdzie ma być gpio0 jest napięcie to jak to zrobić w Primery GUI?
add_Relay(0) niczym nie skutkuje poza włącznie diody na module ESP.
Dzięki za odp.
Trzeba przerobić bibliotekę SuplaDevice żeby dało się uruchomić przekaźnik na GPIO0.
uchnast.michal
Posts: 110
Joined: Tue Jun 04, 2019 11:37 am
Location: Czeladź
Contact:

Wed Sep 11, 2019 7:45 pm

czyli lipa, dzięki za odp :(
14 x sonoff basic, 1 x SV, 1 x R Pi zero, 2 x NodeMcu v3
Post Reply