ESP8266 Primary GUI v2

superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

czw wrz 12, 2019 5:13 pm

uchnast.michal pisze:
śr wrz 11, 2019 7:36 pm
Kupiłem ESP 01 z płytką (https://pl.aliexpress.com/item/32843645 ... 5c0fgTkNKl) wraz z przekaźnikiem z uwagi na małe gabaryt i ewentualną możliwość umieszczenia w puszcze.
Po zasileniu płytki zwarcie GPIO0 i masy włącza przekaźnik:/
Jeżeli na pinie gdzie ma być gpio0 jest napięcie to jak to zrobić w Primery GUI?
add_Relay(0) niczym nie skutkuje poza włącznie diody na module ESP.
Dzięki za odp.
Czy przerobiłeś płytkę żeby moduł nie wchodził w tryb flash? viewtopic.php?f=27&t=4947
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 245
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

czw wrz 12, 2019 6:41 pm

Oczywiście, już wszystko działa dzięki uprzejmości Krzyśka. Problem był w tym że domyślnie przekaźnik przypisany był do gpio0, zmiany w supladevice zadziały. Kompilacja przekaźnik, włącznik, ds18b20 działa.
Zrobię opis i wraz z bin oraz zdjęciami umieszczę na forum.
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

pt wrz 13, 2019 9:34 am

Cześć z racji problemów z działaniem opcji

Kod: Zaznacz cały

Roller_Shutter_Relays
Przekaźniki wystukują różne melodie :-)
Próbuje obejść system za pomocą nowej opcji z czasowym załączaniem przekaźnika i mam to ustawione tak:

Kod: Zaznacz cały

 add_Relay_Button(14, 3, CHOICE_TYPE, 3000);  
    add_Relay_Button(12, 1, CHOICE_TYPE, 3000);
    add_Relay_Button(13, 2, CHOICE_TYPE, 3000);
    add_Relay_Button(15, 0, CHOICE_TYPE, 3000);
  //add_Relay(15);
  //  add_Relay_Invert(5);

  //  add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
  //  SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);

   add_Sensor(9);
    add_Sensor(10);

 // add_DS18B20Multi_Thermometer(5);
  add_DS18B20_Thermometer(4);
  //  add_DHT11_Thermometer(12);
  //  add_DHT22_Thermometer(4);

  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);
I wali mi takim błędem:

Kod: Zaznacz cały


supla_board_settings.cpp:34:46: error: too many arguments to function 'void add_Relay_Button(int, int, int)'

     add_Relay_Button(14, 3, CHOICE_TYPE, 3000);  

                                              ^

exit status 1
too many arguments to function 'void add_Relay_Button(int, int, int)'
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt wrz 13, 2019 9:40 am

Sibikk pisze:
pt wrz 13, 2019 9:34 am
Cześć z racji problemów z działaniem opcji

Kod: Zaznacz cały

Roller_Shutter_Relays
Przekaźniki wystukują różne melodie :-)
Próbuje obejść system za pomocą nowej opcji z czasowym załączaniem przekaźnika i mam to ustawione tak:

Kod: Zaznacz cały

 add_Relay_Button(14, 3, CHOICE_TYPE, 3000);  
    add_Relay_Button(12, 1, CHOICE_TYPE, 3000);
    add_Relay_Button(13, 2, CHOICE_TYPE, 3000);
    add_Relay_Button(15, 0, CHOICE_TYPE, 3000);
  //add_Relay(15);
  //  add_Relay_Invert(5);

  //  add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
  //  SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);

   add_Sensor(9);
    add_Sensor(10);

 // add_DS18B20Multi_Thermometer(5);
  add_DS18B20_Thermometer(4);
  //  add_DHT11_Thermometer(12);
  //  add_DHT22_Thermometer(4);

  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);
I wali mi takim błędem:

Kod: Zaznacz cały


supla_board_settings.cpp:34:46: error: too many arguments to function 'void add_Relay_Button(int, int, int)'

     add_Relay_Button(14, 3, CHOICE_TYPE, 3000);  

                                              ^

exit status 1
too many arguments to function 'void add_Relay_Button(int, int, int)'
Nie masz aktualnych źródeł Primary_GUI. Zachęcam do zrobienia Roller_Shutter_Relays :)
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

pt wrz 13, 2019 10:02 am

Ok, pobrane na nowo, powiedz czy zadziała mi to w takiej konfiguracji- bez przycisków ewentualnie czy mogę ustawić tylko przycisk do zamykania ?

Kod: Zaznacz cały

  add_Roller_Shutter_Relays(14, 12) ;
    add_Roller_Shutter_Buttons( , 13, );
Lub

Kod: Zaznacz cały

 add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt wrz 13, 2019 10:09 am

Sibikk pisze:
pt wrz 13, 2019 10:02 am
Ok, pobrane na nowo, powiedz czy zadziała mi to w takiej konfiguracji- bez przycisków ewentualnie czy mogę ustawić tylko przycisk do zamykania ?

Kod: Zaznacz cały

  add_Roller_Shutter_Relays(14, 12) ;
    add_Roller_Shutter_Buttons( , 13, );
Lub

Kod: Zaznacz cały

 add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
Akurat nie wiem jak to działa, musisz sobie przetestować. Jak Ci się uda to daj info bo inni też mieli z tym problem.
Sibikk
Posty: 308
Rejestracja: pn lis 07, 2016 12:42 pm
Lokalizacja: Katowice

pt wrz 13, 2019 10:44 am

Więc
W konfiguracji z jednym pinem na przycisk nie kompiluje się,
A teraz mam problem typu "złe poświadczenia"

Kod: Zaznacz cały

Rejestracja w toku
Złe poświadczenia
RESET channel->Number-0==0
RESET channel->Number-1==0
arekrgw
Posty: 30
Rejestracja: śr sie 15, 2018 6:42 pm

pt wrz 13, 2019 1:42 pm

Na 4CH DHT22 jest niestabilny tzn. co jakiś czas dane wyświetlane w aplikacji znikają. Jakie wersje bibliotek powinny być zainstalowane do obsługi tego termometru?

Kod: Zaznacz cały

add_DHT22_Thermometer(2);
oraz zmieniłem w supla_settings DHTPIN z 0 na 2

Kod: Zaznacz cały

#define  DHTPIN                2
Czy dobrze to zrobiłem?
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 245
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

sob wrz 14, 2019 11:53 am

Krzysiek jak ograniczyć wybór przełącznika do
SUPLA_BIT_RELAYFUNC_POWERSWITCH
SUPLA_BIT_RELAYFUNC_LIGHTSWITCH
SUPLA_BIT_RELAYFUNC_STAIRCASETIMER
bez możliwości bram, furtek itp.

Wiele osób narzeka na niestabilny dht22 i brak schodowego w multiboard. DHT22 na Primery GUI działa super ale by nie było konieczności zgłaszania każdej nowej sztuki Sonoff Basic do odblokowania chciałem ograniczyć przełącznik do powyższych.

w void add_Relay(int relay) zastąpiłem

Kod: Zaznacz cały

SuplaDevice.addRelayButton(relay, -1, 0, read_supla_relay_flag(nr_relay));
na

Kod: Zaznacz cały

 SuplaDevice.addRelayButton(relay, -1, 0, read_supla_relay_flag(nr_relay),false, SUPLA_BIT_RELAYFUNC_POWERSWITCH | SUPLA_BIT_RELAYFUNC_LIGHTSWITCH | SUPLA_BIT_RELAYFUNC_STAIRCASETIMER); 
Ale niestety w cloud nadal mam możliwość wyboru wszystkich dostępnych 7 rodzajów.
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob wrz 14, 2019 9:02 pm

uchnast.michal pisze:
sob wrz 14, 2019 11:53 am
Krzysiek jak ograniczyć wybór przełącznika do
SUPLA_BIT_RELAYFUNC_POWERSWITCH
SUPLA_BIT_RELAYFUNC_LIGHTSWITCH
SUPLA_BIT_RELAYFUNC_STAIRCASETIMER
bez możliwości bram, furtek itp.

Wiele osób narzeka na niestabilny dht22 i brak schodowego w multiboard. DHT22 na Primery GUI działa super ale by nie było konieczności zgłaszania każdej nowej sztuki Sonoff Basic do odblokowania chciałem ograniczyć przełącznik do powyższych.

w void add_Relay(int relay) zastąpiłem

Kod: Zaznacz cały

SuplaDevice.addRelayButton(relay, -1, 0, read_supla_relay_flag(nr_relay));
na

Kod: Zaznacz cały

 SuplaDevice.addRelayButton(relay, -1, 0, read_supla_relay_flag(nr_relay),false, SUPLA_BIT_RELAYFUNC_POWERSWITCH | SUPLA_BIT_RELAYFUNC_LIGHTSWITCH | SUPLA_BIT_RELAYFUNC_STAIRCASETIMER); 
Ale niestety w cloud nadal mam możliwość wyboru wszystkich dostępnych 7 rodzajów.
Jeżeli masz najnowsze źródła SuplaDevice to musisz zrobić tak

Kod: Zaznacz cały

 SuplaDevice.addRelayButton(relay, -1, 0, read_supla_relay_flag(nr_relay), false, 0, SUPLA_BIT_RELAYFUNC_POWERSWITCH | SUPLA_BIT_RELAYFUNC_LIGHTSWITCH | SUPLA_BIT_RELAYFUNC_STAIRCASETIMER); 
ODPOWIEDZ