ESP8266 Primary GUI v2

Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Sat Aug 31, 2019 8:09 am

krycha88 wrote:
Sat Aug 31, 2019 8:03 am
Rafaello wrote:
Sat Aug 31, 2019 7:55 am
Natomiast nadal mam problem z pamięcią stanu po restarcie załącza przekaźnik ale na kilka sekund po czym go rozłącza, cloud podąża za zmianami.
Ale docelowo ustawia Ci się stan zapamiętany przed restartem? Jeżeli tak jest to chyba będzie ciężko coś z tym zrobić bo jest to czas który jest potrzebny do uruchomienia urządzenia (spojrzę później może da się szybciej ustawić prawidłowy stan).

Rozwiązaniem wydaj się ustawienie za pomocą add_Relay_Button lub add_Relay_Button_Invert stanu który domyślnie jest częściej używany.
Dokładnie tak ustawia się stan przed restartem ale w przypadku załączonego przekaźnika przed restartem załącza się po restarcie tylko na kilka sekund
Dla mnie wystarczy na stałe Pamietaj stan
krycha88
Posts: 486
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Sat Aug 31, 2019 8:19 am

Rafaello wrote:
Sat Aug 31, 2019 8:09 am
krycha88 wrote:
Sat Aug 31, 2019 8:03 am
Rafaello wrote:
Sat Aug 31, 2019 7:55 am
Natomiast nadal mam problem z pamięcią stanu po restarcie załącza przekaźnik ale na kilka sekund po czym go rozłącza, cloud podąża za zmianami.
Ale docelowo ustawia Ci się stan zapamiętany przed restartem? Jeżeli tak jest to chyba będzie ciężko coś z tym zrobić bo jest to czas który jest potrzebny do uruchomienia urządzenia (spojrzę później może da się szybciej ustawić prawidłowy stan).

Rozwiązaniem wydaj się ustawienie za pomocą add_Relay_Button lub add_Relay_Button_Invert stanu który domyślnie jest częściej używany.
Dokładnie tak ustawia się stan przed restartem ale w przypadku załączonego przekaźnika przed restartem załącza się po restarcie tylko na kilka sekund
Dla mnie wystarczy na stałe Pamietaj stan
wrzuciłem poprawkę - zobacz czy szybciej się załączy.
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Sat Aug 31, 2019 8:32 am

krycha88 wrote:
Sat Aug 31, 2019 8:19 am
Rafaello wrote:
Sat Aug 31, 2019 8:09 am
krycha88 wrote:
Sat Aug 31, 2019 8:03 am

Ale docelowo ustawia Ci się stan zapamiętany przed restartem? Jeżeli tak jest to chyba będzie ciężko coś z tym zrobić bo jest to czas który jest potrzebny do uruchomienia urządzenia (spojrzę później może da się szybciej ustawić prawidłowy stan).

Rozwiązaniem wydaj się ustawienie za pomocą add_Relay_Button lub add_Relay_Button_Invert stanu który domyślnie jest częściej używany.
Dokładnie tak ustawia się stan przed restartem ale w przypadku załączonego przekaźnika przed restartem załącza się po restarcie tylko na kilka sekund
Dla mnie wystarczy na stałe Pamietaj stan
wrzuciłem poprawkę - zobacz czy szybciej się załączy.
no tak po restarcie szybciej się załącza ale nie w tym rzecz, chodzi o to że po restarcie się załącza ale samoczynnie po jakiś kolejnych 20 sekunda się wyłącza, tak jakby ktoś wyłączył. Nie utrzymuje stanu tylko sam przekaźnik się rozłącza.
User avatar
shimano73
Posts: 932
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Sat Aug 31, 2019 8:50 am

Prawdopodobnie załącza się przekaźnik po restarcie ale po nawiązano łączności z serwerem się wyłącza , podobnie jak moje diody
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Sat Aug 31, 2019 8:54 am

shimano73 wrote:
Sat Aug 31, 2019 8:50 am
Prawdopodobnie załącza się przekaźnik po restarcie ale po nawiązano łączności z serwerem się wyłącza , podobnie jak moje diody
Dokładnie tak to wygląda, tylko zaraz po połączeniu z serwerem ikona w aplikacji pokazuje ON po czym dosłownie po sekundzie przełącza na OFF.
Dla uzupełnienia, w momencie kiedy przekaźnik ustawię na ON i usunę urządzenie z clouda, wyłączę dodawanie nowych w cloud i zresetuje moduł, stan przekaźnika powraca, i jeżeli nie zarejestruje się moduł w cloud to trzyma stan na ON. Więc problem leży raczej po stronie serwera, a bardziej serwer nie potrafi z modułu przyjąć na stałe informacji że obecny stan jest ON. Może ta informacja wytyczy wam drogę do modyfikacji skryptu.
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sat Aug 31, 2019 7:06 pm

@Krycha88 a czy byś miał czas zerknąć dlaczego na tej bibliotece nie działa Arduino Mega? Jak chcę coś pod niego skompilować to muszę podmieniać bibliotekę Supla na oficjalną. Przy okazji może byś też dostosował program do Arduino :?: :D :D
krycha88
Posts: 486
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Sun Sep 01, 2019 9:14 am

Rafaello wrote:
Sat Aug 31, 2019 8:32 am
no tak po restarcie szybciej się załącza ale nie w tym rzecz, chodzi o to że po restarcie się załącza ale samoczynnie po jakiś kolejnych 20 sekunda się wyłącza, tak jakby ktoś wyłączył. Nie utrzymuje stanu tylko sam przekaźnik się rozłącza.
wrzuciłem poprawkę do SuplaDevice.cpp oraz SuplaDevice.h. Możesz zobaczyć czy teraz jest dobrze?
krycha88
Posts: 486
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Sun Sep 01, 2019 9:39 am

cino111 wrote:
Sat Aug 31, 2019 7:06 pm
@Krycha88 a czy byś miał czas zerknąć dlaczego na tej bibliotece nie działa Arduino Mega? Jak chcę coś pod niego skompilować to muszę podmieniać bibliotekę Supla na oficjalną. Przy okazji może byś też dostosował program do Arduino :?: :D :D
Wrzuć jaki dostajesz błąd kompilacji.
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Sep 01, 2019 9:54 am

krycha88 wrote:
Sun Sep 01, 2019 9:39 am
cino111 wrote:
Sat Aug 31, 2019 7:06 pm
@Krycha88 a czy byś miał czas zerknąć dlaczego na tej bibliotece nie działa Arduino Mega? Jak chcę coś pod niego skompilować to muszę podmieniać bibliotekę Supla na oficjalną. Przy okazji może byś też dostosował program do Arduino :?: :D :D
Wrzuć jaki dostajesz błąd kompilacji.
poprostu

Code: Select all

Błąd kompilacji dla płytki Arduino/Genuino Mega or Mega 2560.
Fajnie by było jak byś stworzył soft dokładnie jak Primary GUI ale dla Arduino Mega, czyli bez configu.

Co do dzisiejszej twojej poprawki to wgrałem jak niżej do modułu dopuszkowego Espablo InCan i przy włączeniu zasilania na chwilę załączają się przekaźniki (nie mam ustawionej pamięci stanu), przyciski bistabilne.

Code: Select all

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
Edit: Przekaźniki się załączają i tak już zostaje. W apce też pokazuje, że jest włączone.
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Sun Sep 01, 2019 1:10 pm

No coś jest nie tak. Wgrałem cośtakiego do Nodemcu:

Code: Select all

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
         add_Relay(15);
      add_Relay(4);
       add_DS18B20_Thermometer(2);
Wyłączam wszystkie 4 przekaźniki, odcinam zasilanie, podłaczam ponownie i 1,2 oraz 4 przekaźnik od razu się załącza. O dziwo przekaźnik na GPIO15 pozostaje wyłączony.
Post Reply