ESP8266 Primary GUI v2

Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Sun Sep 01, 2019 2:34 pm

krycha88 wrote:
Sun Sep 01, 2019 9:14 am
Rafaello wrote:
Sat Aug 31, 2019 8:32 am
no tak po restarcie szybciej się załącza ale nie w tym rzecz, chodzi o to że po restarcie się załącza ale samoczynnie po jakiś kolejnych 20 sekunda się wyłącza, tak jakby ktoś wyłączył. Nie utrzymuje stanu tylko sam przekaźnik się rozłącza.
wrzuciłem poprawkę do SuplaDevice.cpp oraz SuplaDevice.h. Możesz zobaczyć czy teraz jest dobrze?
noo teraz jest cacy, szacuneczek.
Wielkie dzięki
User avatar
Lector
Posts: 468
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań
Contact:

Sun Sep 01, 2019 6:06 pm

Mam pytanie do obsługi multi DS18B20.
Dla przykładu mając uruchomione 3 czujniki, jeden pada, czy jak podmienie na nowy to czy będzie można dodać go do kanału zepsutego? Tak aby zachować historię wykresów?
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Mon Sep 02, 2019 8:08 am

Lector wrote:
Sun Sep 01, 2019 6:06 pm
Mam pytanie do obsługi multi DS18B20.
Dla przykładu mając uruchomione 3 czujniki, jeden pada, czy jak podmienie na nowy to czy będzie można dodać go do kanału zepsutego? Tak aby zachować historię wykresów?
tak, wtedy wchodzisz w "Szukaj DS" kopiujesz adres nowego czujnika i podmieniasz na stronie głównej za ten który uległa awarii.
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Mon Sep 02, 2019 10:34 am

cino111 wrote:
Sun Sep 01, 2019 1:10 pm
No coś jest nie tak. Wgrałem cośtakiego do Nodemcu:

Code: Select all

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
         add_Relay(15);
      add_Relay(4);
       add_DS18B20_Thermometer(2);
Wyłączam wszystkie 4 przekaźniki, odcinam zasilanie, podłaczam ponownie i 1,2 oraz 4 przekaźnik od razu się załącza. O dziwo przekaźnik na GPIO15 pozostaje wyłączony.
poprawiłem SuplaDevice teraz powinno być dobrze.

Poprawiłem dodatkowo to, że stan przekaźnika będzie zapisywany do eepromu tylko gdy masz ustawioną flagę "Pamiętaj stan" oraz gdy faktycznie stan się zmienił. Gdy ustawisz "Reset" to do eepromu nic nie będzie zapisywane.
Rafaello
Posts: 67
Joined: Sun May 29, 2016 1:34 pm

Mon Sep 02, 2019 12:17 pm

krycha88 wrote:
Mon Sep 02, 2019 10:34 am
cino111 wrote:
Sun Sep 01, 2019 1:10 pm
No coś jest nie tak. Wgrałem cośtakiego do Nodemcu:

Code: Select all

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
         add_Relay(15);
      add_Relay(4);
       add_DS18B20_Thermometer(2);
Wyłączam wszystkie 4 przekaźniki, odcinam zasilanie, podłaczam ponownie i 1,2 oraz 4 przekaźnik od razu się załącza. O dziwo przekaźnik na GPIO15 pozostaje wyłączony.
poprawiłem SuplaDevice teraz powinno być dobrze.

Poprawiłem dodatkowo to, że stan przekaźnika będzie zapisywany do eepromu tylko gdy masz ustawioną flagę "Pamiętaj stan" oraz gdy faktycznie stan się zmienił. Gdy ustawisz "Reset" to do eepromu nic nie będzie zapisywane.
Po dzisiejszej aktualizacji SuplaDevice ładnie śmiga na add_relay, wcześniej przy tej konfiguracji przekaźników był problem z DSami oraz flagami, przetestowane, teraz jest OK.
Patryk
Posts: 549
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Mon Sep 02, 2019 4:29 pm

Zastanawia mnie jedna kwestia przy softach pisanych pod arduino ide.
A konkretnie sterowanie "ręczne" (wyłacznikiem), podczas braku połączenia z wifi.
Co prawda @krycha88 już dużo poprawił w tej kwestii, ale dalej nie jest to to, co przy softach, które zostały napisane pod linuxem.
Tam nie ma żadnej różnicy, w działaniu "wyłącznika", czy mamy połączenie z internetem, czy też nie.
A w softach pisanych przy użyciu arduino ide, raz działa prawidłowo, a za parę sekund, trzeba  chwilę poczekać, na zadziałanie przekaźnika.
Ciekawi mnie, czy jest na to jakieś rozwiązanie.
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Mon Sep 02, 2019 8:04 pm

krycha88 wrote:
Mon Sep 02, 2019 10:34 am
cino111 wrote:
Sun Sep 01, 2019 1:10 pm
No coś jest nie tak. Wgrałem cośtakiego do Nodemcu:

Code: Select all

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
         add_Relay(15);
      add_Relay(4);
       add_DS18B20_Thermometer(2);
Wyłączam wszystkie 4 przekaźniki, odcinam zasilanie, podłaczam ponownie i 1,2 oraz 4 przekaźnik od razu się załącza. O dziwo przekaźnik na GPIO15 pozostaje wyłączony.
poprawiłem SuplaDevice teraz powinno być dobrze.

Poprawiłem dodatkowo to, że stan przekaźnika będzie zapisywany do eepromu tylko gdy masz ustawioną flagę "Pamiętaj stan" oraz gdy faktycznie stan się zmienił. Gdy ustawisz "Reset" to do eepromu nic nie będzie zapisywane.
Albo ja robię coś nie tak, albo już nie wiem.
Robie już tylko

Code: Select all

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
i po resecie przekaźnik na GPIO13 od razu sie załącza. Rozumiem, że przekaźniki powinny być na GPIO5 i GPIO13, a przyciski na GPIO14 i GPIO12?
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Sep 03, 2019 4:49 am

cino111 wrote:
Mon Sep 02, 2019 8:04 pm
krycha88 wrote:
Mon Sep 02, 2019 10:34 am
cino111 wrote:
Sun Sep 01, 2019 1:10 pm
No coś jest nie tak. Wgrałem cośtakiego do Nodemcu:

Code: Select all

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
         add_Relay(15);
      add_Relay(4);
       add_DS18B20_Thermometer(2);
Wyłączam wszystkie 4 przekaźniki, odcinam zasilanie, podłaczam ponownie i 1,2 oraz 4 przekaźnik od razu się załącza. O dziwo przekaźnik na GPIO15 pozostaje wyłączony.
poprawiłem SuplaDevice teraz powinno być dobrze.

Poprawiłem dodatkowo to, że stan przekaźnika będzie zapisywany do eepromu tylko gdy masz ustawioną flagę "Pamiętaj stan" oraz gdy faktycznie stan się zmienił. Gdy ustawisz "Reset" to do eepromu nic nie będzie zapisywane.
Albo ja robię coś nie tak, albo już nie wiem.
Robie już tylko

Code: Select all

   add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE);
   add_Relay_Button(13, 12, CHOICE_TYPE);
i po resecie przekaźnik na GPIO13 od razu sie załącza. Rozumiem, że przekaźniki powinny być na GPIO5 i GPIO13, a przyciski na GPIO14 i GPIO12?
załącza się w chwili restartu urządzenia i po sekundzie się ustawia odpowiedni stan? Czy nie powraca ustawiony stan?

Ja sprawdzam dla takiej konfiguracji:

Code: Select all

add_Relay(4);
add_Relay(13);
add_Relay_Button(12, 3, CHOICE_TYPE);
add_Relay_Button(14, 0, CHOICE_TYPE);
add_DS18B20Multi_Thermometer(5);
cino111
Posts: 707
Joined: Mon May 07, 2018 8:00 pm

Tue Sep 03, 2019 5:17 am

Po powrocie zasilania załącza się i zostaje. W aplikacji też pokazuje że jest załączone.
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Tue Sep 03, 2019 6:11 am

cino111 wrote:
Tue Sep 03, 2019 5:17 am
Po powrocie zasilania załącza się i zostaje. W aplikacji też pokazuje że jest załączone.
sprawdziłem twoją konfigurację i nie potwierdzam tego. wyczyść pamięć przed wgranie oraz pobierz nowe źródła SuplaDevice oraz Primary_GUI.
Post Reply