ESP8266 Primary GUI v2

George2002
Posty: 132
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

ndz paź 13, 2019 8:23 pm

Ryrzy pisze:
ndz paź 13, 2019 7:56 pm
A czy czasem problemy z aktualizacja przez gui nie występowały jak był zły rozmiar pamięci wpisany ? Coś gdzieś mi się tutaj przewinęło po drodze ;)
Kolega dobo nawet Sam podał sobie info o tym :D
Flash config wrong real: 1048576 IDE: 4194304".
Moje zastrzeżenie do polskich znaków albo je zrobić porządnie albo zastąpić ą a c ć itd bo np tekst rozczony jak widać jeszcze pisze a raczej powinno być rozłączony albo rozlaczony ;)

Wypisywanie tekstów aktualnego statusu podczas łączenia też mogło by mieć jakąś zwłokę np 200ms po każdym bo tak to przelatują tak szybko że nie widać do tam pisze i tak jak u kolegi dobo nawet nie wiadomo co nie tak :D
Ryrzy pisze:
ndz paź 13, 2019 6:46 pm
Z góry przepraszam za "koncert życzeń", ale jak bardzo skomplikowane byłoby dodanie obsługi opcji dimmera/rgb/dimmerandrgb (chyba dobrze napisałem, widziałem że te 3 opcje właśnie się używa do obsługi np ledow), dziękuję

Btw. Przydałaby się opcja "podziekuj" przy postach na forum. ;) oszczedziloby sporo niepotrzebnych postów typu dziekuje
Też byłbym za wsparciem np WS2812 jako ledy RGB :) ano opcja podziękuj powinna się pojawić ale to już trzeba do adminów uderzyć :)


taka ciekawostka, nie używam BME wiec zakomentowałem dwie linijki i mam spokój ale ciekawe czemu wywala mi te błędy - najnowsze SuplaDevice i Primagy_GUI OLED korzystam :)

Kod: Zaznacz cały

C:\Users\george2002\Downloads\supla\Primary_GUI oled\Primary_GUI\Primary_GUI.ino: In function 'SuplaDeviceCallbacks supla_arduino_get_callbacks()':

Primary_GUI:283:6: error: 'SuplaDeviceCallbacks' has no member named 'get_pressure'

   cb.get_pressure = &get_pressure;  <--- to zakomentowuję żeby nie było problemu

      ^

C:\Users\george2002\Downloads\supla\Primary_GUI oled\Primary_GUI\Primary_GUI.ino: In function 'void add_BME280_Sensor()':

Primary_GUI:712:46: error: 'class SuplaDeviceClass' has no member named 'addPressureSensor'

   bme_channel.pressure_channel = SuplaDevice.addPressureSensor(); <--- to zakomentowuję żeby nie było problemu
   
Ostatnio zmieniony ndz paź 13, 2019 9:00 pm przez George2002, łącznie zmieniany 1 raz.
dobo
Posty: 237
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz paź 13, 2019 8:51 pm

OK ale jak wygenerować BIN z prawidłową wielkością? Jest tylko eksport skompilowanego programu bez ustawień.

Ja na początku każdej wersji zmieniałem polskie znaki ale przy nowych poprawkach już mi się nie chciało, tylko na szybko ustawiałem GPIO oraz wyłączałem DSa i testowałem co nowego kolega @krycha88 zapodał :).
Jak już będę miał docelową wersję to to zmienię przy testowaniu mi to nie przeszkadza.
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

ndz paź 13, 2019 8:58 pm

Jeśli się nie mylę to to:

https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... ings.h#L35


A jak się mylę to proszę mnie poprawic :P


@george2002
Bardziej myślałem o zwykłych taśmach rgb bo to już jest obsługiwane, A LEDy ws z tego co pamiętam to nie :) A nawet sam dimmer to już super bo można coś wysterowac mosfetem.
George2002
Posty: 132
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

ndz paź 13, 2019 9:01 pm

Ryrzy pisze:
ndz paź 13, 2019 8:58 pm
Jeśli się nie mylę to to:

https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... ings.h#L35


A jak się mylę to proszę mnie poprawic :P
To wywal ten post bo to nie to aby nie wprowadzał zamieszania, ustawienia pamięci wybiera się w oknie narzędzia w arduino IDE tam gdzie wybiera się model procesora wybiera się szybkość programowania itd itd :)
dobo
Posty: 237
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

ndz paź 13, 2019 10:10 pm

Kompiluje na parametrach jakie na stronie 22 podał kolega @krycha88.
George2002
Posty: 132
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

pn paź 14, 2019 12:14 am

dobo pisze:
ndz paź 13, 2019 10:10 pm
Kompiluje na parametrach jakie na stronie 22 podał kolega @krycha88.
Bardzo fajno ale primo nie piszesz co to za płytka itd a po drugie masz jasno napisane że zły rozmiar flash masz wybrany :) ustawiony masz 4MB a wykryty realny jest 1MB także zmień sobie na 1MB w configu a najlepiej pokaz napisz jaką płytkę z esp tam masz :)
krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 14, 2019 7:15 am

Ryrzy pisze:
ndz paź 13, 2019 6:46 pm
Z góry przepraszam za "koncert życzeń", ale jak bardzo skomplikowane byłoby dodanie obsługi opcji dimmera/rgb/dimmerandrgb (chyba dobrze napisałem, widziałem że te 3 opcje właśnie się używa do obsługi np ledow), dziękuję

Btw. Przydałaby się opcja "podziekuj" przy postach na forum. ;) oszczedziloby sporo niepotrzebnych postów typu dziekuje
Nie będę tego realizować, bo nie mam fizycznie żadnej taśmy. Zawsze możecie sami spróbować i przyczynić się do rozwoju tej bibliotek :)
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pn paź 14, 2019 7:23 am

ahhh zebym ja to potrafil to bym nie pytał :P nie mniej jednak sprobuje ;)
btw. mosfetem mozna wysterowac nawet jednego leda albo zarówke ;) nie musi byc cala tasma :)
tutaj znalazlem przyklad
https://majsterkowo.pl/arduino-i-smartf ... -led-rgbw/
krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 14, 2019 7:30 am

Ryrzy pisze:
pn paź 14, 2019 7:23 am
ahhh zebym ja to potrafil to bym nie pytał :P nie mniej jednak sprobuje ;)
btw. mosfetem mozna wysterowac nawet jednego leda albo zarówke ;) nie musi byc cala tasma :)
tutaj znalazlem przyklad
https://majsterkowo.pl/arduino-i-smartf ... -led-rgbw/
Wydaje się proste do ogarnięcia, spojrzę na to w wolnej chwili ;)

A patrzyłeś się na:
viewtopic.php?f=11&t=5173
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pn paź 14, 2019 7:44 am

nie widzialem tego, dzieki, ale to nie do konca to :D
mi osobiscie chodzi o sam dimmer :) czyli SuplaDevice.addDimmer();
patrzylem na przykladowy projekt supli https://github.com/krycha88/SuplaDevice ... d_RGBW.ino
ale tutaj zrobiony jest dimmer + rgb
probowalem przerobic na sam dimmer ale to mimo wszystko poza moim zasiegiem :( poszukam jeszcze inne przyklady w sieci moze pomoga ;)
ODPOWIEDZ