ESP8266 Primary GUI v2

krycha88
Posty: 775
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 14, 2019 8:03 am

Ryrzy pisze:
pn paź 14, 2019 7:44 am
nie widzialem tego, dzieki, ale to nie do konca to :D
mi osobiscie chodzi o sam dimmer :) czyli SuplaDevice.addDimmer();
patrzylem na przykladowy projekt supli https://github.com/krycha88/SuplaDevice ... d_RGBW.ino
ale tutaj zrobiony jest dimmer + rgb
probowalem przerobic na sam dimmer ale to mimo wszystko poza moim zasiegiem :( poszukam jeszcze inne przyklady w sieci moze pomoga ;)
nie ma co przerabiać wg mnie wystarczy sterować tylko wartością brightness i powinno działać, mogę się oczywiście mylić :)
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pn paź 14, 2019 8:11 am

niby tak, ale to takie nieprofesjonalne :lol: skoro jest opcja samego dimmera to po co ma być jeszcze suwak kolorów :P no chyba ze da sie to wylaczyc w cloudzie pozniej hmmm :o
krycha88
Posty: 775
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 14, 2019 8:27 am

Ryrzy pisze:
pn paź 14, 2019 8:11 am
niby tak, ale to takie nieprofesjonalne :lol: skoro jest opcja samego dimmera to po co ma być jeszcze suwak kolorów :P no chyba ze da sie to wylaczyc w cloudzie pozniej hmmm :o
zamiast SuplaDevice.addRgbControllerAndDimmer() użyj SuplaDevice.addDimmer() i steruj tak jak w tym przykładzie https://github.com/krycha88/SuplaDevice ... d_RGBW.ino

i powinno działać.
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pn paź 14, 2019 8:33 am

oke, sprobuje :)
krycha88
Posty: 775
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 14, 2019 2:33 pm

dobo pisze:
ndz paź 13, 2019 7:45 pm
krycha88 pisze:
ndz paź 13, 2019 6:18 pm
ad1 "Restartowanie przy próbie wejścia w konfigurację" co to znaczy? Sprawdziłem i zawsze wchodzi w trym konfiguracji nawet jak nie jest zarejestrowany w cloudzie.
ad2 oraz ad3 pamiętaj, że jak wgrywasz coś przez arduino lub w inny sposób to zrób restart urządzenia przez odłączenie zasilania. Wtedy będzie Ci to wszystko działać.
1) Na tym filmiku to pokazałem https://www.youtube.com/watch?v=X6iAd8gJzS0
Ale już nie ma takiej systematyczności i nawet jak zaloguję się do clouda to robi restarty.
Wcześniej trzymałem cały czas przycisk, aż pojawiał się tryb konfiguracyjny i puszczałem, tak jest też nagrane.
Przed chwilą robiłem próby z zegarkiem przy 5 i 6 sekundach puszczam przycisk, a po chwili moduł się restartuje.
Zobacz teraz czy jest ok.
dobo
Posty: 282
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn paź 14, 2019 4:19 pm

George2002 pisze:
pn paź 14, 2019 12:14 am
Bardzo fajno ale primo nie piszesz co to za płytka itd a po drugie masz jasno napisane że zły rozmiar flash masz wybrany :) ustawiony masz 4MB a wykryty realny jest 1MB także zmień sobie na 1MB w configu a najlepiej pokaz napisz jaką płytkę z esp tam masz :)
Wgrywam do Canwinga jaką on ma pamięć nie mam pojęcia.
Canwing jest na ESP8285 ale znalazłem gdzieś informację, że nie różni się on od ESP8266 poza wbudowaną pamięcią ale jaką nie było info.

:shock: Pomogło wykonanie kompilacji z poniższymi parametrami - Wielkie DZIĘKI za podpowiedz i nakierowanie na rozwiązanie problemu.
Dużo ułatwia to przy testowaniu kompilacji gdy ma się zajęte TX i RX pod inne funkcje.
Canwing2.png
Canwing2.png (16.91 KiB) Przejrzano 853 razy
krycha88 pisze:
pn paź 14, 2019 2:33 pm
Zobacz teraz czy jest ok.
Jest rewelacyjnie :D bezbłednie za każdym razem wchodzi w tryb konfiguracji jak i wychodzi z konfiguracji bez logowania się do modułu przez WiFi i klikania w restart - to rozwiązanie ułatwi powrót modułu do życia i działanie jego funkcji jak dzieciaki przez przypadek wejdą w tryb konfiguracji.
George2002
Posty: 138
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

pn paź 14, 2019 5:57 pm

dobo pisze:
pn paź 14, 2019 4:19 pm
George2002 pisze:
pn paź 14, 2019 12:14 am
Bardzo fajno ale primo nie piszesz co to za płytka itd a po drugie masz jasno napisane że zły rozmiar flash masz wybrany :) ustawiony masz 4MB a wykryty realny jest 1MB także zmień sobie na 1MB w configu a najlepiej pokaz napisz jaką płytkę z esp tam masz :)
Wgrywam do Canwinga jaką on ma pamięć nie mam pojęcia.
Canwing jest na ESP8285 ale znalazłem gdzieś informację, że nie różni się on od ESP8266 poza wbudowaną pamięcią ale jaką nie było info.

:shock: Pomogło wykonanie kompilacji z poniższymi parametrami - Wielkie DZIĘKI za podpowiedz i nakierowanie na rozwiązanie problemu.
Dużo ułatwia to przy testowaniu kompilacji gdy ma się zajęte TX i RX pod inne funkcje.
Canwing2.png
krycha88 pisze:
pn paź 14, 2019 2:33 pm
Zobacz teraz czy jest ok.
Jest rewelacyjnie :D bezbłednie za każdym razem wchodzi w tryb konfiguracji jak i wychodzi z konfiguracji bez logowania się do modułu przez WiFi i klikania w restart - to rozwiązanie ułatwi powrót modułu do życia i działanie jego funkcji jak dzieciaki przez przypadek wejdą w tryb konfiguracji.

Esp8285 ma 1MB pamięci w sobie wbudowanej także teraz masz dobrą wybraną i zakładam że już ci update po WiFi działa dobrze bo sam się bawię na esp8285 i mi działa ok update :)
dobo
Posty: 282
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pn paź 14, 2019 6:28 pm

Działa :)

Jak dla mnie obecna wersja ESP8266 Primary GUI v2 kolegi @krycha88 jest już docelowa do zastosowania w domu. Posiada to co chciałem by było w każdym pomieszczeniu w domu czyli sterowanie oświetleniem i monitorowanie warunków panujących w pomieszczeniu.

Update po WiFi to duże ułatwienie bo nie trzeba będzie wydłubywać modułu z puszki by zaktualizować moduł jak kolega @krycha88 wprowadzi nowe bajery ;) do swojej wersji ESP8266 Primary GUI v2, a może i powstaną kolejne v3, v4 ... :) lub jak już ogarnę się z budową i będę miał więcej czasu na zabawę to coś sam wykombinuję :)

Wielkie podziękowania dla kolegi @krycha88 za cierpliwość do marud tego tematu ;) do których również się zaliczam oraz za wiedzę i poświęcony czas.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 339
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn paź 14, 2019 6:43 pm

dobo pisze:
pn paź 14, 2019 6:28 pm
Update po WiFi to duże ułatwienie
czyżbym pominął istotną czesc rozwoju?! działa juz upodate po wifi?
e-talking............
George2002
Posty: 138
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

pn paź 14, 2019 6:49 pm

uchnast.michal pisze:
pn paź 14, 2019 6:43 pm
dobo pisze:
pn paź 14, 2019 6:28 pm
Update po WiFi to duże ułatwienie
czyżbym pominął istotną czesc rozwoju?! działa juz upodate po wifi?
Działa bdb :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”