ESP8266 Primary GUI v2

siba
Posts: 96
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:01 pm
Location: Kraków

Thu Oct 17, 2019 2:36 pm

Tylko jeśli nic nie podłącze do I2C to się moduł łączy z wifi i cloudem.
dobo
Posts: 104
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Thu Oct 17, 2019 3:27 pm

George2002 wrote:
Wed Oct 16, 2019 9:22 pm
Tak ta linijka odpowiada tylko za diodę led informującą o połączeniu, opisywałem już tutaj jej zmianę :)
Jakoś nie trafiłem na tą informację sam doszedłem po LED_CONFIG_PIN
George2002 wrote:
Wed Oct 16, 2019 9:22 pm
samo 1 czy 0 tutaj zmienia tylko stan wyjścia czyli diody ma świecić czy nie świecić a w twoim przypadku jeśli masz tam buzzer natomiast sam gpio czyli pin do którego podłączona jest LED/buzzer ustawia się LED_CONFIG_PIN :)
To wszystko wiem bo mi to działa. Chodzi mi o to czy kod, który pogrubiłem może powodować (mieć wpływ), że moduł gorzej reaguje albo wcale na możliwość wyjścia z konfiguracji poprzez switch.


@siba
Ja obecnie testuję Moduł z dwoma przekaźnikami TUYA 2 gang, który jest na ESP8266EX do tego mam podłączony właśnie OLED i BME pod TX i RX i działa bez problemów to samo na ESP8285 w Canwing. Jedynie to szukam co jest przyczyną jak w TUYA ustawię LED_CONFIG_PIN na GPIO4 do konfiguracji wchodzi bez problemu ale jak chcę wyjść z niej przez switch to sprawia mu problem.
dobo
Posts: 104
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Thu Oct 17, 2019 4:07 pm

Jeszcze raz poustawiałem GPIO dla buzera i ponownie skompilowałem i o dziwo teraz działa :)

https://www.youtube.com/watch?v=dcb5f6SN0uE

Zapytam przy okazji
Konfig.png
Konfig.png (7.18 KiB) Viewed 215 times
Czy powyższe dane w konfiguracji powinny się zmieniać czy wartości jakie wyświetla są tylko z chwili załadowania strony.
siba
Posts: 96
Joined: Mon Feb 06, 2017 4:01 pm
Location: Kraków

Thu Oct 17, 2019 4:27 pm

dobo wrote:
Thu Oct 17, 2019 3:27 pm
@siba
Ja obecnie testuję Moduł z dwoma przekaźnikami TUYA 2 gang, który jest na ESP8266EX do tego mam podłączony właśnie OLED i BME pod TX i RX i działa bez problemów to samo na ESP8285 w Canwing. Jedynie to szukam co jest przyczyną jak w TUYA ustawię LED_CONFIG_PIN na GPIO4 do konfiguracji wchodzi bez problemu ale jak chcę wyjść z niej przez switch to sprawia mu problem.
A ile TUYA 2 gang ma pamięci? Może tu jest problem.

W sumie testuję to na potrzeby BME280 i zawartego w nim czujnika wilgotności który jest dokładniejszy niż DHT22, bo chciałbym to uruchomić na czymś kompaktowym, gotowym co ma zasilacz na pokładzie i jakąś obudowę dlatego zacząłem od sonoffa bo go mam pod ręką. Widzę że chyba nikt tutaj nie testował jeszcze Primary GUI v2 na sonoffie basic z tym czujnikiem, albo nikt taki się jeszcze nie wypowiedział (nie znalazłem). Kompiluję to i wgrywam przy pomocy programatora z takimi parametrami jak na screennie poniżej:
primary.png
primary.png (17 KiB) Viewed 210 times
i tak jak już pisałem wcześniej jeśli zakomentuję w kodzie bme i oleda i skompiluję to dla przekaźnika, sensora lub czujnika DHT22 czy DS18b20 to nie ma problemu z uruchomieniem i podłączeniem do clouda dlatego wnioskuję (może błędnie) że kompiluję to w odpowiedni sposób. Pasowałoby żeby ktoś jeszcze niezależnie ode mnie spróbował i się podzielił spostrzeżeniami.
dobo
Posts: 104
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Thu Oct 17, 2019 4:34 pm

Moje parametry z jakimi wgrywam masz na stronie 33 tego tematu.
krycha88
Posts: 533
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Oct 17, 2019 5:14 pm

dobo wrote:
Thu Oct 17, 2019 4:07 pm
Jeszcze raz poustawiałem GPIO dla buzera i ponownie skompilowałem i o dziwo teraz działa :)

https://www.youtube.com/watch?v=dcb5f6SN0uE

Zapytam przy okazji
Konfig.png

Czy powyższe dane w konfiguracji powinny się zmieniać czy wartości jakie wyświetla są tylko z chwili załadowania strony.
Trochę słabo z tym buzzerem gdy moduł się łączy do sieci. Jak moduł się rozłączy to będzie piszczeć w ścianie w środku nocy 😀

Wartości czujników pobierają się przy odświeżaniu strony.
George2002
Posts: 118
Joined: Mon May 01, 2017 2:00 am

Thu Oct 17, 2019 5:28 pm

krycha88 wrote:
Thu Oct 17, 2019 5:14 pm
dobo wrote:
Thu Oct 17, 2019 4:07 pm
Jeszcze raz poustawiałem GPIO dla buzera i ponownie skompilowałem i o dziwo teraz działa :)

https://www.youtube.com/watch?v=dcb5f6SN0uE

Zapytam przy okazji
Konfig.png

Czy powyższe dane w konfiguracji powinny się zmieniać czy wartości jakie wyświetla są tylko z chwili załadowania strony.
Trochę słabo z tym buzzerem gdy moduł się łączy do sieci. Jak moduł się rozłączy to będzie piszczeć w ścianie w środku nocy 😀

Wartości czujników pobierają się przy odświeżaniu strony.
W ścieranie może być słabiej słychać ale zawsze można buzzer taśmą zalepić i jest ciszej dwa razy :D
dobo
Posts: 104
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Thu Oct 17, 2019 5:49 pm

Można poza zaklejeniem taśmą podmienić rezystor 0Ω na większy.
Jest też miejsce dla LED
LED.jpg
LED.jpg (1.2 MiB) Viewed 177 times
A jeśli faktycznie będzie przeszkadzało to go nie uruchamiać :)
Oczywiście tam gdzie jest OLED jest to zbędne bo będzie wszystko widać na wyświetlaczu.
Buzzer jest ciekawym rozwiązaniem jak nie ma wyświetlacza.
Ja zamierzam w domu uruchomić system mesh aby nie mieć problemów z zasięgiem i 2,4G będzie tylko dla automatyki , a 5G dla pozostałych urządzeń.
Patryk
Posts: 549
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Thu Oct 17, 2019 6:05 pm

Koledzy, mógłby ktoś to sprawdzić u siebie.
Bo ja już nie mam pomysłu. ( zmiana bibliotek, wersji arduino i systemu win7 oraz win10).
viewtopic.php?p=51430#p51430
dobo
Posts: 104
Joined: Sun Apr 07, 2019 8:14 pm

Thu Oct 17, 2019 6:48 pm

W atmega czy attiny na początku zawsze ustala się piny wejście/wyjście oraz ich stan wysoki/niski w Arduino nie widzę nic takiego.
Chciałbym zmienić stan dla GPIO, które odpowiada za konfigurację pod przełącznik dotykowy, który wystawia po dotknięciu stan wysoki.

Czy w Arduino nie dokonuje się takich ustawień tylko bezpośrednio w kodzie ustala się po jakim stanie co ma się wykonać?
Podobnie jak dla Buzzera?

I w takim wypadku dla podświetlenia OLED

void button_turn_oled() {
int config_read = digitalRead(CONFIG_PIN);

if (config_read != last_oled_state && config_read == 0) { (tutaj zamienić 0 na 1)
display.setBrightness(255);

Dla konfiguracji

void configBTN() {
//CONFIG ****************************************************************************************************
int config_read = digitalRead(CONFIG_PIN);
if (config_read != last_config_state) {
time_last_config_change = millis();
}
if ((millis() - time_last_config_change) > config_delay) {
if (config_read != config_state) {
Serial.println("Triger sate changed");
config_state = config_read;
if (config_state == LOW && Modul_tryb_konfiguracji != 1) { (tu z LOW na HIGH)
gui_color = GUI_GREEN;
Modul_tryb_konfiguracji = 1;
Tryb_konfiguracji();
client.stop();
} else if (config_state == LOW && Modul_tryb_konfiguracji == 1) { (tu z LOW na HIGH)
resetESP();


skąd ESP wie, że stan po uruchomieniu modułu GPIO dla przekaźnika niezałączonego ma być przykładowo niski (0)?
Czy GPIO przy uruchomieniu ESP są bez ustalonego stanu. i jest to uzależnione od podciągania rezystorami? i teraz czy ESP ma wbudowane rezystory podciągające?
Last edited by dobo on Thu Oct 17, 2019 6:59 pm, edited 1 time in total.
Post Reply