ESP8266 Primary GUI v2

krycha88
Posty: 764
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 03, 2019 10:52 am

Zrobiłem kolejną poprawkę w SuplaDevice, przy przywracaniu stanu przekaźnika nie będzie już upierdliwego pstrykania przekaźników. Przy starcie urządzenia ustawi się od razu dobry stan przekaźnika :)
Ostatnio zmieniony wt wrz 03, 2019 11:05 am przez krycha88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 328
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

wt wrz 03, 2019 10:56 am

Super 8-)
krycha88
Posty: 764
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 03, 2019 11:37 am

Patryk pisze:
pn wrz 02, 2019 4:29 pm
Zastanawia mnie jedna kwestia przy softach pisanych pod arduino ide.
A konkretnie sterowanie "ręczne" (wyłacznikiem), podczas braku połączenia z wifi.
Co prawda @krycha88 już dużo poprawił w tej kwestii, ale dalej nie jest to to, co przy softach, które zostały napisane pod linuxem.
Tam nie ma żadnej różnicy, w działaniu "wyłącznika", czy mamy połączenie z internetem, czy też nie.
A w softach pisanych przy użyciu arduino ide, raz działa prawidłowo, a za parę sekund, trzeba  chwilę poczekać, na zadziałanie przekaźnika.
Ciekawi mnie, czy jest na to jakieś rozwiązanie.
Jest to kwestia tylko wiedzy ;) Jeżeli chodzi o softy pod Arduino to problem jest taki, że ludzie kopiują te same błędy a ich nie rozwiązują. Mam na biurku rozwiązanie gdzie nie będzie już żadnych opóźnień, jeżeli do wieczora się sprawdzi to wrzucę.
cino111
Posty: 712
Rejestracja: pn maja 07, 2018 8:00 pm

wt wrz 03, 2019 11:48 am

krycha88 pisze:
wt wrz 03, 2019 6:11 am
cino111 pisze:
wt wrz 03, 2019 5:17 am
Po powrocie zasilania załącza się i zostaje. W aplikacji też pokazuje że jest załączone.
sprawdziłem twoją konfigurację i nie potwierdzam tego. wyczyść pamięć przed wgranie oraz pobierz nowe źródła SuplaDevice oraz Primary_GUI.
Poczekam jeszcze na twoją wieczorną kompilację bo nie mam pojecia co jest u mnie nie tak. Moze wersja plytek? Mam 2.3.0. Ty na jakiej kompilujesz?
krycha88
Posty: 764
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 03, 2019 12:08 pm

cino111 pisze:
wt wrz 03, 2019 11:48 am
krycha88 pisze:
wt wrz 03, 2019 6:11 am
cino111 pisze:
wt wrz 03, 2019 5:17 am
Po powrocie zasilania załącza się i zostaje. W aplikacji też pokazuje że jest załączone.
sprawdziłem twoją konfigurację i nie potwierdzam tego. wyczyść pamięć przed wgranie oraz pobierz nowe źródła SuplaDevice oraz Primary_GUI.
Poczekam jeszcze na twoją wieczorną kompilację bo nie mam pojecia co jest u mnie nie tak. Moze wersja plytek? Mam 2.3.0. Ty na jakiej kompilujesz?
Ja używam 2.5.0. Nie czekaj bo nie wiem czy się wyrobię ;) Na Primary GUI od @Espablo Ci działa?
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

wt wrz 03, 2019 5:52 pm

Dobra robota, nie pyka mi przekaźnik przy braku sieci.

Chciałem powrócić do kwestii ustawienia przekaźnika na GPIO0, czy ktoś może potwierdzić, że mu działa?

Próbowałem kilka razy takiego ustawienia i nigdy nie mogłem wysterować przekaźnika, nawet w SUPLA po zmianie stanu przekaźnika ikona się nie zmieniała (zawsze była na off jako włącznik zasilania).
Na innych GPIO sterowanie działa dobrze.
krycha88
Posty: 764
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 03, 2019 6:04 pm

superprzemo pisze:
wt wrz 03, 2019 5:52 pm
Dobra robota, nie pyka mi przekaźnik przy braku sieci.

Chciałem powrócić do kwestii ustawienia przekaźnika na GPIO0, czy ktoś może potwierdzić, że mu działa?

Próbowałem kilka razy takiego ustawienia i nigdy nie mogłem wysterować przekaźnika, nawet w SUPLA po zmianie stanu przekaźnika ikona się nie zmieniała (zawsze była na off jako włącznik zasilania).
Na innych GPIO sterowanie działa dobrze.
A czy możesz potwierdzić, że działa Ci przywracanie stanu przekaźnika?

na GPIO0 spojrzę później :)
krycha88
Posty: 764
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt wrz 03, 2019 6:24 pm

krycha88 pisze:
wt wrz 03, 2019 11:37 am
Patryk pisze:
pn wrz 02, 2019 4:29 pm
Zastanawia mnie jedna kwestia przy softach pisanych pod arduino ide.
A konkretnie sterowanie "ręczne" (wyłacznikiem), podczas braku połączenia z wifi.
Co prawda @krycha88 już dużo poprawił w tej kwestii, ale dalej nie jest to to, co przy softach, które zostały napisane pod linuxem.
Tam nie ma żadnej różnicy, w działaniu "wyłącznika", czy mamy połączenie z internetem, czy też nie.
A w softach pisanych przy użyciu arduino ide, raz działa prawidłowo, a za parę sekund, trzeba  chwilę poczekać, na zadziałanie przekaźnika.
Ciekawi mnie, czy jest na to jakieś rozwiązanie.
Jest to kwestia tylko wiedzy ;) Jeżeli chodzi o softy pod Arduino to problem jest taki, że ludzie kopiują te same błędy a ich nie rozwiązują. Mam na biurku rozwiązanie gdzie nie będzie już żadnych opóźnień, jeżeli do wieczora się sprawdzi to wrzucę.
Wrzuciłem zmiany wystarczy podmienić Primary_GUI. Myślę, że przycisk działa już prawidłowo bez wifi :)
Patryk
Posty: 808
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt wrz 03, 2019 6:29 pm

Za ok. godzinę, jak będę w domu, wgram i dam znać.
superprzemo
Posty: 64
Rejestracja: czw maja 09, 2019 6:52 am

wt wrz 03, 2019 6:49 pm

Właśnie zauważyłem, ze stan po ponownym włączeniu zasilania jest odwrotny niż przed wyłączeniem zasilania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”