ESP8266 Primary GUI v2

Patryk
Posty: 617
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pt paź 18, 2019 6:03 pm

krycha88 pisze:
pt paź 18, 2019 5:39 pm

Próbuje na wszystkie sposoby i nie mogę powtórzyć problemu.
Czy w miarę wolnego czasu zrobił byś mi bin-a dla 1 ds-a pod gpio12. - dla testu.
Może moja któraś biblioteka wprowadza takie "zamieszanie".
Ryrzy
Posty: 137
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pt paź 18, 2019 6:53 pm

krycha88 pisze:
pt paź 18, 2019 5:54 pm
dobo pisze:
wt paź 15, 2019 7:03 pm
A zapytam jeszcze czy jest w kodzie możliwość kalibracji czujnika w zależności od wysokości npm.
W końcu znalazłem trochę czasu i usiadłem aby to zrealizować. Pytanie teraz do was czy dodać dodatkowy kanał który będzie wyświetlał ciśnienie zredukowane czy po prostu zastąpić aktualny kanał gdzie wyświetla się ciśnienie absolutne? Wg mnie dodatkowy kanał to trochę niepotrzebny :)
po co kolejny kanał, jak ktoś nie będzie chciał kalibrować to nie uzupełni tego pola (bo bedzie to ręcznie kalibrowane?) i bedzie mial bez zmian cisnienie :P
btw. jak wyglada sprawa korekty temperatur tak przy okazji, bo na serwerze mozna korekty zrobic, ale na oledzie bedzie nadal czysty pomiar bez korekt tak?
krycha88
Posty: 612
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt paź 18, 2019 7:00 pm

Ryrzy pisze:
pt paź 18, 2019 6:53 pm
krycha88 pisze:
pt paź 18, 2019 5:54 pm
dobo pisze:
wt paź 15, 2019 7:03 pm
A zapytam jeszcze czy jest w kodzie możliwość kalibracji czujnika w zależności od wysokości npm.
W końcu znalazłem trochę czasu i usiadłem aby to zrealizować. Pytanie teraz do was czy dodać dodatkowy kanał który będzie wyświetlał ciśnienie zredukowane czy po prostu zastąpić aktualny kanał gdzie wyświetla się ciśnienie absolutne? Wg mnie dodatkowy kanał to trochę niepotrzebny :)
po co kolejny kanał, jak ktoś nie będzie chciał kalibrować to nie uzupełni tego pola (bo bedzie to ręcznie kalibrowane?) i bedzie mial bez zmian cisnienie :P
btw. jak wyglada sprawa korekty temperatur tak przy okazji, bo na serwerze mozna korekty zrobic, ale na oledzie bedzie nadal czysty pomiar bez korekt tak?
Korekta nie będzie polegać na dodaniu wartości korekty;)

będzie wyliczana wg tego:
viewtopic.php?f=21&t=4268&start=80
Ryrzy
Posty: 137
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pt paź 18, 2019 7:06 pm

krycha88 pisze:
pt paź 18, 2019 7:00 pm

Korekta nie będzie polegać na dodaniu wartości korekty;)

będzie wyliczana wg tego:
viewtopic.php?f=21&t=4268&start=80
o tym właśnie myślałem ;) moze źle to ująłem ;) bedzie trzeba podac wartosc wysokosci swojej miejscowosci ;)

ale drugie pytanie odnosilo sie do temperatur z czujnikow, czyli tak jak na cloudzie mozna to zrobic (nie czarujmy sie, czujniki potrafia miec spore odchyły), ale jak sie to ma do oleda? mozna by tez dodac takie korekty w GUI wtedy mozna sobie i tu i tu dodac/odjąć wartosci ;) ot taka mala uwaga, nic pilnego.
krycha88
Posty: 612
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt paź 18, 2019 8:34 pm

Która wersja lepsza?
wersja 1
bme.JPG
bme.JPG (26.36 KiB) Przejrzano 188 razy
wersja 2
bme_2.JPG
bme_2.JPG (25.84 KiB) Przejrzano 188 razy
Na oledzie oraz do clouda będzie się wysyłała wartość ciśnienia czyli ta po korekcie.
George2002
Posty: 121
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

pt paź 18, 2019 8:37 pm

krycha88 pisze:
pt paź 18, 2019 8:34 pm
Która wersja lepsza?
wersja 1
bme.JPG
wersja 2
bme_2.JPG

Na oledzie oraz do clouda będzie się wysyłała wartość ciśnienia czyli ta po korekcie.
Jak dla Mnie druga tylko tak wyrównać jak pierwsza że wyniki pod sobą zaczynają się równo i spacje po hPa bym dał no i m.n.p.m po 120 tak jak w ciśnieniu a i jeszcze po każdym tekście dwukropek czyli Ciśnienie: 1234,12 hPa z pytań to po co komu metry nad poziomem morza :D ?
Ostatnio zmieniony pt paź 18, 2019 8:41 pm przez George2002, łącznie zmieniany 2 razy.
Patryk
Posty: 617
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

pt paź 18, 2019 8:39 pm

Mi osobiście podoba się wersja nr 1.
Ryrzy
Posty: 137
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pt paź 18, 2019 8:41 pm

V2
Tylko te spacje przed hpa


Ew v1 ale żeby odczyty byly w kolorze jak opisu byloby zgrabniej
krycha88
Posty: 612
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt paź 18, 2019 8:47 pm

George2002 pisze:
pt paź 18, 2019 8:37 pm
z pytań to po co komu metry nad poziomem morza :D ?
Kilka postów wyżej masz wytłumaczone 😀

Jutro jeszcze z tym powalczę i wrzucę nową wersje.
dobo
Posty: 127
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pt paź 18, 2019 8:51 pm

Dzieje się cosik ciekawego :)
krycha88 pisze:
pt paź 18, 2019 8:34 pm
Na oledzie oraz do clouda będzie się wysyłała wartość ciśnienia czyli ta po korekcie.
Czy działa to tak, że jak nie poda się wysokości to ciśnienie wysyłane na OLED i cloud będzie bezwzględne, a jak podamy wysokość to będzie to wartości ciśnienia względnego?

2 wersja tak jak opisał @George2002

A będzie może korekta do temperatury i ciśnienia? Bo ta z cloud nie ma wpływu na to co jest wyświetlane na wyświetlaczu OLED.

EDIT powyżej chodziło mi o temperaturę i wilgotność :)
Ostatnio zmieniony sob paź 19, 2019 6:57 am przez dobo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ