ESP8266 Primary GUI v2

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 899
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob paź 19, 2019 7:33 pm

Fakt, masz rację. O tym nie pomyślałem :D
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob paź 19, 2019 7:35 pm

Musicie się z tym pogodzić nie będę robił korekty dla każdego czujnika aby na oledzie było tak samo jak w cloudzie. Naprawdę są inne problemy 😀

Jak byście bardzo się upierali to mogę dać wam możliwość podawania korekty w kodzie bez GUI
dobo
Posty: 233
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

sob paź 19, 2019 8:21 pm

Robert Błaszczak pisze:
sob paź 19, 2019 7:14 pm
Korektę temperatury i wilgotności możesz zrobić w Cloud. Nie ma potrzeby dopisywania funkcji korekty tych wartości w firmware.


Te korekty w cloud są trochę tak o kant d jeśli dane prezentowane mają być na wyświetlaczu :(
Musiałby być jakiś kanał zwrotny z korektami cloud do ESP ale czy to jest wykonalne i czy w cloud można coś takiego zaimplementować?

krycha88 pisze:
sob paź 19, 2019 7:35 pm
Musicie się z tym pogodzić nie będę robił korekty dla każdego czujnika aby na oledzie było tak samo jak w cloudzie. Naprawdę są inne problemy 😀

Jak byście bardzo się upierali to mogę dać wam możliwość podawania korekty w kodzie bez GUI
Zawsze to jakieś rozwiązanie :)
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

ndz paź 20, 2019 7:06 am

jakby kogoś interesował dimmer/obsługa rgb/to i to ;) to udało mi sie dodac to do projektu :) @Krycha88 doda to w wolnej chwili i przejrzy czy nie zrobiłem babola gdzieś :) programista nie jestem wiec kod może nie być do końca poprawny stylistycznie :P ale działa, można wybrać jedną z 3 opcji (nie więcej niż jedna) dimmer, rgb bądź rgb i dimmer.
aaa no i moze @Krycha88 doda jeszcze pewną funkcjonalność ;)

linka do githuba (tak co by to profesjonalnie wygladalo :lol: :lol: ):
https://github.com/ryrzy/Primary_GUI/co ... 98dad53bc9
George2002
Posty: 132
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

ndz paź 20, 2019 9:04 pm

aaa no i moze @Krycha88 doda jeszcze pewną funkcjonalność ;)
Fajnie było by aby ta funkcjonalność była ws2812 ale marzenie ściętej głowy wydaje mi się ;)
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pn paź 21, 2019 5:16 am

George2002 pisze:
ndz paź 20, 2019 9:04 pm
aaa no i moze @Krycha88 doda jeszcze pewną funkcjonalność ;)
Fajnie było by aby ta funkcjonalność była ws2812 ale marzenie ściętej głowy wydaje mi się ;)
Do zrobienia, w sumie już zrobione ;)
viewtopic.php?f=11&t=5173
Można przepisać do gui2 bądź poprosić autora o to ;)


edit

w sumie to nie do konca dziala to :( pierwsze archiwum z tamtego tematu nie laczy mi sie z cloudem, a drugie laczy, ale diody szaleja i podczas zmiany kolorow sie wylaczaja itp. Niemniej jednak podstawa juz jest ;)
George2002
Posty: 132
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

pn paź 21, 2019 9:50 am

Ryrzy pisze:
pn paź 21, 2019 5:16 am
George2002 pisze:
ndz paź 20, 2019 9:04 pm
aaa no i moze @Krycha88 doda jeszcze pewną funkcjonalność ;)
Fajnie było by aby ta funkcjonalność była ws2812 ale marzenie ściętej głowy wydaje mi się ;)

Do zrobienia, w sumie już zrobione ;)
viewtopic.php?f=11&t=5173
Można przepisać do gui2 bądź poprosić autora o to ;)


edit

w sumie to nie do konca dziala to :( pierwsze archiwum z tamtego tematu nie laczy mi sie z cloudem, a drugie laczy, ale diody szaleja i podczas zmiany kolorow sie wylaczaja itp. Niemniej jednak podstawa juz jest ;)
WS2812 muszą mieć dobre zasilanie 5V i przez 470R sygnał podany może to dla tego ci szaleją :)
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 21, 2019 9:56 am

Ryrzy pisze:
pn paź 21, 2019 5:16 am
George2002 pisze:
ndz paź 20, 2019 9:04 pm
aaa no i moze @Krycha88 doda jeszcze pewną funkcjonalność ;)
Fajnie było by aby ta funkcjonalność była ws2812 ale marzenie ściętej głowy wydaje mi się ;)
Do zrobienia, w sumie już zrobione ;)
viewtopic.php?f=11&t=5173
Można przepisać do gui2 bądź poprosić autora o to ;)


edit

w sumie to nie do konca dziala to :( pierwsze archiwum z tamtego tematu nie laczy mi sie z cloudem, a drugie laczy, ale diody szaleja i podczas zmiany kolorow sie wylaczaja itp. Niemniej jednak podstawa juz jest ;)
A czemu nie napiszesz w tamtym temacie? ;)
artur_n
Posty: 51
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

pn paź 21, 2019 3:38 pm

Panwie nie ogarniam tego, jak skonfigurować ten soft pod dwa przekaźniki, BM280 oraz oled?
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pn paź 21, 2019 3:45 pm

artur_n pisze:
pn paź 21, 2019 3:38 pm
Panwie nie ogarniam tego, jak skonfigurować ten soft pod dwa przekaźniki, BM280 oraz oled?

Kod: Zaznacz cały

  //  add_Relay_Button(13, 0, CHOICE_TYPE);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE);

  //  Czas załączenia przekaźnika działa tylko dla przycisku MONOSTABILNEGO
  //  add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 5000);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE, 5000);  

    add_Relay(5);
    add_Relay(6);
  //  add_Relay_Invert(5);

  //  add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
  //  SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);

  //  add_Sensor(4);
  //  add_Sensor(16);

  // add_DS18B20Multi_Thermometer(12);
  // add_DS18B20_Thermometer(2);
  // add_DHT11_Thermometer(12);
  // add_DHT22_Thermometer(4);
  
   add_BME280_Sensor(); //SDA GPIO4; SCL GPIO5 -->supla_settings.h

   add_Oled(); //SDA GPIO4; SCL GPIO5 -->supla_settings.h
oczywiscie trzeba pamietac o poprawnych GPIO. Jak masz dodatkowo wlaczniki do tych przekaznikow to nie uzywasz add_Relay(); tylko add_Relay_Button(x, y, CHOICE_TYPE);
ODPOWIEDZ