ESP8266 Primary GUI v2

artur_n
Posty: 51
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

pn paź 21, 2019 4:23 pm

Czy tak to powinno wyglądać?

Kod: Zaznacz cały

 // add_Relay_Button(13, 0, CHOICE_TYPE);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE);

  //  Czas załączenia przekaźnika działa tylko dla przycisku MONOSTABILNEGO
  //  add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 5000);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE, 5000);  

    add_Relay(6);
    add_Relay(7);
  
  //  add_Relay_Invert(5);

  //  add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
  //  SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);

  //  add_Sensor(4);
  //  add_Sensor(16);

   // add_DS18B20Multi_Thermometer(12);
  // add_DS18B20_Thermometer(12);
  // add_DHT11_Thermometer(12);
  // add_DHT22_Thermometer(4);
  
  add_BME280_Sensor(4, 5); //SDA GPIO4; SCL GPIO5 -->supla_settings.h

  add_Oled(4, 5); //SDA GPIO4; SCL GPIO5 -->supla_settings.h

  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 21, 2019 4:28 pm

artur_n pisze:
pn paź 21, 2019 4:23 pm
Czy tak to powinno wyglądać?

Kod: Zaznacz cały

 // add_Relay_Button(13, 0, CHOICE_TYPE);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE);

  //  Czas załączenia przekaźnika działa tylko dla przycisku MONOSTABILNEGO
  //  add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 5000);
  //  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE, 5000);  

    add_Relay(6);
    add_Relay(7);
  
  //  add_Relay_Invert(5);

  //  add_Roller_Shutter_Relays(5, 13) ;
  //  add_Roller_Shutter_Buttons(0, 14, 12);
  //  SuplaDevice.setRollerShutterFuncImpl(&supla_rs_SavePosition, &supla_rs_LoadPosition, &supla_rs_SaveSettings, &supla_rs_LoadSettings);

  //  add_Sensor(4);
  //  add_Sensor(16);

   // add_DS18B20Multi_Thermometer(12);
  // add_DS18B20_Thermometer(12);
  // add_DHT11_Thermometer(12);
  // add_DHT22_Thermometer(4);
  
  add_BME280_Sensor(4, 5); //SDA GPIO4; SCL GPIO5 -->supla_settings.h

  , 5); //SDA GPIO4; SCL GPIO5 -->supla_settings.h

  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);
Skąd pomysł aby to tak napisać ;-)
Ma byc tak:
add_BME280_Sensor()
add_Oled()

A gpio dla SDA SCL ustawiasz na supla_settings.h
artur_n
Posty: 51
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

pn paź 21, 2019 4:34 pm

Już to poprawiałem, jak mi kompilator wywalił błędy. Teraz nie mogę wejść w tryb konfiguracji. Jak wyzerowywać EEPROM w nodemcu?
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn paź 21, 2019 4:42 pm

artur_n pisze:
pn paź 21, 2019 4:34 pm
Już to poprawiałem, jak mi kompilator wywalił błędy. Teraz nie mogę wejść w tryb konfiguracji. Jak wyzerowywać EEPROM w nodemcu?
Najpierw zadajesz pytanie zamiast poszukać? 😀
Arduino IDE-->Tools --> Erase Flash
artur_n
Posty: 51
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

pn paź 21, 2019 4:49 pm

Nie mogę przejść do menu konfiguracyjnego. w Monitorze portu mam ciągle powtarzające się:


ets Jan 8 2013,rst cause:4, boot mode:(3,6)

wdt reset
load 0x4010f000, len 1384, room 16
tail 8
chksum 0x2d
csum 0x2d
v8b899c12
~ld
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1031
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

pn paź 21, 2019 4:59 pm

Ten soft się nie uruchamia , prawdopodobnie nie widzi bme
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
artur_n
Posty: 51
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

pn paź 21, 2019 5:08 pm

Połączenie mam:

VCC - 3.3V
GND - GND
SCL - D1
SDA - D2

Na czujniki jest napisane: GY-BM E/P 280
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 905
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn paź 21, 2019 5:12 pm

Zmień w Arduino wersję płytek ESP8266 na max. 2.5.0.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
artur_n
Posty: 51
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

pn paź 21, 2019 5:18 pm

Bez zmian. Uwalony czujnik?

Wgrywam wersję bez oled i BME a i tak mam tego boot loopa.
Ryrzy
Posty: 147
Rejestracja: wt lis 07, 2017 10:40 am

pn paź 21, 2019 5:33 pm

Ja kiedyś miałem jaja z moim bme i okazało się że zaczął być widzialnym dopiero po zmianie adresu (zworka na płytce na 0x77 i przecięcia tej domyślnej), dlaczego? Nie mam pojęcia :D ale działa tak do dziś

https://www.google.com/amp/s/lastminute ... orial/amp/


Próbuj jeszcze po kolei... sam oled, oled + przekaźniki i tak dalej, zobacz na czym działa na czym nie.
ODPOWIEDZ