ESP8266 Primary GUI v2

Ryrzy
Posts: 136
Joined: Tue Nov 07, 2017 10:40 am

Wed Nov 06, 2019 7:00 am

co do projektu RGB/WSxxxx to niestety, ale moja wiedza nie pozwala mi skonczyc tego tak jakby chciał, czyli zeby w kodzie mozna bylo wybrac czy chcemy rgb/dimmer pwm czy diody ws. Na swoje potrzeby kompilowalem po prostu jedną bądz drugą wersje :)
Oziborn19
Posts: 68
Joined: Wed Sep 18, 2019 11:32 am

Wed Nov 06, 2019 8:35 am

czyli coś takiego?
void supla_board_configuration(void) {

.... add_Relay_Button(4, 0, CHOICE_TYPE, 5000); /// Przekaźnik 1 gpio4 i przycisk gpio0 - dodano 5s
add_Relay(5); /// Przekaźnik 2 gpio 5
add_Relay(16); /// Przekaźnik 3 gpio16
add_Relay(14); /// Przekaźnik 4 gpio14

// add_Relay_Button_Invert(4, 0, CHOICE_TYPE);
// Czas załączenia przekaźnika działa tylko dla przycisku MONOSTABILNEGO
// add_Relay_Button(4, 0, CHOICE_TYPE, 5000);
// add_Relay_Button_Invert(43, 0, CHOICE_TYPE, 5000); .....


i tylko w tym miejscu wystarczy ?
George2002
Posts: 118
Joined: Mon May 01, 2017 2:00 am

Wed Nov 06, 2019 1:36 pm

Niby tak ale musisz się określić co ma sterować te przekaźniki bo teraz tylko ten 1 z przycisku będzie sterowany i aplikacji a pozostałe trzy 2,3,4 z aplikacji tylko :)
Oziborn19
Posts: 68
Joined: Wed Sep 18, 2019 11:32 am

Wed Nov 06, 2019 9:43 pm

A mogę kolegę prosić o jakiś schemat podpowiedź lub kod co i gdzie dopisać, dziękuję z góry
George2002
Posts: 118
Joined: Mon May 01, 2017 2:00 am

Wed Nov 06, 2019 9:46 pm

Oziborn19 wrote:
Wed Nov 06, 2019 9:43 pm
A mogę kolegę prosić o jakiś schemat podpowiedź lub kod co i gdzie dopisać, dziękuję z góry
Yyy raczej nie bo ja nie wiem co tam masz i jak chcesz podłączyć i ustawić :D tak jak opisałeś to jest ok z tym co ja opisałem jak będzie wtedy działać :)
Oziborn19
Posts: 68
Joined: Wed Sep 18, 2019 11:32 am

Thu Nov 07, 2019 5:33 am

George2002 ,chciałbym po prostu podlaczyc do kolejnego gpio kolejny przekaznik jest mi obojętne czy pokaże się stan niski czy wysoki, obecnie i w apce i na serwerze jest dodatkowy przekaznik i wspolgraja że soba, dziś pomierze i sprawdzę czy na urządzeniu się coś pojawia .
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Nov 07, 2019 6:12 am

Oziborn19 wrote:
Thu Nov 07, 2019 5:33 am
George2002 ,chciałbym po prostu podlaczyc do kolejnego gpio kolejny przekaznik jest mi obojętne czy pokaże się stan niski czy wysoki, obecnie i w apce i na serwerze jest dodatkowy przekaznik i wspolgraja że soba, dziś pomierze i sprawdzę czy na urządzeniu się coś pojawia .
Napisz po prostu jaką płytkę masz...wtedy można coś zaproponować.
Oziborn19
Posts: 68
Joined: Wed Sep 18, 2019 11:32 am

Thu Nov 07, 2019 8:13 am

układ esp8266-12e oraz esp8266-01 a wgrywam przez UART USBRS-323 PL230HX.
esp8266-12e spokojnie wgrywam ale teraz probuje na esp8266-01 tylko szczela mi błędy
krycha88
Posts: 532
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Thu Nov 07, 2019 9:03 am

Oziborn19 wrote:
Thu Nov 07, 2019 8:13 am
układ esp8266-12e oraz esp8266-01 a wgrywam przez UART USBRS-323 PL230HX.
esp8266-12e spokojnie wgrywam ale teraz probuje na esp8266-01 tylko szczela mi błędy
pisząc esp8266-12e pewnie masz na myśli płytkę nodemcu lub wemosa? :) napisz jakie te błędy masz im więcej dasz nam szczegółów to szybciej Ci pomożemy i nie będziesz mnożył niepotrzebnie tematów w stylu "dostaję same błędy"
Oziborn19
Posts: 68
Joined: Wed Sep 18, 2019 11:32 am

Thu Nov 07, 2019 9:41 am

pisząc esp8266-12e pewnie masz na myśli płytkę nodemcu lub wemosa? :) napisz jakie te błędy masz im więcej dasz nam szczegółów to szybciej Ci pomożemy i nie będziesz mnożył niepotrzebnie tematów w stylu "dostaję same błędy"
mam czysty moduł esp8266-12e w blistrze (foto spróbuje dodać poniżej)
na tym module nie mam błędów, już go opanowałem ale nie przemierzyłem tylko jeszcze nie wiem czemu nie mogę aktywować portów gpio13,9,10,1,3, wszystkie pozostałe działają tzn 6 gpio na 6 przekaźników (również foto spróbuję dodać poniżej) ,natomiast do gpio1 i 3 spokojnie podłączam termometry.

[img]C:\Users\Toshiba\Desktop\supla dla seby\serwer4[/img]
Image mój modół

teraz chciałbym firmware Primary GUI v2 przystosować do esp8266-01
Image

błędy jakie się pojawiają juz w trakcie wgrywania:

Traceback (most recent call last):
File "C:\Users\Toshiba\AppData\Local\Arduino15\packages\esp8266\hardware\esp8266\2.5.2/tools/upload.py", line 25, in <module>
esptool.main(fakeargs)
File "C:/Users/Toshiba/AppData/Local/Arduino15/packages/esp8266/hardware/esp8266/2.5.2/tools/esptool\esptool.py", line 2653, in main
esp.connect(args.before)
File "C:/Users/Toshiba/AppData/Local/Arduino15/packages/esp8266/hardware/esp8266/2.5.2/tools/esptool\esptool.py", line 468, in connect
raise FatalError('Failed to connect to %s: %s' % (self.CHIP_NAME, last_error))
esptool.FatalError: Failed to connect to ESP8266: Timed out waiting for packet header
esptool.FatalError: Failed to connect to ESP8266: Timed out waiting for packet header
Post Reply