ESP8266 Primary GUI v2

Oziborn19
Posty: 68
Rejestracja: śr wrz 18, 2019 11:32 am

śr lis 13, 2019 5:17 pm

Może ktoś pomoc ? Będę wdzieczny.
George2002
Posty: 122
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

pt lis 15, 2019 10:10 am

Oziborn19 pisze:
śr lis 13, 2019 5:17 pm
Może ktoś pomoc ? Będę wdzieczny.
Cztery przekaźniki pod esp-01s to bez kombinacji w hardware czyli od strony elektronicznej raczej może być ciężko wykonać softwareowo ponieważ są tam wyjścia które wprowadzają esp w tryb programowania itd więc nie mogą mieć stanów niektórych ;) tutaj się udało ale musi być podciąganie każdego wyjścia do + 3,3V przez 4,7K rezystor :)
https://www.instructables.com/id/Drivin ... 266-01-an/

No i zakomentować trzeba Serial.begin(115200); czyli //Serial.begin(115200); bo używając serial blokuje ci te piny i może dla tego masz takie problemy :)
Darkman
Posty: 34
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

pt lis 22, 2019 12:38 pm

mam moduł: QOLTEC 51791 - coś jak Sonoff Basic
przycisk monostabilny PIN 12
przekaźnik PIN 4
LEDred na PIN 13
LEDblue na PIN 14
add_Relay_Button(4, 12, CHOICE_TYPE);

Nie mam diody LED na tym samym wyjściu co przekaźnik, a chciałbym widzieć stan przekaźnika.
LED_CONFIG_PIN ustawiłem na 13

Co ciekawe LEDblue zawsze się świeci od momentu włączenia.
Jak ustawić LEDblue (PIN 14) by pokazywał stan przekaźnika?
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gniazdko z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gniazdko
1x MediaTech MT3105 gniazdko
1x Yunshan (brama)
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt lis 22, 2019 12:55 pm

Darkman pisze:
pt lis 22, 2019 12:38 pm
mam moduł: QOLTEC 51791 - coś jak Sonoff Basic
przycisk monostabilny PIN 12
przekaźnik PIN 4
LEDred na PIN 13
LEDblue na PIN 14
add_Relay_Button(4, 12, CHOICE_TYPE);

Nie mam diody LED na tym samym wyjściu co przekaźnik, a chciałbym widzieć stan przekaźnika.
LED_CONFIG_PIN ustawiłem na 13

Co ciekawe LEDblue zawsze się świeci od momentu włączenia.
Jak ustawić LEDblue (PIN 14) by pokazywał stan przekaźnika?
musisz sobie to napisać, używając supla_DigitalWrite, coś w stylu:

Kod: Zaznacz cały

void supla_DigitalWrite(int channelNumber, uint8_t pin, uint8_t val) {

if (pin == RELAY_PIN) {
	val ? digitalWrite(LED_RED, 1) : digitalWrite(LED_BLUE, 1);
}
  
  digitalWrite(pin, val);
}
A tak z ciekawości jaki to moduł? :)
lukiel84
Posty: 4
Rejestracja: śr paź 03, 2018 7:19 pm

pn lis 25, 2019 3:34 pm

Pomóżcie,już parę godzin dogrywam biblioteki itd,niby już wszystko jest ,ale dalej wywala taki komunikat i soję,już nie wiem co dalej.

Kod: Zaznacz cały

Znaleziono wiele bibliotek w "DallasTemperature.h"
Primary_GUI:30:28: error: supla_settings.h: No such file or directory

Wykorzystane: C:\Users\Ryzen
 #include "supla_settings.h"

Niewykorzystane: C:\Users\Ryzen
                            ^

Znaleziono wiele bibliotek w "SuplaDevice.h"
compilation terminated.

Wykorzystane: C:\Users\Ryzen
Niewykorzystane: C:\Users\Ryzen
Znaleziono wiele bibliotek w "OneWire.h"
Wykorzystane: C:\Users\Ryzen
Niewykorzystane: C:\Users\Ryzen
exit status 1
supla_settings.h: No such file or directory
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 977
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

pn lis 25, 2019 3:48 pm

Wg komunikatów to za dużo dograłeś i masz za dużo bibliotek do tego samego, co najmniej dwie wersje.
Wejdź do katalogu z bibliotekami przez explorator i przyjrzyj się temu co tam jest i czy się nie powtarza.
Pomóżcie proszę choć odrobinę
https://pomagam.pl/af3hwf6c
lukiel84
Posty: 4
Rejestracja: śr paź 03, 2018 7:19 pm

pn lis 25, 2019 6:45 pm

Ok,dzięki.Zrobiłem porządek tam,ale dalej zostało to:

Kod: Zaznacz cały

Primary_GUI:30:28: error: supla_settings.h: No such file or directory

 #include "supla_settings.h"

                            ^

compilation terminated.

exit status 1
supla_settings.h: No such file or directory
Znalazłem ten plik,sprawdziłem go w edytorze no i są tam ustawienia i nie wiem czy tam coś trzeba uzupełnić czy komunikat oznacza ,że czegoś brakuje,albo nie umie znaleźć tego pliku.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn lis 25, 2019 7:54 pm

lukiel84 pisze:
pn lis 25, 2019 6:45 pm
Ok,dzięki.Zrobiłem porządek tam,ale dalej zostało to:

Kod: Zaznacz cały

Primary_GUI:30:28: error: supla_settings.h: No such file or directory

 #include "supla_settings.h"

                            ^

compilation terminated.

exit status 1
supla_settings.h: No such file or directory
Znalazłem ten plik,sprawdziłem go w edytorze no i są tam ustawienia i nie wiem czy tam coś trzeba uzupełnić czy komunikat oznacza ,że czegoś brakuje,albo nie umie znaleźć tego pliku.
czy nazwa katalogu oraz plik *.ino który znajduję się w tym katalogu mają taką samą nazwę?
lukiel84
Posty: 4
Rejestracja: śr paź 03, 2018 7:19 pm

pn lis 25, 2019 8:43 pm

Znowu jestem dalej, teraz problem z supla oled cpp Jak ustawić?

Kod: Zaznacz cały

// For a connection via I2C using the Arduino Wire include:
#include <Wire.h>               // Only needed for Arduino 1.6.5 and earlier
//include "SSD1306Wire.h"        // legacy: #include "SSD1306.h"
//include "SH1106Wire.h"   # legacy: #include "SH1106.h"

// Initialize the OLED display using Arduino Wire:
#SSD1306Wire display(0x3c, SDA, SCL);   # ADDRESS, SDA, SCL  ->supla_settings.h
//SH1106Wire display(0x3c, SDA, SCL);     // ADDRESS, SDA, SCL ->supla_settings.h

// Include the UI lib
//include "OLEDDisplayUi.h"
OLEDDisplayUi ui     ( &display );
Sorry za spam.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn lis 25, 2019 8:46 pm

lukiel84 pisze:
pn lis 25, 2019 8:43 pm
Znowu jestem dalej, teraz problem z supla oled cpp Jak ustawić?

Kod: Zaznacz cały

// For a connection via I2C using the Arduino Wire include:
#include <Wire.h>               // Only needed for Arduino 1.6.5 and earlier
//include "SSD1306Wire.h"        // legacy: #include "SSD1306.h"
//include "SH1106Wire.h"   # legacy: #include "SH1106.h"

// Initialize the OLED display using Arduino Wire:
#SSD1306Wire display(0x3c, SDA, SCL);   # ADDRESS, SDA, SCL  ->supla_settings.h
//SH1106Wire display(0x3c, SDA, SCL);     // ADDRESS, SDA, SCL ->supla_settings.h

// Include the UI lib
//include "OLEDDisplayUi.h"
OLEDDisplayUi ui     ( &display );
Sorry za spam.
A co chcesz ustawić? SDA, SCL ustawiasz na >supla_settings.h i wybierasz jakiego OLEDa masz SSD1306Wire lub SH1106Wire

Ps
A co zrobiłeś że ci zadziałało?
ODPOWIEDZ