ESP8266 Primary GUI v2

Gadi
Posty: 3
Rejestracja: czw gru 12, 2019 10:19 am

czw gru 12, 2019 1:17 pm

Dziękuje za wyjaśnienie. Wszystko działa super.
Patryk
Posty: 834
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt gru 17, 2019 1:38 am

@krycha88
Prosił bym Cię o podpowiedź ( w miarę możliwości  ).

O ile można w  trybie "konfiguracyjnym" dodać własne nazwy  ( nazwę ) dla czujników  ( czujnika ) ds18b20, ja chciałbym wprowadzić własną nazwę dla  czujnika BME 280 (  na OLED - ie ).
Próbuje już jakiś czas  ( metodą prób i błędów), ale bezskutecznie  ( nie jestem informatykiem ).
Podejrzewam, że trzeba "dodać" "coś" w pliku  ( supla_oled.cpp ), tylko do końca nie wiem co  i gdzie.
Jeżeli Był Byś mi w stanie podpowiedziec, był bym bardzo wdzięczny.
Ps.
Chodzi mi o coś takiego:
 viewtopic.php?p=51215#p51215
tylko dla czujnika BME 280.
krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt gru 17, 2019 5:28 am

Patryk pisze:
wt gru 17, 2019 1:38 am
@krycha88
Prosił bym Cię o podpowiedź ( w miarę możliwości  ).

O ile można w  trybie "konfiguracyjnym" dodać własne nazwy  ( nazwę ) dla czujników  ( czujnika ) ds18b20, ja chciałbym wprowadzić własną nazwę dla  czujnika BME 280 (  na OLED - ie ).
Próbuje już jakiś czas  ( metodą prób i błędów), ale bezskutecznie  ( nie jestem informatykiem ).
Podejrzewam, że trzeba "dodać" "coś" w pliku  ( supla_oled.cpp ), tylko do końca nie wiem co  i gdzie.
Jeżeli Był Byś mi w stanie podpowiedziec, był bym bardzo wdzięczny.
Ps.
Chodzi mi o coś takiego:
 viewtopic.php?p=51215#p51215
tylko dla czujnika BME 280.
musisz dodać kilka rzeczy na wzór DSów:

zapisywanie do eeproma
odczytywanie z eeproma
wyświetlanie na oledzie
wyświetlanie w GUI

zrób identycznie jak dla DSów przeszukaj projekt po "ds18b20_channel[" gdzie na końcu masz "].name"

jeżeli będziesz używać tylko BME to możesz wykorzystać odczytywanie i zapisywanie dla DSów
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... m.cpp#L496
Patryk
Posty: 834
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt gru 17, 2019 9:35 am

Dzięki.
Jednak to "trochę" przerasta moje możliwości.

Zapytam może tak.
Ustawiając tylko jeden czujnik BME280, jak na stałe  ( w programie ), wpisać własną nazwę  ( np Salon ), żeby była wyświetlana na OLED- ie.
krycha88
Posty: 767
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt gru 17, 2019 9:57 am

Patryk pisze:
wt gru 17, 2019 9:35 am
Dzięki.
Jednak to "trochę" przerasta moje możliwości.

Zapytam może tak.
Ustawiając tylko jeden czujnik BME280, jak na stałe  ( w programie ), wpisać własną nazwę  ( np Salon ), żeby była wyświetlana na OLED- ie.
Przed:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... d.cpp#L225
wklej coś w stylu:

Kod: Zaznacz cały

  display->setFont(ArialMT_Plain_10);
  display->drawString(x + temp_width + 20, y + display->getHeight() / 2 - 15, "nazwa czujnika");
  
Patryk
Posty: 834
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt gru 17, 2019 11:05 am

Dzięki !!!
Działa. :D
arqiu70
Posty: 12
Rejestracja: pt sty 04, 2019 9:27 am

wt gru 17, 2019 12:23 pm

Super sprawa z tą nazwą BME, będę musiał to u siebie sprawdzić.
Patryk
Posty: 834
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

wt gru 17, 2019 12:42 pm

arqiu70 pisze:
wt gru 17, 2019 12:23 pm
Super sprawa z tą nazwą BME, będę musiał to u siebie sprawdzić.
Trzeba "tą poprawkę" wprowadzić w trzech miejscach.
Tak jak podał @krycha88 przed linijką 225, oraz 239 i 253.
arqiu70
Posty: 12
Rejestracja: pt sty 04, 2019 9:27 am

śr gru 18, 2019 5:48 pm

Dzięki z info.
Pozdrawiam
arqiu70
Posty: 12
Rejestracja: pt sty 04, 2019 9:27 am

sob gru 21, 2019 9:41 am

Patryk pisze:
wt gru 17, 2019 12:42 pm
arqiu70 pisze:
wt gru 17, 2019 12:23 pm
Super sprawa z tą nazwą BME, będę musiał to u siebie sprawdzić.
Trzeba "tą poprawkę" wprowadzić w trzech miejscach.
Tak jak podał @krycha88 przed linijką 225, oraz 239 i 253.
Jeszcze raz dzięki za info. Zrobione. Te nazwy dodają efektu. Super sprawa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”