ESP8266 Primary GUI v2

Maniek913
Posty: 198
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pn sty 13, 2020 12:08 pm

Witam
Mam w domu sieć czujników DS (16szt) obsługiwaną starym programem maxitermo który działa już 8lat,(nawiasem mówiąc chyba autor tego programiku(nazwisko się zgadza) też miał problemy z przesiadką na esp -https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3063119.html, https://www.esp8266.com/viewtopic.php?f ... 9&start=20#) i chciałbym je połączyć z supla, niestety jak dotąd bezskutecznie:
viewtopic.php?f=11&t=4134&start=80 (ostatni post na stronie)

Więc jak pojawił się soft Primary V2 od kol krycha88 to pełen entuzjazmu zbudowałem model i po próbach z moją siecią które przeszły pozytywnie zbudowałem sprzęt docelowy, i tu zonk:brak wykrywania czujników DS - (czujnik BME pracuje bezbłędnie) Zauważyłem że układ "nie lubi" zasilaczy sieciowych, mimo że używałem różnych modeli też tych absolutnie pewnych i markowych.Wróciłem więc do "laboratorium" i mam takie konkluzje: Układ zasilany z baterii przez standardowy zasilacz płytek stykowych napięciem 3V3 działa prawidłowo - wykrywa czujniki zarówno w trybie 3przewodowym, jak i pasożytniczym.Po zmianie zasilania na 5V i wykorzystaniu identycznego stabilizatora 3V3 ale już na pokładzie płytki modułu - brak wykrywania czujników -no może poza jednym, dwoma z 8-miu podłączonych.(dodam że "wyprowadzenie" tego stabilizatora z płytki i podłączeniu bezpośrednio za stabilizator 5V skutkuje poprawną pracą) W tym stanie kilkusekundowe odłączenie danego czujnika powoduje że czujnik się pojawia, niekiedy z zawyżonym wskazaniem(nie spowodowanym ogrzaniem palcami)i po kilkunastu minutach dochodzi do normy.Jeżeli przy starcie nie wykryto żadnego czujnika to ta operacja nie jest skuteczna. Reset samego esp nie powoduje błędów wykrywania czujników - układ wstaje bez problemu. Świadczyłoby to że same czujniki DS w jakiś sposób się "zawieszają???". Można "resetować"jeden, dwa czujniki jednocześnie, ale już wyłączenie wszystkich na raz nie daje rezultatu. Wszystko te sytuacje starałem się zobrazować na załączonym filmiku. Wykonałem już drugą wersję sprzętu z nowych innych podzespołów i efekt jest ten sam i doskonale powtarzalny więc raczej wykluczam problem hardwarowy.Jeszcze jedno- zostawiłem na noc pracujący model z niewykrytymi kilkoma czujnikami (żeby sprawdzić w dłuższej perspektywie czy samodzielnie nie wykryje pozostałych czujników) i nic takiego nie nastąpiło = doszedł jeszcze jeden "kwiatek"- brak załączania przekaźnika(restart nie pomaga) -sam przycisk działa bo po dłuższym przyciśnięciu wchodzi w tryb konfiguracyjny.Przełożyłem więc płytkę z urządzenia do "laboratorium" i tu działa prawidłowo wraz z przyciskiem ???, ale co kilkanaście minut resetuje się połączenie z Wi_Fi i/lub z serwerem, po czym normalnie wstaje.Zamieniam więc płytkę esp na drugi egzemplarz z identycznym softem, która nie pracowała w nocy i już nie ma restartów. Po kilku godzinach wkładam ponownie "restartującą" się płytkę i już jest OK - brak restartów.Nic z tego nie kumam. Obecnie układ pracuje już kilkanaście godzin z wykrytymi wszystkimi czujnikami i jest OK, ale jak zamontuję ten układ na stałe to znowu nie wykryje mi czujników- a niektóre czujniki są w trudno dostępnych miejscach i nie jest łatwo ich odłączyć, nie mówiąc już o zaniku zasilania w przyszłości.
Może ktoś przerabiał temat multiDS i ma jakieś sugestie, jak rozwiązać ten problem?
Po kontakcie z kol. krycha88 próbowałem modyfikować kod zmieniając metodę" get_temperature", ale z uwagi na to że żaden ze mnie programista to nic z tego nie wyszło - uzyskałem wskazania 0.0stopni na każdym kanale niezależnie czy czujnik jest podłączony czy nie.
Wiem że kol Duch_ użytkuje podobną sieć czujników, ale zdaje się tylko z ThingSpeak-iem - jeżeli nie to prosiłbym o szczegóły tego projektu
Pozdrawiam

link do filmu (zasilanie z docelowego zasilacza): https://www.youtube.com/watch?v=OtsPK-JSrZE
zasilanie z baterii poprzez zasilacz płytek prototypowych) : https://www.youtube.com/watch?v=FMRv-2eicMQ&t=87s
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn sty 13, 2020 12:18 pm

Maniek913 pisze:
pn sty 13, 2020 12:08 pm
Witam
Mam w domu sieć czujników DS (16szt) obsługiwaną starym programem maxitermo który działa już 8lat,(nawiasem mówiąc chyba autor tego programiku(nazwisko się zgadza) też miał problemy z przesiadką na esp -https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3063119.html, https://www.esp8266.com/viewtopic.php?f ... 9&start=20#) i chciałbym je połączyć z supla, niestety jak dotąd bezskutecznie:
viewtopic.php?f=11&t=4134&start=80 (ostatni post na stronie)

Więc jak pojawił się soft Primary V2 od kol krycha88 to pełen entuzjazmu zbudowałem model i po próbach z moją siecią które przeszły pozytywnie zbudowałem sprzęt docelowy, i tu zonk:brak wykrywania czujników DS - (czujnik BME pracuje bezbłędnie) Zauważyłem że układ "nie lubi" zasilaczy sieciowych, mimo że używałem różnych modeli też tych absolutnie pewnych i markowych.Wróciłem więc do "laboratorium" i mam takie konkluzje: Układ zasilany z baterii przez standardowy zasilacz płytek stykowych napięciem 3V3 działa prawidłowo - wykrywa czujniki zarówno w trybie 3przewodowym, jak i pasożytniczym.Po zmianie zasilania na 5V i wykorzystaniu identycznego stabilizatora 3V3 ale już na pokładzie płytki modułu - brak wykrywania czujników -no może poza jednym, dwoma z 8-miu podłączonych.(dodam że "wyprowadzenie" tego stabilizatora z płytki i podłączeniu bezpośrednio za stabilizator 5V skutkuje poprawną pracą) W tym stanie kilkusekundowe odłączenie danego czujnika powoduje że czujnik się pojawia, niekiedy z zawyżonym wskazaniem(nie spowodowanym ogrzaniem palcami)i po kilkunastu minutach dochodzi do normy.Jeżeli przy starcie nie wykryto żadnego czujnika to ta operacja nie jest skuteczna. Reset samego esp nie powoduje błędów wykrywania czujników - układ wstaje bez problemu. Świadczyłoby to że same czujniki DS w jakiś sposób się "zawieszają???". Można "resetować"jeden, dwa czujniki jednocześnie, ale już wyłączenie wszystkich na raz nie daje rezultatu. Wszystko te sytuacje starałem się zobrazować na załączonym filmiku. Wykonałem już drugą wersję sprzętu z nowych innych podzespołów i efekt jest ten sam i doskonale powtarzalny więc raczej wykluczam problem hardwarowy.Jeszcze jedno- zostawiłem na noc pracujący model z niewykrytymi kilkoma czujnikami (żeby sprawdzić w dłuższej perspektywie czy samodzielnie nie wykryje pozostałych czujników) i nic takiego nie nastąpiło = doszedł jeszcze jeden "kwiatek"- brak załączania przekaźnika(restart nie pomaga) -sam przycisk działa bo po dłuższym przyciśnięciu wchodzi w tryb konfiguracyjny.Przełożyłem więc płytkę z urządzenia do "laboratorium" i tu działa prawidłowo wraz z przyciskiem ???, ale co kilkanaście minut resetuje się połączenie z Wi_Fi i/lub z serwerem, po czym normalnie wstaje.Zamieniam więc płytkę esp na drugi egzemplarz z identycznym softem, która nie pracowała w nocy i już nie ma restartów. Po kilku godzinach wkładam ponownie "restartującą" się płytkę i już jest OK - brak restartów.Nic z tego nie kumam. Obecnie układ pracuje już kilkanaście godzin z wykrytymi wszystkimi czujnikami i jest OK, ale jak zamontuję ten układ na stałe to znowu nie wykryje mi czujników- a niektóre czujniki są w trudno dostępnych miejscach i nie jest łatwo ich odłączyć, nie mówiąc już o zaniku zasilania w przyszłości.
Może ktoś przerabiał temat multiDS i ma jakieś sugestie, jak rozwiązać ten problem?
Po kontakcie z kol. krycha88 próbowałem modyfikować kod zmieniając metodę" get_temperature", ale z uwagi na to że żaden ze mnie programista to nic z tego nie wyszło - uzyskałem wskazania 0.0stopni na każdym kanale niezależnie czy czujnik jest podłączony czy nie.
Wiem że kol Duch_ użytkuje podobną sieć czujników, ale zdaje się tylko z ThingSpeak-iem - jeżeli nie to prosiłbym o szczegóły tego projektu
Pozdrawiam

link do filmu (zasilanie z docelowego zasilacza): https://www.youtube.com/watch?v=OtsPK-JSrZE
zasilanie z baterii poprzez zasilacz płytek prototypowych) : https://www.youtube.com/watch?v=FMRv-2eicMQ&t=87s
podmień metodę i zapewne będzie dobrze.
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... I.ino#L591

Muszę ją w końcu podmienić na domyślnym branchu zawsze zapomnę ...
Maniek913
Posty: 198
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pn sty 13, 2020 12:19 pm

Napisałem już że nie umiem :oops:
Jeżeli możesz to zrób to dla mnie - w załączeniu mój katalog z projektem.
Primary_GUI.7z
(252.67 KiB) Pobrany 27 razy
Ostatnio zmieniony pn sty 13, 2020 12:24 pm przez Maniek913, łącznie zmieniany 1 raz.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn sty 13, 2020 12:23 pm

odszukaj w pliku Primary_GUI.ino metodę get_temperature(int channelNumber, double last_val) i podmień ją na tą z linka:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... I.ino#L591
Maniek913
Posty: 198
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pn sty 13, 2020 12:25 pm

Robiłem tak i efekt to same zera wskazań
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn sty 13, 2020 12:53 pm

Maniek913 pisze:
pn sty 13, 2020 12:25 pm
Robiłem tak i efekt to same zera wskazań
Wieczorem Ci skompiluję projekt, to sprawdzisz czy będzie dobrze :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 532
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn sty 13, 2020 1:06 pm

Maniek913 pisze:
pn sty 13, 2020 12:25 pm
Robiłem tak i efekt to same zera wskazań
Możesz spróbować na nowej rozwojowej wersji biblioteki pod Arduino IDE:
https://github.com/klew/arduino/tree/develop

Jest tam przykład dla 4 DS'ów, ale można go rozszerzyć po prostu dodając kolejne DS'y i ich numery seryjne.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn sty 13, 2020 4:20 pm

Maniek913 pisze:
pn sty 13, 2020 12:25 pm
Robiłem tak i efekt to same zera wskazań
Zobacz na tej kompilacji, ale nie sprawdzałem czy działa. Ilość czujników DS podajesz od strony GUI urządzenia
Ostatnio zmieniony pn sty 13, 2020 6:26 pm przez krycha88, łącznie zmieniany 1 raz.
Maniek913
Posty: 198
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pn sty 13, 2020 6:25 pm

Dzięki ,ale na tym sofcie nie wykrywa mi w ogóle żadnego ds-a i ma duże problemy z połączeniem.
Możesz mi po prostu przepisać przesłany szkic zmieniając tą "metodę" i odesłać mi z powrotem do kompilacji?
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 206
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn sty 13, 2020 7:17 pm

Maniek913 pisze:
pn sty 13, 2020 6:25 pm
Dzięki ,ale na tym sofcie nie wykrywa mi w ogóle żadnego ds-a i ma duże problemy z połączeniem.
Możesz mi po prostu przepisać przesłany szkic zmieniając tą "metodę" i odesłać mi z powrotem do kompilacji?
Podmien cala zawartos metody, nic wiecej. U mnie podzialalo. Podlacz DSy przed wlaczeniem esp.
ODPOWIEDZ