ESP8266 Primary GUI v2

krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn sty 13, 2020 7:20 pm

uchnast.michal pisze:
pn sty 13, 2020 7:17 pm
Maniek913 pisze:
pn sty 13, 2020 6:25 pm
Dzięki ,ale na tym sofcie nie wykrywa mi w ogóle żadnego ds-a i ma duże problemy z połączeniem.
Możesz mi po prostu przepisać przesłany szkic zmieniając tą "metodę" i odesłać mi z powrotem do kompilacji?
Podmien cala zawartos metody, nic wiecej. U mnie podzialalo. Podlacz DSy przed wlaczeniem esp.
ale OLED nie działał poprawnie :) kolega już testuje poprawiony soft może zaraz da znać. A poprawki wrzucę.
Maniek913
Posty: 198
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pn sty 13, 2020 7:25 pm

Dzieki
Krycha właśnie mi podesłał poprawkę - testy w toku
Maniek913
Posty: 198
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

pn sty 13, 2020 9:09 pm

Dziękuję kol krycha88 za zainteresowanie i pomoc, ale niestety na razie pozostałem dalej z problemem. Modyfikacja softu bynajmniej u mnie spowodowała przeciwne skutki, tzn. dużo gorzej wykrywa czujniki. Za to lepiej wygląda komunikacja z serwerem.
dobo
Posty: 198
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

śr sty 22, 2020 9:31 am

Czy u was też jest problem, że jak urządzenie nie jest połączone z cloud to nie można sterować ręcznie przekaźnikami?
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 129
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr sty 22, 2020 10:13 am

Maniek913 pisze:
pn sty 13, 2020 9:09 pm
Dziękuję kol krycha88 za zainteresowanie i pomoc, ale niestety na razie pozostałem dalej z problemem. Modyfikacja softu bynajmniej u mnie spowodowała przeciwne skutki, tzn. dużo gorzej wykrywa czujniki. Za to lepiej wygląda komunikacja z serwerem.
A jaki masz rezystor podciągający do przewodu danych?
1x MEW-01, 1x PNW-01, 1x ROW-02
This is only the beggining...
Maniek913
Posty: 198
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

śr sty 22, 2020 10:31 am

Rezystor w moim przypadku nic nie zmienia, testowałem wszystkie opcje, teraz mam standard -4,7k,
Ale mam super wiadomość, kol. krycha88 po kilku nieudanych podejściach rozwiązał mój problem :D wczoraj podesłał mi soft który nareszcie nie ma problemu z rozpoznawaniem czujników i co najważniejsze znikł dziwny objaw po zmianie zasilania co wcześniej opisywałem...
Nie umiem sensownie wytłumaczyć sobie o co chodzi - ale jeszcze dziś sprawdziłem - na pewno to jest problem softwarowy - po wgraniu poprzedniej wersji problem powraca. Tak że BRAWO krycha ,wielkie dzięki za zaangażowanie. Jeszcze dziś cd. testów - na długich liniach i próby z trybem pasożytniczym.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 22, 2020 10:41 am

dobo pisze:
śr sty 22, 2020 9:31 am
Czy u was też jest problem, że jak urządzenie nie jest połączone z cloud to nie można sterować ręcznie przekaźnikami?
wg mnie nie ma takiego problemu :) Nie połączony z cloud rozumiesz brak wifi czy jeszcze inny stan?
Maniek913
Posty: 198
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

śr sty 22, 2020 10:52 am

dobo pisze:
śr sty 22, 2020 9:31 am
Czy u was też jest problem, że jak urządzenie nie jest połączone z cloud to nie można sterować ręcznie przekaźnikami?
To prawda, ale nie do końca - obserwując terminal przy np. celowym wprowadzeniu błędnego hasła do Wi-Fi to generalnie przy dużej determinacji można sterować przekaźnikiem - jeżeli tylko ESP "będzie miał chwilkę ;) "na obsługę butona to załączy i wyłączy przekaźnik po iluś tam próbach. Tu niestety chyba jest problem z "jednowątkowością" ESP.Trzeba by pewnie jakoś zatrzymać próby połączenia po kilku niepowodzeniach na jakiś czas, aby można obsłużyć sterowanie lokalne bez połączenia z internetem.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 22, 2020 10:58 am

Maniek913 pisze:
śr sty 22, 2020 10:52 am
dobo pisze:
śr sty 22, 2020 9:31 am
Czy u was też jest problem, że jak urządzenie nie jest połączone z cloud to nie można sterować ręcznie przekaźnikami?
To prawda, ale nie do końca - obserwując terminal przy np. celowym wprowadzeniu błędnego hasła do Wi-Fi to generalnie przy dużej determinacji można sterować przekaźnikiem - jeżeli tylko ESP "będzie miał chwilkę ;) "na obsługę butona to załączy i wyłączy przekaźnik po iluś tam próbach. Tu niestety chyba jest problem z "jednowątkowością" ESP.Trzeba by pewnie jakoś zatrzymać próby połączenia po kilku niepowodzeniach na jakiś czas, aby można obsłużyć sterowanie lokalne bez połączenia z internetem.
Nie powinno być takiego objawu, problem macie tylko gdy są czujniki DS?
Maniek913
Posty: 198
Rejestracja: czw lut 22, 2018 9:46 pm

śr sty 22, 2020 11:01 am

Zaraz sprawdzę bez czujników
ODPOWIEDZ