ESP8266 Primary GUI v2

krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr sty 22, 2020 8:24 pm

dobo pisze:
śr sty 22, 2020 6:31 pm
Przy okazji zapytam czy coś nowego doszło w wersji custom bo widzę nowe poprawki :)
Jak potrzebuje nowy ficzer, obsługę nowej płytki czy nowy czujnik to go tam dodaje.
buli
Posty: 22
Rejestracja: pn gru 26, 2016 8:57 am

czw sty 23, 2020 8:00 am

Testowałeś może ten soft z roletami? Próbowałem wgrać go do nodemcu jako rolety. Opuszczanie działa bez problemu. Natomiast gdy chce podnieść roletę to przekaźnik kliknie na ok 1s i nie jedzie dale. Zauważyłem też, że trzeba potem kalibrować roletę od nowa.
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1015
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sty 29, 2020 11:50 am

Posiadam stary moduł esp01 z 8Mbit flash( czarny), wgrałem do niego Primary GUI v2 z jednym ds'em. Teoretycznie działa, jest AP, da się wejść w tryb konfiguracji, w konfigu widać temperaturę ale nie zapisuje nowej konfiguracji a pojawiają się w niej niezłe śmieci :D . zmieniłem na " #define EEPROM_SIZE 512" w pliku supla_setings.h ale nie pomaga, co trzeba by było jeszcze zmienić ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
Patryk
Posty: 696
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

śr sty 29, 2020 12:11 pm

shimano73 pisze:
śr sty 29, 2020 11:50 am
Posiadam stary moduł esp01 z 8Mbit flash( czarny), wgrałem do niego Primary GUI v2 z jednym ds'em. Teoretycznie działa, jest AP, da się wejść w tryb konfiguracji, w konfigu widać temperaturę ale nie zapisuje nowej konfiguracji a pojawiają się w niej niezłe śmieci :D . zmieniłem na " #define EEPROM_SIZE 512" w pliku supla_setings.h ale nie pomaga, co trzeba by było jeszcze zmienić ?
Możliwe, że masz tam  pamięć firmy PUYA:
 viewtopic.php?p=55186#p55186
Z tą pamięcią są problemy:
 viewtopic.php?p=55235#p55235
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1015
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr sty 29, 2020 12:51 pm

Patryk pisze:
śr sty 29, 2020 12:11 pm
shimano73 pisze:
śr sty 29, 2020 11:50 am
Posiadam stary moduł esp01 z 8Mbit flash( czarny), wgrałem do niego Primary GUI v2 z jednym ds'em. Teoretycznie działa, jest AP, da się wejść w tryb konfiguracji, w konfigu widać temperaturę ale nie zapisuje nowej konfiguracji a pojawiają się w niej niezłe śmieci :D . zmieniłem na " #define EEPROM_SIZE 512" w pliku supla_setings.h ale nie pomaga, co trzeba by było jeszcze zmienić ?
Możliwe, że masz tam  pamięć firmy PUYA:
 viewtopic.php?p=55186#p55186
Z tą pamięcią są problemy:
 viewtopic.php?p=55235#p55235
Chyba raczej nie to , pamięć innego producenta . Z tym modułem nigdy nie było problemów , ale nigdy nie używałem emulacji eepromu na jego flash’u
Załączniki
6FA7CBC5-8AF8-41A6-A083-66CB8CE5956D.png
6FA7CBC5-8AF8-41A6-A083-66CB8CE5956D.png (1.36 MiB) Przejrzano 398 razy
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
dobo
Posty: 198
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pt sty 31, 2020 11:31 am

@krycha88 czy w tym kodzie jest programowa eliminacja drgania styków?
Zastanawiam się czy w projektowanej płytce zastosować sprzętowa eliminację drgania styków w formie rezystor i kondensator lub lepszej dwa rezystory i kondensator.
Jeśli jest programowa to nie ma sensu robić sprzętowej, zawsze to dodatkowe miejsce na inne elementy lub zmniejszenie wielkości PCB.

Edit
Poprawiłem pisownię chodziło o programową eliminację.
Ostatnio zmieniony pt sty 31, 2020 1:41 pm przez dobo, łącznie zmieniany 1 raz.
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt sty 31, 2020 11:54 am

dobo pisze:
pt sty 31, 2020 11:31 am
@krycha88 czy w tym kodzie jest sprzętowa eliminacja drgania styków?
Zastanawiam się czy w projektowanej płytce zastosować sprzętowa eliminację drgania styków w formie rezystor i kondensator lub lepszej dwa rezystory i kondensator.
Jeśli jest sprzętowa to nie ma sensu tego robić. I zawsze to dodatkowe miejsce na inne elementy lub zmniejszenie wielkości PCB.
https://github.com/krycha88/SuplaDevice ... e.cpp#L943
dobo
Posty: 198
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pt sty 31, 2020 1:46 pm

Czyli w samym kodzie jej nie ma? natomiast jest tylko w bibliotece.
Czy działa to na zasadzie sprawdzenia czy występuje stan niski po każdej 100?
Czy od naciśnięcia przycisku do jego zwolnienia musi minąć 100? Jeśli będzie to krótsze to nic się nie załączy ale wyeliminuje załączanie przez przypadkowe zakłócenia (chyba taki problem występuje w SonoffMini).
Czy jest to czas do ustania drgań i dopiero po 100 jeśli stan np. będzie niski zostanie wykonane zaprogramowane zadanie?
krycha88
Posty: 645
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt sty 31, 2020 6:33 pm

dobo pisze:
pt sty 31, 2020 1:46 pm
Czyli w samym kodzie jej nie ma? natomiast jest tylko w bibliotece.
Czy działa to na zasadzie sprawdzenia czy występuje stan niski po każdej 100?
Czy od naciśnięcia przycisku do jego zwolnienia musi minąć 100? Jeśli będzie to krótsze to nic się nie załączy ale wyeliminuje załączanie przez przypadkowe zakłócenia (chyba taki problem występuje w SonoffMini).
Czy jest to czas do ustania drgań i dopiero po 100 jeśli stan np. będzie niski zostanie wykonane zaprogramowane zadanie?
Wciśnięcie wielokrotne przycisku w ciągu 100milisekunt zadziała tylko raz.
dobo
Posty: 198
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm

pt sty 31, 2020 6:55 pm

Ok rozumiem. Właśnie przed chwilą znalazłem filmik i kurs Forbot opisujący wewnętrzny timer millis.
A jest funkcja na zakłócenia, która mogłaby uchronić przed załączeniem np przekaźnika?
ODPOWIEDZ