ESP8266 Primary GUI v2

George2002
Posty: 132
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

sob lut 22, 2020 9:50 pm

krzysiek_bb pisze:
sob lut 22, 2020 9:42 am
krycha88 pisze:
pn sty 13, 2020 12:23 pm
odszukaj w pliku Primary_GUI.ino metodę get_temperature(int channelNumber, double last_val) i podmień ją na tą z linka:
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... I.ino#L591
Witam
Podpowiedzcie gdzie mam błąd, wszystko się pięknie, ładnie kompiluje ale brak odczytu z BME280 oraz brak sterowania przekaźnikiem.
Bez wyświetlacza.
SDA 4
SCL 5
przekaźnik na 12 przełacznik 0
DS18b20 13
co robię nie tak. W załączeniu pliki do kompilacji. Prośba o pomoc lub naprowadzenie.
Primo jaka płytka secondo jeśli na płytce Bme280 nie ma rezystorów podciągających i2c to warto je dodać 4,7K na sda i scl :)
tomkowski
Posty: 109
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lut 23, 2020 1:22 pm

Cześć,

Pewnie pytanie wyda Wam się dziwne:P ale dopiero zaczynam przygodę z Arduino IDE.
Chciałbym wrzucić (skompilować i wgrać) Primary GUI v2 na płytkę InCan'a.
Obecnie - testowo - chcę skompilować na Wemos D1.
W kodzie poprawiłem numery GPIO, zakomentowałem "add_Oled()" jako, że nie używam. Podczas kompilacji pojawiły się oczywiście błędy dotyczące brakujących bibliotek. Z tym sobie poradziłem. Poza jednym:

"supla_oled.cpp:14:57: fatal error: SH1106Wire.h: No such file or directory
#include "SH1106Wire.h" // legacy: #include "SH1106.h"
compilation terminated.
exit status 1
SH1106Wire.h: No such file or directory"

Podemieniałem już SuplaDevice (obecnie kompiluję na bibliotece z GitHuba kolegi krycha88). Próbowałem dograć wspomnianą bibliotekę, jednak bez sukcesu.

Need Help! :(


Edit:
OK - brakującą bibliotekę znalazłem tu:
https://github.com/ThingPulse/esp8266-oled-ssd1306

Do tego oczywiście SuplaDevice od krycha88.
Robik
Posty: 23
Rejestracja: pn lut 17, 2020 8:41 pm

wt mar 03, 2020 8:04 pm

Może jest osiągalna binarka dla ESP8285 pod Sonoff-a
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

śr mar 04, 2020 7:35 am

Jaką płytkę macie wybraną podczas kompilacji w Arduino IDE?
Ciągle wywala mi błąd: Błąd kompilacji dla płytki NodeMCU 1.0 (ESP-12E Module).

Chcę to ogólnie wrzucić na Wemosa D1 mini.
tomkowski
Posty: 109
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr mar 04, 2020 8:53 am

Masz dodane w Arduino dodatkowe definicje płytek>

Kod: Zaznacz cały

	
https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
a Tu dokładny opis:
https://forbot.pl/blog/leksykon/esp8266
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

śr mar 04, 2020 9:05 am

tomkowski pisze:
śr mar 04, 2020 8:53 am
Masz dodane w Arduino dodatkowe definicje płytek>

Kod: Zaznacz cały

	
https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json
a Tu dokładny opis:
https://forbot.pl/blog/leksykon/esp8266
Mam zainstalowaną tę paczkę płytek ale którą wybrać podczas kompilacji?
Krzychup
Posty: 23
Rejestracja: czw gru 26, 2019 8:23 pm

śr mar 04, 2020 9:38 am

pilcu pisze:
śr mar 04, 2020 7:35 am
Chcę to ogólnie wrzucić na Wemosa D1 mini.
Do Wemosa wybieram "LOLIN(WEMOS) D1 R2 & mini".
krycha88
Posty: 687
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr mar 04, 2020 9:41 am

Krzychup pisze:
śr mar 04, 2020 9:38 am
pilcu pisze:
śr mar 04, 2020 7:35 am
Chcę to ogólnie wrzucić na Wemosa D1 mini.
Do Wemosa wybieram "LOLIN(WEMOS) D1 R2 & mini".
możesz również wybrać esp8266 tylko flash size ustaw nie większy niż masz w ESP.
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

śr mar 04, 2020 10:18 am

Wszystko już poszło, płytka NodeMCU 1.0 działa.
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

czw mar 05, 2020 8:08 am

Mam problem z ciągłym restartowaniem modułu.
Podłączony OLED, DS i BME, (4 "kanały" pokazuje wyświetlacz)
Wszystkie czujniki pokazują prawidłowe wartości ale po przejściu do ostatniego kanału nie przeskakuje do wyświetlania pierwszego tylko restartuje się i na nowo loguje do sieci.

Co może być nie tak?
https://youtu.be/j4Vgk-xhF3w
Ostatnio zmieniony czw mar 05, 2020 9:49 am przez pilcu, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ