ESP8266 Primary GUI v2

krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw mar 05, 2020 8:17 am

pilcu pisze:
czw mar 05, 2020 8:08 am
Mam problem z ciągłym restartowaniem modułu.
Podłączony OLED, DS i BME, (4 "kanały" pokazuje wyświetlacz)
Wszystkie czujniki pokazują prawidłowe wartości ale po przejściu do ostatniego kanału nie przeskakuje do wyświetlania pierwszego tylko restartuje się i nawo loguje do sieci.

Co może być nie tak?
pokaż co wyświetla się na serial monitorze.
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

czw mar 05, 2020 9:46 am

krycha88 pisze:
czw mar 05, 2020 8:17 am
pilcu pisze:
czw mar 05, 2020 8:08 am
Mam problem z ciągłym restartowaniem modułu.
Podłączony OLED, DS i BME, (4 "kanały" pokazuje wyświetlacz)
Wszystkie czujniki pokazują prawidłowe wartości ale po przejściu do ostatniego kanału nie przeskakuje do wyświetlania pierwszego tylko restartuje się i nawo loguje do sieci.

Co może być nie tak?
pokaż co wyświetla się na serial monitorze.
putty.png
putty.png (55.51 KiB) Przejrzano 335 razy
krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw mar 05, 2020 10:06 am

W Arduino IDE masz wbudowany serial monitor Ctrl+Shift+M :)

Restartuje się ESP z jakiegoś błędu. Czy robisz coś specyficznego? odpalasz www czy coś innego? Spróbują bez dodawania DSów.
Polecam tą wersję https://github.com/krycha88/Primary_GUI/tree/custom
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

czw mar 05, 2020 10:30 am

Monitor to pokazuje.
fgs.png
fgs.png (73.65 KiB) Przejrzano 312 razy
EDIT:

Problem częściowo rozwiązałem.
Wyłączyłem kanał DS18B20Multi a włączyłem pojedynczy odczyt dla tego czujnika i problem ustąpił.
Wcześniej miałem aktywny kanał "Multi" i zdefiniowany "max" na 1 czujnik.
krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw mar 05, 2020 11:10 am

pilcu pisze:
czw mar 05, 2020 10:30 am
Monitor to pokazuje.
fgs.png

EDIT:

Problem częściowo rozwiązałem.
Wyłączyłem kanał DS18B20Multi a włączyłem pojedynczy odczyt dla tego czujnika i problem ustąpił.
Wcześniej miałem aktywny kanał "Multi" i zdefiniowany "max" na 1 czujnik.
Nie powinno się wywalać. a sprawdzasz na https://github.com/krycha88/Primary_GUI/tree/custom ??
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

czw mar 05, 2020 11:28 am

krycha88 pisze:
czw mar 05, 2020 11:10 am
pilcu pisze:
czw mar 05, 2020 10:30 am
Monitor to pokazuje.
fgs.png

EDIT:

Problem częściowo rozwiązałem.
Wyłączyłem kanał DS18B20Multi a włączyłem pojedynczy odczyt dla tego czujnika i problem ustąpił.
Wcześniej miałem aktywny kanał "Multi" i zdefiniowany "max" na 1 czujnik.
Nie powinno się wywalać. a sprawdzasz na https://github.com/krycha88/Primary_GUI/tree/custom ??
Dokładnie na tej wersji, przed chwilą ja pobierałem od Ciebie.
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

śr mar 11, 2020 5:15 am

Mam 2 problemy z softem. Uaktywniłem kanał przekaźnika i do niego przypisany przycisk monostabilny.
Po pierwsze soft nie "podtrzymuje" zadanego stanu. Działa włącz/wyłącz ale po włączeniu sam się wyłącza losowo po kilku/kilkunastu minutach.
Po drugie włączając przekaźnik z apki zmienia się ikona w apce na aktywną ale po kliknięciu przycisku monostabilnego przekaźnik się przełącza ale w apce nie zmienia się ikona stanu.

Pomoże ktoś co poprawić w kodzie?
krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr mar 11, 2020 5:48 am

pilcu pisze:
śr mar 11, 2020 5:15 am
Mam 2 problemy z softem. Uaktywniłem kanał przekaźnika i do niego przypisany przycisk monostabilny.
Po pierwsze soft nie "podtrzymuje" zadanego stanu. Działa włącz/wyłącz ale po włączeniu sam się wyłącza losowo po kilku/kilkunastu minutach.
Po drugie włączając przekaźnik z apki zmienia się ikona w apce na aktywną ale po kliknięciu przycisku monostabilnego przekaźnik się przełącza ale w apce nie zmienia się ikona stanu.

Pomoże ktoś co poprawić w kodzie?
jakiej wersji płytek używasz? Pokaż również jak konfigurujesz soft.
Awatar użytkownika
pilcu
Posty: 165
Rejestracja: pt sty 11, 2019 9:49 am
Lokalizacja: Wrocław

śr mar 11, 2020 6:13 am

Wgrywam to na Wemosa d1 mini a w Arduino IDE mam wybraną płytkę LOLIN(WEMOS) D1 R2 & mini.
1.png
1.png (86.7 KiB) Przejrzano 187 razy
EDIT:

Zauważyłem teraz, że moduł traci stan przekaźnika po ponownym zarejestrowaniu do routera.
W panelu konfiguracyjnym jest wybrane "pamiętaj stan".
krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

śr mar 11, 2020 6:43 am

pilcu pisze:
śr mar 11, 2020 6:13 am
Wgrywam to na Wemosa d1 mini a w Arduino IDE mam wybraną płytkę LOLIN(WEMOS) D1 R2 & mini.

1.png

EDIT:

Zauważyłem teraz, że moduł traci stan przekaźnika po ponownym zarejestrowaniu do routera.
W panelu konfiguracyjnym jest wybrane "pamiętaj stan".
a jaką masz zainstalowaną wersję płytek? aktualna to 2.6.3

uruchom sobie monitor portu szeregowego i zobacz co się dzieje po restarcie urządzenie.
ODPOWIEDZ