ESP8266 Primary GUI v2

krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn mar 23, 2020 1:55 pm

klew pisze:
pn mar 23, 2020 1:47 pm
krycha88 pisze:
pn mar 23, 2020 12:54 pm
Nie potwierdzam :-) użyj biblioteki od kolegi @klew
https://github.com/klew/arduino
Jeżeli tam będziesz miał identyczny problem to już wiesz gdzie szukać problemu.
Używasz nowej biblioteki do DSów? Czy to jeszcze po starej bibliotece leci?
Bo jakoś magiczne 25 stopni przy resecie połączenia (po zmianie kanału w cloud) wydaje mi się mało prawdopodobne :)
W typm projekcie jest użyta stara biblioteka. Przez panującego wirusa nie mam kiedy dokończyć nowego Primary GUI na nowej bibliotece - 24h dzieci w domu 🙂
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 250
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn mar 23, 2020 4:01 pm

Nie bardzo rozumiem. SuplaDevice pobierałem od Krychy, a w linku od klew jest tylko DS18B20.h, ktorej wcześniej nie miałem.
Edit
krycha88 pisze:
pn mar 23, 2020 1:55 pm
W typm projekcie jest użyta stara biblioteka. Przez panującego wirusa nie mam kiedy dokończyć nowego Primary GUI na nowej bibliotece - 24h dzieci w domu 🙂
Czyli lepiej poczekać?
Ostatnio zmieniony pn mar 23, 2020 5:23 pm przez uchnast.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn mar 23, 2020 5:23 pm

uchnast.michal pisze:
pn mar 23, 2020 4:01 pm
Nie bardzo rozumiem. SuplaDevice pobierałem od Krychy, a w linku od klew jest tylko DS18B20.h, ktorej wcześniej nie miałem.
To są zupełnie inne biblioteki.

Tu masz przykłady jak dodac obsługę DSow na nowej:
https://github.com/klew/arduino/blob/ma ... rature.ino
George2002
Posty: 132
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

pn mar 23, 2020 5:30 pm

Kurczę albo coś robię źle albo to nie będzie tak działać ale potrzebuję wykorzystać wersję z:
add_Relay_Button(12, 0, CHOICE_TYPE, 100);
czyli aby przekaźnik czy cokolwiek co tam będę miał na wyjściu załączyło i wyłączyło w tym konkretnym przypadku 100ms no i działa ale z przycisku a z aplikacji już 0,5s i później już nawet z przycisku 0,5s i teraz pytanie do krycha88 - da się to jakoś obejść :( ? w supli na stronce mam ustawione jako otwieranie drzwi jeśli to coś pomorze :(

PS
Wiem że w supli ja się ustawić jako otwieranie drzwi i fajnie ale potrzebuję mniej czasu załączenia niż 0,5s a konkretniej około 100ms - dotyk który chcę sterować reaguje w takim czasie a jeśli mam 0,5s to zaczyna ściemniać światło a ja potrzebuję włączać/wyłączać czyli dotyk krótszy niż 100ms :(
Ostatnio zmieniony pn mar 23, 2020 5:35 pm przez George2002, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 250
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn mar 23, 2020 5:34 pm

krycha88 pisze:
pn mar 23, 2020 5:23 pm
uchnast.michal pisze:
pn mar 23, 2020 4:01 pm
Nie bardzo rozumiem. SuplaDevice pobierałem od Krychy, a w linku od klew jest tylko DS18B20.h, ktorej wcześniej nie miałem.
To są zupełnie inne biblioteki.

Tu masz przykłady jak dodac obsługę DSow na nowej:
https://github.com/klew/arduino/blob/ma ... rature.ino
To poczekam ;p Będzie szybciej niż sam ogarnę. Dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 670
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn mar 23, 2020 5:40 pm

uchnast.michal pisze:
pn mar 23, 2020 5:34 pm
krycha88 pisze:
pn mar 23, 2020 5:23 pm
uchnast.michal pisze:
pn mar 23, 2020 4:01 pm
Nie bardzo rozumiem. SuplaDevice pobierałem od Krychy, a w linku od klew jest tylko DS18B20.h, ktorej wcześniej nie miałem.
To są zupełnie inne biblioteki.

Tu masz przykłady jak dodac obsługę DSow na nowej:
https://github.com/klew/arduino/blob/ma ... rature.ino
To poczekam ;p Będzie szybciej niż sam ogarnę. Dziękuję za odpowiedź.
Chodziło o to, abyś wgrał tylko tą nową wersję biblioteki i odpalił sobie program z DSem na tej bibliotece. Jest tam przykład jak dodać DSa. Jeśli nie znasz adresów, to na jednym DS na pin, będzie działać bez podawania adresów.
Nic więcej nie dodawaj. Odpal i zobacz czy wykres jest poporawny, czy też coś się krzaczy.
Awatar użytkownika
uchnast.michal
Posty: 250
Rejestracja: wt cze 04, 2019 11:37 am
Lokalizacja: Czeladź
Kontaktowanie:

pn mar 23, 2020 6:01 pm

klew pisze:
pn mar 23, 2020 5:40 pm
uchnast.michal pisze:
pn mar 23, 2020 5:34 pm
krycha88 pisze:
pn mar 23, 2020 5:23 pm

To są zupełnie inne biblioteki.

Tu masz przykłady jak dodac obsługę DSow na nowej:
https://github.com/klew/arduino/blob/ma ... rature.ino
To poczekam ;p Będzie szybciej niż sam ogarnę. Dziękuję za odpowiedź.
Chodziło o to, abyś wgrał tylko tą nową wersję biblioteki i odpalił sobie program z DSem na tej bibliotece. Jest tam przykład jak dodać DSa. Jeśli nie znasz adresów, to na jednym DS na pin, będzie działać bez podawania adresów.
Nic więcej nie dodawaj. Odpal i zobacz czy wykres jest poporawny, czy też coś się krzaczy.
ok spróbuję, dziękuje.
Zastawia mnie rozwój Primary_GUI_termostat bez prawidłowej obsługi najpopularniejszego czujnika.
PS
Z góry dziękuję Krycha za poprawioną bibliotekę, także ze wersją przekaźnika GPIO 0 (esp01).
George2002
Posty: 132
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

pn mar 23, 2020 6:05 pm

George2002 pisze:
śr wrz 11, 2019 5:45 pm
krycha88 pisze:
śr wrz 11, 2019 4:27 pm
Dzisiaj wrzuciłem nowy ficzer czyli możliwość określenia czasu załączenia przekaźnika dla przycisku monostabilnego. Musicie podmienić Primary oraz SuplaDevice.

Kod: Zaznacz cały

  add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 5000);
  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE, 5000);  
To jest czas po jakim się wyłączy przekaźnik licząc od włączenia 😊? Bo to było by mi pomocne bo teraz w gate module da się tylko minimum 0,5s ustawić żeby impuls był a ja potrzebuję 0,1s :)

To 5000 to w ms czyli 5s tak :) ?
Znalazłem temat - może ktoś przetestować że działa np 100ms ? bo u mnie za nic, tzn działa jak naciskam przycisk to jest 100ms i przekaźnik się wyłącza ale jak zrobię to z supli to już od tej pory czy przycisk czy z telefonu wyłącza go dopiero po 0,5s :( a potrzebuję 100ms :(
krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn mar 23, 2020 6:07 pm

uchnast.michal pisze:
pn mar 23, 2020 6:01 pm
klew pisze:
pn mar 23, 2020 5:40 pm
uchnast.michal pisze:
pn mar 23, 2020 5:34 pm


To poczekam ;p Będzie szybciej niż sam ogarnę. Dziękuję za odpowiedź.
Chodziło o to, abyś wgrał tylko tą nową wersję biblioteki i odpalił sobie program z DSem na tej bibliotece. Jest tam przykład jak dodać DSa. Jeśli nie znasz adresów, to na jednym DS na pin, będzie działać bez podawania adresów.
Nic więcej nie dodawaj. Odpal i zobacz czy wykres jest poporawny, czy też coś się krzaczy.
ok spróbuję, dziękuje.
Zastawia mnie rozwój Primary_GUI_termostat bez prawidłowej obsługi najpopularniejszego czujnika.
PS
Z góry dziękuję Krycha za poprawioną bibliotekę, także ze wersją przekaźnika GPIO 0 (esp01).
A jak ty je podłączyles do płytki - może zdjęcie zrób? Tu bym szukał przyczyny a nie w sofcie z którego nie tylko ja korzystam i działa dobrze🙂
krycha88
Posty: 690
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn mar 23, 2020 6:10 pm

George2002 pisze:
pn mar 23, 2020 6:05 pm
George2002 pisze:
śr wrz 11, 2019 5:45 pm
krycha88 pisze:
śr wrz 11, 2019 4:27 pm
Dzisiaj wrzuciłem nowy ficzer czyli możliwość określenia czasu załączenia przekaźnika dla przycisku monostabilnego. Musicie podmienić Primary oraz SuplaDevice.

Kod: Zaznacz cały

  add_Relay_Button(5, 14, CHOICE_TYPE, 5000);
  add_Relay_Button_Invert(13, 12, CHOICE_TYPE, 5000);  
To jest czas po jakim się wyłączy przekaźnik licząc od włączenia 😊? Bo to było by mi pomocne bo teraz w gate module da się tylko minimum 0,5s ustawić żeby impuls był a ja potrzebuję 0,1s :)

To 5000 to w ms czyli 5s tak :) ?
Znalazłem temat - może ktoś przetestować że działa np 100ms ? bo u mnie za nic, tzn działa jak naciskam przycisk to jest 100ms i przekaźnik się wyłącza ale jak zrobię to z supli to już od tej pory czy przycisk czy z telefonu wyłącza go dopiero po 0,5s :( a potrzebuję 100ms :(
Teraz działa to trochę inaczej. Każda zmiana czasu po stronie clouda i wykonaniu jakiejś akcji z apki zapisuje nowy czas na urządzeniu.

A z aplikacji też chcesz te 100ms? Czy tylko z przycisku?
ODPOWIEDZ