ESP8266 Primary GUI v2

Awatar użytkownika
klew
Posty: 815
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pn kwie 06, 2020 6:22 am

Xoggo pisze:
ndz kwie 05, 2020 10:29 pm
W tych komunikatach nie ma żadnego błędu. Wygląda na to że wszystko skomplikowało się poprawnie
Coś jednak jest na rzeczy bo po wgraniu i restarcie wyskakują mi takie krzaki i nie mogę zarejestrować urządzenia.
bląd.JPG
Wygląda jakby zostały jakieś śmieci w pamięci. Czyściłeś flash przed wgraniem programu?
Rafaello
Posty: 96
Rejestracja: ndz maja 29, 2016 1:34 pm

pn kwie 06, 2020 6:30 am

a może ktoś pokusi się i przygotuje pod GUI PZEM004 x 3 dla obsługi 3 faz :)
twardowskia
Posty: 9
Rejestracja: śr sty 22, 2020 7:15 am

pn kwie 06, 2020 7:10 am

Te komunikaty nie informują o błędzie. To raport z kompilacji, mialem taki sam i wszystko działa. Wyczyść Wemosa i wgraj jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 106
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pn kwie 06, 2020 9:47 am

Zszedłem do wersji 2.5.1 i kompiluje się już bez żadnego błędu. :D
Dodatkowo wymieniony kabel USB i wyczyszczony flash.
Nie mniej jednak po wgraniu na płytkę rozgłasza się SSID "MODUL SUPLA" i nie można się do niego podłączyć od razu, a jak już się uda, to dalej są "krzaki". :evil:
Żeby nie było to jak wgrywam przez ESP8266Flasher różne pliki bin - to wszytko śmiga bez uwag.
Może jakieś inne pomysły na to Arduino IDE?
krycha88
Posty: 700
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn kwie 06, 2020 10:07 am

Xoggo pisze:
pn kwie 06, 2020 9:47 am
Zszedłem do wersji 2.5.1 i kompiluje się już bez żadnego błędu. :D
Dodatkowo wymieniony kabel USB i wyczyszczony flash.
Nie mniej jednak po wgraniu na płytkę rozgłasza się SSID "MODUL SUPLA" i nie można się do niego podłączyć od razu, a jak już się uda, to dalej są "krzaki". :evil:
Żeby nie było to jak wgrywam przez ESP8266Flasher różne pliki bin - to wszytko śmiga bez uwag.
Może jakieś inne pomysły na to Arduino IDE?
wgraj wg ustawień
Załączniki
arduinoide.JPG
arduinoide.JPG (75.66 KiB) Przejrzano 488 razy
Awatar użytkownika
Xoggo
Posty: 106
Rejestracja: ndz mar 29, 2020 10:03 pm
Lokalizacja: Zbąszynek

pn kwie 06, 2020 10:33 am

krycha88 pisze:
pn kwie 06, 2020 10:07 am
wgraj wg ustawień
Tak też zrobiłem, po drodze mały zonk bo:
Szkic używa 502628 bajtów (100%) pamięci programu. Maksimum to 499696 bajtów.
Zmienne globalne używają 44744 bajtów (54%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 37176 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 81920 bajtów.
Szkic za duży, zobacz porady na http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#size w celu zmiejszenia go.
text section exceeds available space in board
Błąd kompilacji dla płytki Generic ESP8266 Module.
Ale przełączyłem z 1 na 4MB i wkońcu zaskoczyło. Dzięki krycha88 8-)
krycha88
Posty: 700
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pn kwie 06, 2020 10:57 am

Xoggo pisze:
pn kwie 06, 2020 10:33 am
krycha88 pisze:
pn kwie 06, 2020 10:07 am
wgraj wg ustawień
Tak też zrobiłem, po drodze mały zonk bo:
Szkic używa 502628 bajtów (100%) pamięci programu. Maksimum to 499696 bajtów.
Zmienne globalne używają 44744 bajtów (54%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 37176 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 81920 bajtów.
Szkic za duży, zobacz porady na http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#size w celu zmiejszenia go.
text section exceeds available space in board
Błąd kompilacji dla płytki Generic ESP8266 Module.
Ale przełączyłem z 1 na 4MB i wkońcu zaskoczyło. Dzięki krycha88 8-)
Faktycznie, bo to był przykład dla nowej wersji Primary GUI 🙂

Ogólnie używaj nowej wersji płytek jest zdecydowanie stabilniej.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 79
Rejestracja: czw sie 17, 2017 2:24 pm

czw kwie 09, 2020 6:25 pm

Panowie po zmianie firmware z 2.0.0 na 2.0.2 nie mam odczytu z czujnika BME. Czym to może być spowodowane?
Dodam, że międzyczasie instalowałem Arduino IDE na świeżo i mam najnowsze biblioteki.

Gdzie zmienić adres BME?

PS. Zmiana adresu rozwiązała problem.
George2002
Posty: 135
Rejestracja: pn maja 01, 2017 2:00 am

pn kwie 13, 2020 10:24 pm

Szybkie pytanie - potrzebuję mierzyć napięcie na panelu słonecznym 0-20V, jak ustawić kanał, dzielniki itd itd żeby zadziałało :) ?

Ktoś coś ;) ?
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1081
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

śr kwie 15, 2020 3:38 pm

Koledzy podpowiedzcie jakie parametry ustawić w esp tool download aby wgrywać bin’a Primary GUI bo ja tego tak nie wygrywałem 🤣
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ