ESP8266 Primary GUI v2

Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 636
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

wt cze 16, 2020 9:53 am

A GPIO2 jednocześnie dla LED i DS nie gryzą się jakoś ze sobą?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
krycha88
Posty: 819
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

wt cze 16, 2020 9:56 am

buli pisze:
wt cze 16, 2020 9:44 am
Jestem pewien i dla pewności wgrałem soft kilka razy bo pomyślałem, że może ja coś skopałem.
Pokaż screena z ustawień urządzenia oraz co wyświetla się na serial monitorze.

i lepiej dopytam, czy na pewno zakomentowałeś to miejsce ;)
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... xo.ino#L31
buli
Posty: 33
Rejestracja: pn gru 26, 2016 8:57 am

wt cze 16, 2020 10:13 am

krycha88 pisze:
wt cze 16, 2020 9:56 am
Pokaż screena z ustawień urządzenia oraz co wyświetla się na serial monitorze.

i lepiej dopytam, czy na pewno zakomentowałeś to miejsce ;)
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... xo.ino#L31
Pobrałem najnowsze źródła i zakomentowałęm tą linijkę. Nie wiedziałem, że tak trzeba. Teraz działa poprawnie.

Faktycznie czujnik nie może być na tym samym gpio co led bo się "gryzą" i led nie miga
Darkman
Posty: 38
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

śr cze 17, 2020 11:46 am

Mam problem po skompilowaniu wersji z przed miesiąca o następującej konfiguracji

Kod: Zaznacz cały

  add_Relay_Button(RELAY1_PIN, BUTTON1_PIN, INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE, 5000);
  add_Relay(RELAY2_PIN); 
  add_Relay(RELAY3_PIN); 
  add_Relay_Button(RELAY4_PIN, BUTTON4_PIN, INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE); 
  add_Sensor(SENSOR2_PIN);  
  add_Sensor(BUTTON2_PIN); 
  add_Sensor(BUTTON3_PIN); 
  
  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);
program się dobrze wgrywa i startuje
konfiguruje go i po restarcie podłącza się do serwera i jest wszystko widoczne jak trzeba, i można sterować, jednakże moduł ciągle pozostaje w trybie konfiguracji z uruchomionym AP i mrugającą diodą LED
Więc nie dość że sam tworzy punkt dostępowy MODUL SUPLA to jednocześnie podłącza się do istniejącego punktu dostępowego 2forU dającego internet.

LOG:

Kod: Zaznacz cały

13:37:26.014 -> WiFi init 
13:37:26.014 -> Creating STA
13:37:26.014 -> Setting mode ... Ready
13:37:26.182 -> SSID: 2forU
13:37:26.182 -> PASSWORD: ****
13:37:26.384 -> Zainicjowany
13:37:26.384 -> zapisano duration 5000
13:37:26.384 -> zapisano duration 5000
13:37:26.486 -> Tryb konfiguracji: 2
13:37:26.826 -> Creating Access PointSetting mode ... Ready
13:37:27.027 -> Network Created!
13:37:27.027 -> Soft-AP IP address = 192.168.4.1
13:37:27.231 -> Start Serwera
13:37:27.331 -> RESET channel->Number-0==0
13:37:27.433 -> RESET channel->Number-1==0
13:37:27.536 -> RESET channel->Number-2==0
13:37:27.636 -> RESET channel->Number-3==0
13:37:27.636 -> Rozłączony
13:37:27.636 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:32.624 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:37.635 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:42.629 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:47.623 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:52.645 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:57.631 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:02.626 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:07.616 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:12.641 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:16.582 -> WiFi init 
13:38:16.582 -> SSID: 2forU
13:38:16.582 -> PASSWORD: ***
13:38:17.635 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:21.231 -> localIP: 192.168.6.65
13:38:21.231 -> subnetMask: 255.255.255.0
13:38:21.231 -> gatewayIP: 192.168.6.1
13:38:21.231 -> siła sygnału (RSSI): -48 dBm
13:38:23.132 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:28.399 -> Rejestracja w toku
13:38:28.501 -> RESET channel->Number-0==0
13:38:28.603 -> RESET channel->Number-1==0
13:38:28.703 -> RESET channel->Number-2==0
13:38:28.803 -> RESET channel->Number-3==0
13:38:29.107 -> Zarejestrowany i gotowy
CONFIG_PIN nie jest zwarty, ani żaden inny pin
w supla_web_server
zmieniłem Modul_tryb_konfiguracji = 1; na Modul_tryb_konfiguracji = 0;

płytka to Geekcreit 4ch
https://templates.blakadder.com/geekcreit_4channel.html
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
krycha88
Posty: 819
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt cze 19, 2020 8:57 am

Darkman pisze:
śr cze 17, 2020 11:46 am
Mam problem po skompilowaniu wersji z przed miesiąca o następującej konfiguracji

Kod: Zaznacz cały

  add_Relay_Button(RELAY1_PIN, BUTTON1_PIN, INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE, 5000);
  add_Relay(RELAY2_PIN); 
  add_Relay(RELAY3_PIN); 
  add_Relay_Button(RELAY4_PIN, BUTTON4_PIN, INPUT_TYPE_BTN_MONOSTABLE); 
  add_Sensor(SENSOR2_PIN);  
  add_Sensor(BUTTON2_PIN); 
  add_Sensor(BUTTON3_PIN); 
  
  add_Led_Config(LED_CONFIG_PIN);
  add_Config(CONFIG_PIN);
program się dobrze wgrywa i startuje
konfiguruje go i po restarcie podłącza się do serwera i jest wszystko widoczne jak trzeba, i można sterować, jednakże moduł ciągle pozostaje w trybie konfiguracji z uruchomionym AP i mrugającą diodą LED
Więc nie dość że sam tworzy punkt dostępowy MODUL SUPLA to jednocześnie podłącza się do istniejącego punktu dostępowego 2forU dającego internet.

LOG:

Kod: Zaznacz cały

13:37:26.014 -> WiFi init 
13:37:26.014 -> Creating STA
13:37:26.014 -> Setting mode ... Ready
13:37:26.182 -> SSID: 2forU
13:37:26.182 -> PASSWORD: ****
13:37:26.384 -> Zainicjowany
13:37:26.384 -> zapisano duration 5000
13:37:26.384 -> zapisano duration 5000
13:37:26.486 -> Tryb konfiguracji: 2
13:37:26.826 -> Creating Access PointSetting mode ... Ready
13:37:27.027 -> Network Created!
13:37:27.027 -> Soft-AP IP address = 192.168.4.1
13:37:27.231 -> Start Serwera
13:37:27.331 -> RESET channel->Number-0==0
13:37:27.433 -> RESET channel->Number-1==0
13:37:27.536 -> RESET channel->Number-2==0
13:37:27.636 -> RESET channel->Number-3==0
13:37:27.636 -> Rozłączony
13:37:27.636 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:32.624 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:37.635 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:42.629 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:47.623 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:52.645 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:37:57.631 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:02.626 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:07.616 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:12.641 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:16.582 -> WiFi init 
13:38:16.582 -> SSID: 2forU
13:38:16.582 -> PASSWORD: ***
13:38:17.635 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:21.231 -> localIP: 192.168.6.65
13:38:21.231 -> subnetMask: 255.255.255.0
13:38:21.231 -> gatewayIP: 192.168.6.1
13:38:21.231 -> siła sygnału (RSSI): -48 dBm
13:38:23.132 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
13:38:28.399 -> Rejestracja w toku
13:38:28.501 -> RESET channel->Number-0==0
13:38:28.603 -> RESET channel->Number-1==0
13:38:28.703 -> RESET channel->Number-2==0
13:38:28.803 -> RESET channel->Number-3==0
13:38:29.107 -> Zarejestrowany i gotowy
CONFIG_PIN nie jest zwarty, ani żaden inny pin
w supla_web_server
zmieniłem Modul_tryb_konfiguracji = 1; na Modul_tryb_konfiguracji = 0;

płytka to Geekcreit 4ch
https://templates.blakadder.com/geekcreit_4channel.html
dodaj to i nie powinna się już rozgłaszać
https://github.com/krycha88/Primary_GUI ... d32d029689
Darkman
Posty: 38
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

pt cze 19, 2020 9:32 am

niestety nic się nie zmieniło po dodaniu tej linijki - dalej pozostaje AP dostępny

Kod: Zaznacz cały

11:25:45.259 -> WiFi init 
11:25:45.259 -> Creating STA
11:25:45.292 -> Setting mode ... Ready
11:25:45.292 -> SSID: 2forU
11:25:45.292 -> PASSWORD: ****
11:25:45.292 -> Zainicjowany
11:25:45.292 -> zapisano duration 5000
11:25:45.393 -> zapisano duration 5000
11:25:45.393 -> Tryb konfiguracji: 2
11:25:45.735 -> Creating Access PointSetting mode ... Ready
11:25:46.208 -> Network Created!
11:25:46.208 -> Soft-AP IP address = 192.168.4.1
11:25:46.412 -> Start Serwera
11:25:46.516 -> RESET channel->Number-0==0
11:25:46.618 -> RESET channel->Number-1==0
11:25:46.719 -> RESET channel->Number-2==0
11:25:46.821 -> RESET channel->Number-3==0
11:25:46.821 -> Rozłączony
11:25:46.821 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:25:51.813 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:25:56.796 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:01.821 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:06.809 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:11.793 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:16.817 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:21.800 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:26.792 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:31.809 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:35.474 -> WiFi init 
11:26:35.474 -> SSID: 2forU
11:26:35.474 -> PASSWORD: ****
11:26:36.796 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:39.847 -> localIP: 192.168.6.65
11:26:39.875 -> subnetMask: 255.255.255.0
11:26:39.875 -> gatewayIP: 192.168.6.1
11:26:39.875 -> siła sygnału (RSSI): -52 dBm
11:26:42.321 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:47.328 -> Rejestracja w toku
11:26:47.428 -> RESET channel->Number-0==0
11:26:47.531 -> RESET channel->Number-1==0
11:26:47.631 -> RESET channel->Number-2==0
11:26:47.732 -> RESET channel->Number-3==0
11:26:49.399 -> Zarejestrowany i gotowy
Załączniki
Screenshot_20200619-112919_Chrome.jpg
Screenshot_20200619-112919_Chrome.jpg (104.37 KiB) Przejrzano 722 razy
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
krycha88
Posty: 819
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt cze 19, 2020 9:35 am

Darkman pisze:
pt cze 19, 2020 9:32 am
niestety nic się nie zmieniło po dodaniu tej linijki - dalej pozostaje AP dostępny

Kod: Zaznacz cały

11:25:45.259 -> WiFi init 
11:25:45.259 -> Creating STA
11:25:45.292 -> Setting mode ... Ready
11:25:45.292 -> SSID: 2forU
11:25:45.292 -> PASSWORD: ****
11:25:45.292 -> Zainicjowany
11:25:45.292 -> zapisano duration 5000
11:25:45.393 -> zapisano duration 5000
11:25:45.393 -> Tryb konfiguracji: 2
11:25:45.735 -> Creating Access PointSetting mode ... Ready
11:25:46.208 -> Network Created!
11:25:46.208 -> Soft-AP IP address = 192.168.4.1
11:25:46.412 -> Start Serwera
11:25:46.516 -> RESET channel->Number-0==0
11:25:46.618 -> RESET channel->Number-1==0
11:25:46.719 -> RESET channel->Number-2==0
11:25:46.821 -> RESET channel->Number-3==0
11:25:46.821 -> Rozłączony
11:25:46.821 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:25:51.813 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:25:56.796 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:01.821 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:06.809 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:11.793 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:16.817 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:21.800 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:26.792 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:31.809 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:35.474 -> WiFi init 
11:26:35.474 -> SSID: 2forU
11:26:35.474 -> PASSWORD: ****
11:26:36.796 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:39.847 -> localIP: 192.168.6.65
11:26:39.875 -> subnetMask: 255.255.255.0
11:26:39.875 -> gatewayIP: 192.168.6.1
11:26:39.875 -> siła sygnału (RSSI): -52 dBm
11:26:42.321 -> Connection fail. Server: svr21.supla.org
11:26:47.328 -> Rejestracja w toku
11:26:47.428 -> RESET channel->Number-0==0
11:26:47.531 -> RESET channel->Number-1==0
11:26:47.631 -> RESET channel->Number-2==0
11:26:47.732 -> RESET channel->Number-3==0
11:26:49.399 -> Zarejestrowany i gotowy
hasło do wifi masz puste- może tu jest problem ?
Darkman
Posty: 38
Rejestracja: pt kwie 26, 2019 11:34 am

pt cze 19, 2020 9:38 am

nie jest puste, jedynie w logu zamieniłem je na 4 gwiazdki by na forum nie było go widać
oSuplowane:
11x MiniTiger RF 2gang -N [czekają kolejne sztuki]
3x MiniTiger RF 1gang -N
1x Sonoff Touch 1gang +N
3x SmartDGM DSG-W162 gn. z pomiarem
2x GreenBlue GB155 gn.
1x MediaTech MT3105 gn.
1x Lanberg SM01-WP10 gn.
2x Yunshan
1x Geekcreit 4ch
elmaya
Posty: 976
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt cze 19, 2020 9:42 am

try this:

Kod: Zaznacz cały

WiFi.mode(WIFI_STA); // Force to station mode because if device was switched off while in access point mode it will start up next time in access point mode.
instead of:

Kod: Zaznacz cały

 WiFi.softAPdisconnect(true);
krycha88
Posty: 819
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt cze 19, 2020 9:46 am

Darkman pisze:
pt cze 19, 2020 9:38 am
nie jest puste, jedynie w logu zamieniłem je na 4 gwiazdki by na forum nie było go widać
Czy te wartości masz podane?

Kod: Zaznacz cały

if (String(read_wifi_ssid().c_str()) == 0
      || String(read_wifi_pass().c_str()) == 0
      || String(read_login().c_str()) == 0
      || String(read_login_pass().c_str()) == 0
      || String(read_supla_server().c_str()) == 0
      || String(read_supla_id().c_str()) == 0
      || String(read_supla_pass().c_str()) == 0
     ) 
Może z jakiegoś powodu masz wartość pustą?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nowości”